Kad pričamo o dekoraciji enterijera, najveći izazov su potkrovlja jer nas njihova struktura podstiče da budemo kreativni i praktični i da dobro osmišljamo kako da iskoristimo svaki centimetar kuće.

Drugim rečima, potkrovlje traži poseban odnos jer je, s jedne strane, idealan prostor koji možemo da pretvorimo u udoban i funkcionalan dom, prilagođen našim potrebama, a sa druge je zahtevan “partner” kome treba pažljivo pristupiti. Zato je potrebno da vodimo računa o rasporedu i odabiru elemenata. Još je važno i da razmišljamo “minimalistički” kako bismo maksimalno iskoristili potencijale prostora i da budemo fleksibilni u prilagođavaju zahtevima i ograničenjima ovog specifičnog prostora. Uz neke jednostavne i korisne savete kako da se “ophodite” prema svom potkrovlju, pretvorićete ga u idealno mesto za život.

A evo o čemu je reč…

1. Sa prostorom budite na ti

Prvo što treba da uradite je da uzmete nacrt svog potkrovlja na kome će biti obeležena svaka bogovetna dimenzija u svakoj od soba. Na taj način ćete imati vrlo jasnu sliku kapaciteta svog doma i moći ćete da odlučite koji je najbolji način za optimizaciju svakog kvadratnog metra. Zapamtite da su kosine i uglovi idealni za ugradnju niskog nameštaja, polica ili elemenata za skladištenje stvari. Savetujemo vam da razmislite o opciji pravljenja nameštaja po meri, jer ćete na taj način moći da izvučete maksimum iz svakog centimetra. Onima kojima pedalj manje-više ne pravi razliku, savetujemo da razmisle o sanducima za skladištenje stvari- em daju poseban pečat svakom enterijeru, em su savršeni za skladištenje sezonske odeće i posteljine, em imaju visinu koja odgovara kosinama mnogih potkrovlja.

2. Sa bojama u lajt odnosu

Jedan od izazova koji treba razmotriti u ovim domovima je već spomenuti prostor, koji je ponekad manji od onog na koji nailazimo u drugim domovima. I u vezi sa njim, na scenu stupaju boje! Najefikasniji način je, na primer, kada se radi o krečenju, da birate svetle tonove, uz pomoć kojih ćete postići efekat većeg i svetlijeg prostora. Bela i žuta su dve boje koje uvek dobro preuzimaju ovu ulogu vizuelnog povećavanja prostora, a dodatno su zahvalne jer su ove boje takozvani evergrin i s njima nećete rizikovati da vam prostor bude demode. Ako želite da izbegnete belu na zidovima, okrečite svoje potkrovlje tako da da plafoni uvek imaju par nijansi svetlije tonove od zidova. Da biste razbili su “svetlosnu monotoniju”, dodajte neki detalj u ambijent – jedan zid na kome su vidljive cigle ili krečenje u tamnu kontrastnu boju će vam biti odlični saradnici u ovoj nameri. Ako su u vašem domu vidljive krovne grede, obojite ih nekom tamnijom bojom. Tako ćete naglasiti njihovo prisustvo, razbiti monotoniju i dati više života prostoru. Da ne spominjemo da ćete dobiti moderan ambijent.

Na kraju ove male priče o svetlim bojama, želimo da vas posavetujemo da se ne ograničavate samo na krečenje, računajte na njih i prilikom izbora nameštaja i tekstila.

3. Sa svetlošću na izvol’te

U potpunosti iskoristite prirodno svetlo. Ako imate terasu, iskoristite maksimalno svetlost koju dobijate i pretvorite je u glavni izvor svetlosti. Dekorišite vrata ili prozore zavesama koje su providne ili koje su skroz svetlih boja. One će vam pružiti privatnost koja vam je potrebna, a neće vam uskratiti pravo na svetao  prostor. Svetlost koju dobijate kroz krovne prozore vrlo lako možete regulisati uz pomoć VELUX roletni, koje će vam dodatno omogućiti više kontrole kada je u pitanju temperatura vašeg potkrovlja.

4. S nameštajem na treba mi još malo vremena

Ovo drugim rečima znači da dobro razmislite pre nego što unesete bilo koji komad u kuću. Ne popunjavajte potkrovlje nepotrebnim elementima i zaboravite veliki nameštaj. Izaberite srednje i male komade za sedenje i zaboravite sofe i fotelje sa širokim i dubokim naslonima. Verujte nam na reč, kada počnete popunjavati stan, značiće vam i 10 cm prostora. Kao što smo ranije napomenuli, na primer, niski nameštaj će vam pomoći da iskoristite potreban prostor bez opterećivanja ambijenta.

Gledajte da unesete što više multifunkcionalnih komada, kao stolice na sklapanje, stolovi koji se podižu uza zid, ili šankovi koji se sklapaju.

5. S terasom na gde si bila celog mog života

Ako imate mogućnost da sredite terasu, znajte da nećete zažaliti ni vremena ni novca, jer je ovaj deo potkrovlja stanarima iz više razloga važan, a sve njih možemo svesti na estetiku i funkcionalnost. Što se estetike tiče, upriličite atmosferu i stil tako da vam se dopada: chill out, rustični, industrijski stil… Kada je u pitanju funkcionalnost, suncobrani ili tende će vam biti više nego neophodni, bilo da vas zaštite od vetra i sunca, bilo ok kiše.  Ako želite da od dela terase napravite dodatni prostor za odlaganje, samo napred! Jedino o čemu morate voditi računa je da materijal bude otporan na spoljašnje uslove.

Nadamo se da su vam ovi saveti makar dali smernice kako da razmišljate o temi uređenja svog potkrovlja. Ako želite nešto da dodate, ako ste imali neko iskustvo koje biste da podelite sa nama, pišite nam. Znate da mnogo volimo vaše komentare!