Niti su svi Skandinavci minimalisti, niti svi vole da žive sa malo stvari.

Ako smo vas u nekom trenutku ubedili da je skandinavski stil uvek minimalistički, izuzetno nam je žao jer niti je to tačno, niti nam je to bio cilj.

Mi, u stvari, želimo da podelimo sa vama ono što nam se najviše sviđa, a to su otvoreni, široki i čisti prostori, ali daleko od toga da svi Skandinavci žive ovako, to jest, da svi opremaju svoje domove u skandi stilu. Ima i onih koji svoje domove uređuju u nešto kitnjastijem stilu, sa mnogo nameštaja i ukrasa, a to i dalje pripada skandinavskom stilu i to 100%, samo ne na isti način kao što većina doživljava.

Odmah ćete razumeti o čemu vam pričamo kada budete pogledali ovaj dupleks (66 + 20 m²) i kada budete obratili pažnju na nameštaj i sve detalje u dupleksu. Sigurni smo da je komšija koji živi u potkrovlju pored ovog stana, na istoj površini, svedenije uredio svoj prostor, ali to nije bilo primamljivo i ovoj porodici, čiji članovi, očigledno, vole da imaju svoje stvari na vidiku. (Minimalizam ponekad zahteva velike skladišne prostore da bi sve ostalo skriveno).

Detalji, dizajn, materijali itd. oni su i dalje tu, identifikuju se sa skandinavskom kulturom a ne sa francuskom ili španskom, tako da definitivno sve što budete videli jeste jedna varijatna skandinavskog stila.

U kuhinji tegle i saksije na vidiku, u dnevnoj sobi, slike na zidovima koegzistiraju sa biljkama, komodama i policama punim knjiga. Isto kao u spavaćim sobama, sa odećom ili igračkama na vidiku i pri ruci, koje se mogu koristiti u bilo kom trenutku.

Gornji nivo je posebna čarolija, nama se čini, upravo zbog detalja koji su otvoreno prikazani. Ako se makar i jednog trenutka zapitate da li je ovo stil ili uneurednost, pogledajte malo bolje i primetite da je sve na svom mestu i da stvari čine harmoničnu celinu – iako ih ima mnogo i iako jesu dosta izložene.

Da li je ova varijanta skandinavskog stila bolja ili lošija od one na koju smo navikli, naročito ako pričamo u okvirima uređenja potkrovlja? Ne nužno, ali oni koji vole da je sve sređeno i da je vidik čist, mogu da budu malo preopterećeni.

A, ako dobro pogledate gornji nivo, koji ima površinu od samo 20 m², videćete da su čak i male površine kadre da iznesu nešto napunjeniji prostor.

Na kraju se sve svodi na lični stil i senzibilitet stanara potkrovlja, zar ne?! 😊

Izvor: Delikatissen