M

oje potkrovlje postoji već šest godina. Za to vreme smo ispisali i objavili stotine stranica materijala, saveta, fotografija, odgovorili na stotine vaših pitanja i upita. Onima koji ne žive direktno ispod krova smo pokušali da približimo koncept ovakvog života, a onima koji već žive – da životni prostor učinimo udobnijim, zdravijim i funkcionalnijim.

I kada smo pomislili da smo vam već sve rekli, stiže nam pitanje od jednog korisnika, koje nas je navelo da se vratimo na početak:

“U maju ove godine sam izolovao potkrovlje i uradio sve po vašim uputstvima sa sajta Moje potkrovlje. Međutim, u mom potkrovlju je preko dana neizdrživo od vrućine i pored debljine vune od 22cm. Možete li mi objasniti šta se događa?”

Nakon prvobitne zbunjenosti, setili smo se da vam nikada nismo objasnili kako izolacija zapravo funkcioniše, pogrešno misleći da to već svi znaju. Pokušaćemo da ispravimo tu grešku u narednim redovima.

Izolacioni materijali kamena i staklena vuna čije postavljanje preporučujemo između, odnosno ispod rogova, nisu sami po sebi niti grejna niti rashladna tela, već su upravo ono što im ime kaže: izolacioni materijali. Dakle, oni samo izoluju ono što se unutra nalazi. Ako je unutra toplo, izolacija će učiniti da unutra ostane toplo. Ako je unutra hladno ili sveže – izolacija će učiniti da tako i ostane.

Da bi kamena i staklena vuna na najbolji mogući način vršile svoju funkciju – prvo moramo obezbediti željene uslove u našem potkrovlju – kakvu unutrašnju temperaturu želimo da održimo?

 • Ako izolaciju krovnih kosina radimo u proleće/leto – neophodno je da nakon završetka radova prostor očistimo, provetrimo i rashladimo (uz pomoć promaje ili klima uređaja) – nakon čega će izolacija zadržavati takvu prijatnu temperaturu u unutrašnjosti, a u sebe akumulirati toplotu koja dolazi spolja.
 • Isto tako, ako se radovi izvode u jesen ili zimu, neohodno je nakon završetka radova prostor očistiti, provetriti i zagrejati – nakon čega će mineralne vune držati toplotu unutra, istovremeno braneći hladnoći iz spoljašnjosti da dopre u prostor.

Ne zaboravimo da opet napomenemo važnost kvalitetnih folija koje se moraju postaviti da bi ceo sistem bio maksimalno efikasan. Dakle, nema čarobnog štapića kada je udobnost življenja u pitanju, sve je čista građevinska fizika 🙂

Evo još jednog pitanja, tj. komentara koji smo nedavno dobili, a sličan je ovom prethodnom, samo je odgovor nešto kompleksniji:

“Pre deset godina sam radio novu izolaciju potkrovlja sa kamenom vunom, raznim folijama i ništa. Zimi je dobro a leti kada su vrućine opet kao i stara izolacija. Ništa nisam dobio, samo sam bacio novac. Potkrovlje je čudna stvar…”

Žao nam je kad čujemo da se neko potrudio i uložio novac, a nije dobio očekivane rezultate. Zato u nastavku dajemo objašnjenja koji su to mogući problema po sredi u ovom potkrovlju.

Debljina termoizolacije:

 • Budući da se radi o lakoj građevinskoj konstrukciji (drveni krov), neophodno je da kosi krov bude izolovan optimalnim debljinama termoizolacije. I ono što je najvažnije, da bude izolovan mineralnom vunom, koja je jedino ispravno rešenje za izolaciju ovog tipa konstrukcije (pročitajte zašto). Prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada, kao i preporukama koje mi dajemo, minimalne debljine termoizolacije treba da budu, za postojeće objekte – 22cm, za nove objekte – 28cm. Ovo praktično znači da izolacija samo prostora između rogova nije dovoljna (dubina rogova je obično 10-12cm), već se mora dodati još jedan sloj izolacije ispod rogova.

Termo-mostovi:

 • Ovo je vrlo važan aspekt koji se često zanemaruje pri ugradnji. Termo-mostovi su neizolovana mesta kroz koja “prolazi” i toplota i hladnoća. Recimo, drveni rogovi su termo-mostovi, pa se i zbog toga savetuje još jedan sloj izolacije ispod rogova, što je obično staklena vuna u rolni, koja će pokriti i rogove. Dodatno, neophodno je dobro zaptiti sve prodore, zazore i rupe gde vazduh nesmetano prolazi, a samim tim, preterano se odaje energija i troši novac. U ovome nam pomažu folije – koje je neophodno pravilno postaviti i pričvrstiti za profile i zid, kao i dobro zalepiti njihove međusobne preklope za to namenjenim trakama.

 • Napominje se da je potkrovlje izolovano pre 10 godina. Do pre samo nekoliko godina, izolacija je postavljana samo između rogova, ali ne i preko njih. Kao što smo već pomenuli, i rogovi su termo-mostovi kroz koje se gubi toplota, a leti ulazi vrućina. Neophodno je postaviti odgovarajući sloj termoizolacije i preko njih, kako bi se izbegli gubici u energiji i “dopunila” izolacija do potrebne debljine.

Krovne folije:

 • Navedeno je da su primenjene “razne” folije. Ne znamo o kakvim se folijama radi i da li su adekvatne upotrebi u potkrovlju. Svakako bi bilo dobro proveriti stanje tih folija. Naime, često se na našem tržištu u kosom krovu koriste klasične PVC folije, koje su kratkog veka. Kod takvih folija često dolazi do pucanja već posle nekoliko godina i otvaranja mogućnosti slobodne razmene vazduha.


  U novijoj gradnji se primenjuju visokokvalitetne polietilenske krovne folije koje su dugovečne, samim tim obezbeđuju dugotrajnu funkcionalnost krova. Uloga ovih folija u termičkoj zaštiti je velika. Novija istraživanja su potvrdila da se primenom adekvatnih krovnih folija može uštedeti i do 20% dodatne energije.


  Podrazumeva se da folije svuda imaju preklope od minimum 10cm i da su 100% zaptivene odgovarajućim lepljivim trakama, kao i da tesno prijanjanjaju na konstrukciju zida ili greda.

Letnji režim:

 • Pomenuto je da je leti u prostoru vruće – opet naglašavamo da je funkcija mineralne vune da izoluje, ne i da rashladi. Dakle, ako želite da leti u unutrašnjosti bude prijatno sveže, prvo morate dobro provetriti i ohladiti prostorije u potkrovlju (uz pomoć promaje ili klima uređaja). Tek kada postignete željenu temperaturu, vuna će početi da vrši svoju funkciju: da održava svežinu unutra, a zadržava vrućinu spolja.

Ljudski faktor:

 • Posebnu stavku predstavlja pravilna ugradnja. Ukoliko je izvođač nekvalitetno izveo nešto od gore navedenog, mogući su kasniji problemi i dodatni troškovi.

Za sve nedoumice i pitanja koja imate u vezi sa izolacijom potkrovlja, pišite nam na našoj fejsbuk strani.