Sigurno razmišljate kako taman nam prođoše zimski praznici – u ove ubrajamo i Kinesku novu godinu –  kako je vreme da se pripremamo za prolećne akcije i aktivnosti, da planiramo renoviranja i radove, a mi vam opet predstavljamo novogodišnji ambijent i budimo neku prazničnu nostalgiju.

Međutim, nije baš tako. Tačno je da smo ovo potkrovlje pronašli kao dobar primer uređenja potkrovlja, to jest, dupleksa, a slučaj je hteo da su vlasnici odlučili da sa ostatkom sveta podele novogodišnji ambijent i njihovo raspoloženje u potkrovlju. Svakako, uređenje potkrovlja, osim jelke i ukrasa, isto je tokom cele godine, a isto važi i za raspored prostorija i, uopšte, za arhitektonska rešenja.

Za početak, molimo vas da obratite pažnju na količinu svetlosti koja bukvalno obasjava ovo potkrovlje. Ta zgoda se duguje krovnim prozorima, ali i mudro osmišljenoj dekoraciji: svetle boje lamperije, greda, kuhinja u boji svetlog drveta. Drugim rečima, svetle boje dominiraju od poda do plafona potkrovlja.

Pored svetlosti, potkrovlje odiše prirodnom lepotom. Za to, naravno, lovorike u velikoj meri kupi drvena konstrukcija, kao i neutralne boje, ali značajno doprinosi i zid od cigle u kome se, da stvar bude još toplija i prorodanija, nalazi kamin.

Kad smo kod zida i kamina, morate priznati da su, zajedno sa nameštajem za sedenje, stvorili savršen kutak za ušuškano popodnevno druženje, ili večernje opuštanje uz svetlost vatre. Vrlo bajkovit prizor, zar ne!?

Naravno, nije samo ova zona bajkovita, i ostale su, ali na svoj način. Recimo, kuhinja je malena, svetla i praktična i toliko obgrljena drvetom, da prosto ne znate jel biste u njoj spremali hranu ili biste se hranili njenom lepotom. OK, verujemo da bismo se svi, nakon par minuta, opredelil za prvu opciju😊

Trpezarija je, iako predstavlja nastavak kuhinje, jedna sasvim odvojena zona – malena, ali autonomna i vrlo upečatljiva! Nama je možda baš ona najlepši deo ovog potkrovlja. Sva je u svetlosti, ima predivan pogled na dve strane sveta, a kosine je čine umiljatom i toplom.

Kako rekosmo, svetlo drvo (borovina ili hrastovina) predstavlja protagonistu kada se radi o materijalima koji su zastupljeni u potkrovlju. Tako je i sa stepenicama koje vode na gornji nivo (koji je, takođe, pun natur drveta). Stepenice su, kako rekosmo, svetle, neutralne i prirodne, ali su i praktične i kriju u sebi jednu tajnu. Pogađate, ta tajne je skladište, koje sigurno ima kapacitet čuvanja velikog broja stvari.

Na gornjem nivou, prava idila za jednu ili dve osobe: spavaća soba sa pogledom na prirodu, meko i jednostavno opremljena, i kupatilo. Obe prostorije su svetle, opremljene nameštajem koji služi svrsi, ali i doprinosi planinskom ambijentu. I obe prostorije nas mame da odemo negde na vikend van grada 😊 Eto! Tako vam je to s potkrovljima: počnete s pričom o radu, a završite maštanjem (ili planiranjem) odmora kome je glavni cilj relaksiranje i uživanje 😊

Izvor: El Mueble