Izbor mesta stanovanja je jedan od najvažnijih izbora koje donosimo u našim životima. Radi se o ozbiljnoj i dugotrajnoj investiciji, pa zato izboru najintimnijeg prostora treba pristupiti pažljivo.

Činjenica je da su potkrovlja jednako fascinantna po svojoj lepoti koliko su i funkcionalna, i ako postoji bilo kakva sumnja oko toga da li su pogodna za život, evo nekoliko nepobitnih činjenica koje će te sumnje otkloniti.

1. Dostupnost dnevne svetlosti

Ne postoji osoba koja neće priznati da sobe sa krovnim prozorima pružaju mnogo više dnevne svetlosti, a svetlost, pored stvaranja ugodnosti i estetskog zadovoljstva, pozitivno utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje. Uostalom, naučno je dokazano je da izloženost prirodnom dnevnom svetlu povećava produktivnost i smanjuje stres. Ovome izuzetno doprinosi i svež vazduh, i ako imate dovoljno sreće,i sjajan pogled na okolinu.

2. Privatnost

Bez sumnje, ovo je jedna od velikih prednosti potkrovlja. Stanari potkrovlja znaju o čemu pričamo, jer oni kojima su golubovi jedine komšije koje žive iznad njih, znaju šta znače mir i tišina. Dovoljno je samo da zamislimo šolju mirisne jutarnje kafe, pored prozora s pogledom na nebo, i već nam je jasno da stanari potkrovlja svakodnevno imaju privilegiju uživanja u vrlo intimnim trenucima i u svom ličnom vremenu i prostoru.

3. Niski plafoni podstiču dobre ideje

Spušteni plafon će vas inspirisati da uredite prostorije na mnogo optimističniji i pametniji način, kao i da cenite prostor i da ne opteretite enterijer nameštajem. Arhitektonske specifičnosti potkrovlja izvor su  neiscrpnih mogućnosti i mašte kada se radi o dekoraciji enterijera. Raspolažući onime što imamo, sigurno ćemo dobiti nezaboravan ugodan ambijent u kome će provedeno vreme biti pravi užitak. A kada smo rasterećeni, puštamo ideje da nam naviru. Takođe, neke tvrdnje ukazuju da niski plafoni podstiču na kreativnost i razmišljanje, dok visoki više okreću misli ka spolja.

4. Potkrovlje je raj za ljubitelje knjiga

Ne možemo izostaviti jednu od glavnih prednosti potkrovlja, jer nema ničeg šarmantnijeg od vašeg ličnog kutka za čitanje, pored velikog prozora, ukrašenog samo mekim pokrivačem i jastucima. Ako uživate u čitanju, u šolji čaja ili vina, ne propustite ovo zadovoljstvo za čula i um. Sad zamislite sve ovo u jednom kišnom danu: dobovanje kapi kiše, topao čaj, dobra knjiga i vi.

5. Romantika

Praktični argumenti su veoma važni, ali izbor doma je u velikoj meri i emocionalna odluka. Za ljubitelje romantike i intime, potkrovlje je idealna opcija. Postoje beskonačne mogućnosti da stvorite predivan, romantičan enterijer u svakoj sobi. Uostalom, prvi preduslov za to već imate: svoj prostor na poslednjem spratu sa prelepim pogledom ili mogućnosti da izađete na krov. Ostale ćete, uz samo malo želje i mašte,  stvoriti sami.

6. Spavanje pod vedrim nebom

Da, to je tačno. Ako niste avanturista ili čitavog života na kampovanju, potkrovlje je najbliža alternativa spavanju na otvorenom. Čak i u najhladnijim zimskim noćima možete uživati u noćnom nebu iz svog toplog kreveta. I, priznaćete, osećaj slobode, spokoja i zadovoljstva je neprocenjiv.

7. Pristupačnije cene

Nije u redu biti previše entuzijastičan jer ova tvrdnja zavisi od više faktora kao što su država, grad, deo grada u kome se potkrovlje nalazi. Ipak, istina je da su potkrovlja i dalje dostupna po pristupačnijim cenama od standardnih stanova. Ako ovom faktoru dodamo sve ove prijatne trenutke koji su neizostavni u životu u potkrovlju – vrednost koju potkrovlje ima, svim njegovim stanarima je praktično neprocenjiva.

Da li je leti mnogo toplo? Jeste, ali napolju!

Postoji predrasuda da je u potkrovlju obično vruće tokom leta, a hladno tokom zime. Da, tačno je da je ranije ovaj problem je bio jedan od najprisutnijih, ali danas to više nije slučaj. Zahvaljujući savremenim i visokokvalitetnim materijalima – uz dobru izolaciju, svi problemi vezani za promene temperature, vlagu i plesni ostaju u prošlosti. Pored toga, kada je reč o potkrovlju, izbor materijala je stvar ličnog izbora, i nije nužno uslovljen materijalom od kog su napravljeni ostali stanovi.