Pored toga što spada u prave dizajnerske poslastice, potkrovni prostor se, s druge strane, neretko smatra delikatnim za dizajniranje i dekorisanje. Upravo zbog tih njegovih specifičnosti, dizajneri enterijera su se “nameračili” da ga pošto-poto ulepšaju, istovremeno imajući u vidu i praktične aspekte, pa zato danas postoje brojni saveti za opremanje i dekorisanje ovog stambenog prostora pod krovom…

Kako bi potkrovlje postalo komforan ambijent, sve njegove površine moraju biti prilagođene strukturi u kojoj se nalaze. Isti slučaj je i sa kuhinjom, koja u potkrovlju mora biti funkcionalna i gostoljubiva kompozicija, čak i onda kada je mala. Evo koje kriterijume je potrebno da zadovoljite da bi vaša kuhinja u potrkovlju bila savršena.

Iskoristite svaki centimetar prostora

Ovo je posebno bitno kada je vaša kuhinja mala i kada je potrebno da izvučete maksimum iz onoga čime raspolažete. Uklopite police i elemente na najbolji mogući način pod kosim krovom prostora i nemojte brinuti o tome hoće li biti funkcionalne.

Vlada (neosnovano) mišljenje da potkrovlja ne mogu podneti luksuz ugradnje gornjih elemenata. Srećom, to nikako nije slučaj, jer vaš kuhinjski nameštaj može biti postavljen na odgovarajuću visinu i bitno je samo da bude dizajniran i napravljen tako da se ispoštuju određeni uglovi, kosine i uopšte specifičnosti prostora.

Što se tiče polica, one su još lakše za montažu i mogu biti idealne za odlaganje začina i svih sitnica. Možete ih ugraditi pod kosinom, a sama njihova ugradnja nije nimalo komplikovana.

Ugradite krovne prozore

Krovni prozor u potkrovlju predstavlja esencijalnu stavku i faktor bez koga se ne može pričati o idealnom ambijentu. Takođe, samo krovni prozor može obezbediti idealnu količinu svetlosti u vašoj kuhinji.

Nedostatak dovoljne količine prirodnog svetla često može dovesti do tmurnog i neprijatnog izgleda kuhinje, a to je poslednje što želite za bilo koju prostoriju, a ako pričamo o prostoiji u kojoj se sprema hrrana i često obeduje, onda je prijatna atmosfera obavezna. Ako ste u mogućnosti da birate, napravite ovakve komponente iznad prostora za obedovanje i spremanje hrane kako biste i namirnice, ali i ukućane, posetioce i sebe, okupali sunčevim zracima. Možete se, čak, opredeliti i za zastakljene plafone kako biste mogli uživati u nebu i prirodnoj svetlosti na najbolji način.

Dajte više svetla

Ukoliko se radi o velikoj potkrovnoj kuhinji, onda je, pored prirodne svetlosti, neretko potrebna i veštačka. Zato, nemojte da zaboravite na lampe i lustere, jer nevezano sa brojem prozora, razni komadi rasvete dodatno čine enterijer gostoljubivim.

Ovakvi elementi mogu da budu idealni za sve vrste prostora, a ukoliko kuhinjna u vašem potkrovlju ima visoke plafone, pokušajte sa lusterima koji će automatski uneti dovoljno svetlosti i istaći komfor tih vertikalnih elemenata.

Nadamo se da su vam ovi saveti dali smernice u razmišljanju i da ćete, uz pomoć stručnih saveta, u svom domu u potkrovlju napraviti kuhinju o kojoj sanjate 🙂

Izvor: Potkrovlje.ba