Potkrovlja su se vremenom istakla kao veoma poželjan tip stambenog prostora.

Ona koja su napravljena tako da zadovoljavaju sve kriterijume kvalitetnog potkrovlja, često su i najtraženiji stanovi u stambenoj zgradi, jer život u takvim potkrovljima donosi mnoge prednosti: svetlo, sunce, pogled i manje buke u odnosu na ostale stanove, jer iznad glave nema komšija.

Dodatno, potkrovlje koje ima terasu, nudi razne mogućnosti, uključujući “izlete”, roštiljanja, okupljanja društva na otvorenom ili, prosto, kuliranje pod otvorenim nebom.

I ovo ne tvrdimo zato što smo veliki ljubitelji potkrovlja, iako nas ta ljubav prema potkrovljima jeste motivisala da sa vama delimo sve što znamo o njima (do sada smo sa vama podelili desetine primera lepih potkrovlja, a nadamo se da će ih biti još toliko).  Ovo tvrdimo zato što „situacija na terenu“ ukazuje na ovu činjenicu.

Naravno, da bi potkrovlje bilo idealan stambeni prostor, potrebno ga je, za početak, izolovati na odgovarajući način – idealno: od poda do plafona; koristeći zvučnu, hidro i toplotnu izolaciju.

Zatim, da bi prostor pod krovom bio ugodan životni prostor, potrebno je snabdeti ga svetlošću. U tom zadatku, krovni prozori su idealno rešenje. Danas ih imate raznih, važno je da se opredelite za one visokog kvaiteta: sa gornjim i donjim upravljanjem, sa ugrađenim ventilacionim sistemom… Izaberite one koji zadovoljavaju potrebe vašeg prostora i verujte da će vam se ta investicija pokazati kao jedna od najinteligentijih u životu. Kada smo kod svetlosti, važno je da znate da je i tu bitno naći meru.

Dobro osvetljeno potkrovlje je ono potkrovlje u kome se može kontrolisati svetlost. Taj zadatak je najbolje prepustiti roletnama za krovne prozore: spoljašnjim, unutrašnjim, raznih dezena, onima koje nude potpuno ili delimično zamračenje… Ponavljamo, mogućnosti je mnogo, ali izbor treba da bude vaš.

Potkrovlje čije fotografije sa vama delimo, zadovoljava osnovne uslove dobrog i kvalitetnog prostora, a takođe, uređeno je tako da je sačuvalo i sve specifičnosti koje domovi pod krovom nose: sačuvane su grede koje su ofarbane u belo, cigle su takođe ostavljene kao dekorativni detalj, a prostor pod kosinom je maksimalno iskorišćen.

Treba dodati da su boje u ovom potkrovlju podstakle svu lepotu prostora, to jest, da su bela i crna izabrane kao idealno rešenje da bi ovaj dom odisao jednostavnošću, svežinom i lakoćom.

Terasu nećemo komentarisati – dovoljno je da pogledate ovih par fotografija i da se već zamislite na ovom mestu, sa čašom nekog osvežavajućeg pića u ruci!

Fotografije preuzete sa: Delikatissen