Proces ukrašavanja prostora usko je povezan sa nizom faktora. Na primer, vrsta prostora i raspored često diktiraju dekor. Štaviše, funkcija određenog prostora takođe ima veze sa bojama i stilom koji odaberete za dekor.

U slučaju potkrovlja, pošto je prostor obično otvoren i prostran, postoji nekoliko opcija koje treba uzeti u obzir.

Pripremili smo nekoliko opštih saveta koji vam mogu pomoći da odlučite pri izboru boja za zidove vašeg potkrovlja.

1. Uskladite šemu boja sa ličnim stilom

Pre nego što odaberete boje za zidove vašeg potkrovlja, razmislite generalno o važnim aspektima – vašem ličnom stilu koji želite da primenite i atmosferi koju želite da stvorite.

Određeni stilovi su definisani određenim kombinacijama boja. Na primer, klasični dekor je obično onaj koji se sastoji od crno-belih obeležja.

Tradicionalni enterijer obično sadrži zemljane nijanse i neutralne tonove. Savremeni , moderni prostor može biti ili veoma jednostavan i neutralan ali može biti i sasvim razigran i dinamičan.

Prilikom odabira boje, razmislite i o atmosferi – raspoloženju koje želite da prenese vaša soba. Recimo da je spavaća soba u pitanju. Zapitajte se da li želite da osećaj bude umirujući ili zaigran i dinamičan?

Nežnije, hladnije, neutralnije boje stvaraju “tiši” osećaj. Ako želite miran prostor, odaberite svetle boje bliskih nijansi.

Više svetlosti znači više prostora. Pored svetlijih nijansi boja u ovome će vam najviše pomoći pravilan odabir kvalitetnih krovnih prozora.

2. Obavezno napravite skladan dekor

Svaki životni prostor, svaka soba ima drugačiju funkciju i drugačiji raspored i veličinu, zbog čega morate odabrati određene boje i kombinacije boja za svaki od ovih prostora.

Nikako ne zaboravite uzeti u obzir i činjenicu da celo potkrovlje treba da izgleda kao jedan jedinstven, skladan prostor.

Stoga pazite da se izabrane boje podudaraju ili barem nadopunjuju, kako bi celokupni dekor izgledao kao lepa, skladna kompozicija.

3. Odlučite se za minimum boja

Važno je da kada odlučujete o stilu i šemi boja, ne preterate sa brojem boja koje koristite. Moguće je stvoriti dinamičan i živopisan dekor i bez upotrebe previše različitih boja.

Sve zavisi od atmosfere koju želite da stvorite.

Naravno, ne morate nužno koristiti samo jednu boju jer dekor može postati monoton, ali preporuka je ograničiti se na dve ili tri boje.

Poznato, opšte pravilo, kada je reč o dizajnu enterijera: “manje je više“.

Dakle usredsredite se na jednu glavnu, dominantnu boju, kojom akcentujete jedan zid ili deo zida.

Možete koristiti kombinaciju intenzivne boje, žive nijanse za jedan zid i  komplementarnu neutralnu boju, a zatim dodavati detalje, naglaske kako smatrate prikladnim.

Ovi akcenti se mogu dodati u obliku nameštaja, dekorativnih jastuka, ukrasa  na zidovima ili čak delova nameštaja!

4. Igrajte se sa kontrastima i bojama koje se međusobno dopunjuju

Za dekor je važno da se oseća skladno i da dekor bude kohezivan. Zato bi se trebali fokusirati na izbor boja koje se međusobno dopunjuju.

Možete koristiti i neutralne i intenzivne boje, ali morate biti sigurni da se ne sukobljavaju.

Dobro je koristiti komplementarne boje u dekoru, ali treba postojati i kontrast, a on se obično dobija pomoću akcentovanih detalja.

4. Ne zaboravite da se zabavite!

Uređivanje potkrovlja nije lako i zahteva puno koncentracije i rada. Ipak, ne dozvolite da ovaj proces postane teret.

Trebalo bi da se zabavljate tokom krečenja, dekorisanja, ukrašavanja i to bi trebalo da bude i prijatan proces.

Ne dozvolite da vam postane stresno.

Budite kreativni i pustite da vas čula vode!