1. Imam stan u potkrovlju i imala sam loše iskustvo sa majstorima – nisu odradili izolaciju kako treba pa me zanima da li pružate kompletnu uslugu sa materijalom, jer planiram da opet odradim sa Knauf materijalom?

Žao nam je što ste imali negativno iskustvo sa majstorima, nažalost, slučajevi kao Vaš su česti.

Mi ne pružamo uslugu ‘ključ u ruke’, ali imamo na sajtu preporučene majstore koje eventualno možete kontaktirati i zatržiti ponudu i možete ih naći na sledećem linku: https://mojepotkrovlje.rs/preporuceni-majstori-i-arhitekte/

2. Imam pitanje vezano za potkrovlje. Nije kosa ploča već obično potkrovlje i pitanje je da li idu štafle (drvene) ili limene šine, šta je bolje? Neki kažu da je bolje drvene jer drvo “hoda” i najbolje da idu štafle 5cm?

A kad se postavljaju gips-kartonske ploče u potkrovlju, da li idu limene šine ili 5cm drvene štafle (letve) – mislim na ono na šta se postavlja gips?

Definitivno je bolje imati drvene rogove kao krovnu konstrukciju jer metal bolje provodi toplotu i utiče na gubitke toplote. Rogovi su uglavnom debljine 10 cm i više.

Ukoliko potkrovlje zatvarate gips-kartonskim pločama, obavezno je da imate potkonstrukciju od metalnih profila (ili ‘limenih šina’ kako ste ih nazvali) i to od istog proizvođača kao što su i gips-kartonske ploče, u našem slučaju to je Knauf, kako bi vam ceo sistem funkcionisao kako treba i bio bezbedan.

Sve je detaljno opisano u videu:
https://www.youtube.com/watch?v=CGbTTJu4ZNY

3. Nije mi podaščan krov. Mogu li da postavim paropropusnu foliju sa unutrašnje strane odmah ispod crepa?

Možete da postavite paropropusnu-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 i ispod crepa, pogledajte ovde sve elemente kako bi to trebalo da izgleda:
https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

Vodite računa da štampa na toj foliji bude okrenuta ka spolja. Pogledajte kako to majstor Neša radi u videu ispod (od 01:45):
https://www.youtube.com/watch?v=CGbTTJu4ZNY&t=105s

4. Interesuje me, pošto sam u potkrovlju i pre mene je stanar radio izolaciju i pokrivao gipsanim pločama… Da li mogu preko gips ploča da uradim još jednu izolaciju stiropor pločama ili kamenom vunom da bi zimi bilo toplije? Molim zа savet.

Postoje dva rešenja:

 1. Jednostavnije: ako imate pristup tavanskom prostoru iznad potkrovlja, najefikasnije je da njega izolujete, pogledajte detalje na linku: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/
 2. Komplikovanije: skinite postojeće gips-kartoneske ploče i dodajte sloj izolacije, preporučujemo od staklene vune Unifit 035, i sve ponovo zatvorite novim gips.kartonskim pločama.

Lepljenje bilo čega preko postojećih gips-kartonskih ploča se ne preporučuje.

5. Hteo sam da osposobim potkrovlje za život. Pa me interesuje koju vrstu izolacije da stavim?

U zavisnosti od toga kakva je krovna konstrukcija koju imate, odaberite na linku svoj slučaj i pogledajte predlog rešenja: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

6. Hteo bih da izvršim izolaciju potkrovlja od nekih 90m2, pa me interesuje šta mi preporučujete.

Naša preporuka u mnogome zavisi od vrste konstrukcije zidova i krova u Vašem potkrovlju.

Što se zidova tiče, uvek preporučujemo oblaganje spolja, tj. kontaktna fasada sa kamenom vunom. Ukoliko to nije moguće i ukoliko ste primorani da intervenišete iznutra, pogledajte naše preporuke u ovom webinaru, od 3:40.

Što se tiče krova, na ovom linku pronađite kako izgleda Vaš krov, i našu preporuku kako da ga izolujete: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

7. Treba mi savet u vezi izolacije potkrovlja koje se pretvara u stambeni prostor. Krov je urađen sendvič panelom 4 cm. Da li se vuna stavlja direktno ispod panela ili ide folija prvo? Koja debljina vune mi treba? Planiram da sve zatvorim gips-kartonskim pločama.

Homeseal LDS sistem koji je potrebno ugraditi je u ovom slučaju nešto modifikovan (odozgo ka dole):

Potrebno je rešiti sistem postavljanja Knauf potkostrukcije (niste opisali način oslanjanja panela, da li su prisutni sekundarni nosači i njihov razmak i sl).

Naravno, podrazumeva se da paneli ne propuštaju vodu. Ako postoji mogućnost curenja i propuštanja vode – dodali bismo još jedan korak a to je da, pre postavljanja kamene vune, postavite paroprosnu-vodonepropusnu foliju Homeseal LDS 0,02 i preklope učvrstite Homeseal LDS Solifit 1 trakom iznad greda. Na ovaj način bi se sprečilo da se navlaže izolacija i gips ploče.

8. Da li Vaša firma koja je na glasu po dobrim proizvodima nudi kompletnu uslugu za uređenje potkrovlja sa vašim majstorima i nekim kreditom za otplatu kompletne usluge?

Za sada nudimo samo vrhunske materijale i preporučujemo majstore, znači negde na sredini
Pogledajte sajt www.mojepotkrovlje.rs – tamo ćete naći detalje u vezi sa materijalima, preporučenim majstorima, prodajnim mestima.

Što se tiče kredita, u Srbiji su trenutno dostupni krediti za energetsku efikasnost Evropske banke za obnovu i razvoj. Više informacija ovde: https://izolujtese.rs/krediti-ebrd/

9. Koja je vaša preporuka kada je u pitanju krovna folija pod uslovom da se krov ne podaščava? Da li je uopšte OK da se krov ne podaščava kada se postavljaju ove folije?

Postavljanje krovnih folija Knauf Insulation nije uslovljeno podaščavanjem krova – folija se može postaviti i direktno izmedju rogova i to paropropusna-vodonepropusna folija Homeseal LDS 0,02 za raspone rogova do 1 m.

Krov sasvim dobro funkcioniše i bez podaščanja, koje se smatra kvalitetnijom varijantom.

Detaljnije o rešenju bez podaščanja možete pogledati ovde:
https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

10. Da li izolacija poda tavanske ploče staklenom vunom ima smisla? Površina ploče je 90 m2, pošto mi je velika investicija za celu kvadraturu raditi izolaciju da li uopšte ima smisla raditi pola tj. u onom delu gde su postavljeni radijatori?

Tu gde je etažna peć na čvrsto gorivo nemam potrebe raditi jer su temperature odlične. Kada kažem postavljeni radijatori mislim na prostor ispod tavanske ploče.

Staklenom vunom se može izolovati tavan koji ne koristite (jer se po vuni ne može hodati), po principu – što veća debljina to bolje, recimo 15-20cm debljine staklene vune Unifit 035. Princip je da se uvek izoluje sav tavanski negrejani prostor koji se nalazi iznad grejanog, jer po prirodi stvari toplota “beži” sa toplijeg na hladnije mesto.

Ako se ipak odlučite da izolujete samo deo iznad tople prostorije, preporučujemo da prepustite izolaciju bar 1m ka delu tavana iznad negrejane (ili slabije grejane) prostorije.

Sve detalje izolacije tavana pogledajte na sledećem linku: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

11. Da li se po staklenoj vuni može gaziti par puta godišnje tj. samo kad naveje sneg po tavanu kako bi se isti očistio? To je možda par puta a nekad i nijednom na godišnjem nivou. Da li će joj to smetati?

Nije problem jednom godišnje gaziti po staklenoj ili mekoj kamenoj vuni. Ipak, kada radite neku intervenciju, bolje je skloniti staklenu vunu sa tog mesta (“urolati je”) i po završetku intevencije ponovo je vratiti – “odrolati”.

Još jedna dodatna napomena, odnosno savet od nas: preporučujemo da preko vune postavite paropropusnu-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 – na taj način ćete vunu trajno zaštititi od snega i vode koji prodiru kroz krov, a para iz unutrašnjeg prostora će nesmetano moći da izadje napolje.

12. Treba mi vaša pomoć-savet… U staroj kući gde još uvek živimo, u potkrovlju očigledno nije dobro urađena izolacija, jer u letnjem periodu čim se ugasi klima ne može da se diše od vrućine…

Sada počinjemo sa radovima na novoj kući, tj. novom potkrovlju u kome će biti deca, nekih 50 kvadrata… Zanima me šta je najbolje staviti kao izolaciju? Svaki majstor ima nešto svoje , a ja bih da ga uradim kako treba! Da napomenem da ispod crepa imamo foliju i OSB ploče… Hvala unapred na odgovoru!

Na našem sajtu Moje potkrovlje je opisano sve što treba da znate o izolaciji u potkrovlju, tu imate i obilje saveta.

Vaš konkretan slučaj je ovaj:
https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-potkrovlja/krov-sa-podascanjem-od-osb-ploca/

Tu je i okvirna cena za sistem izolacije, a imate i formular koji možete popuniti i poslati upit za ponudu prodajnim mestima od kojih ćete dobiti kokretnu ponudu.

13. Poštovani, sa kojom Knauf vunom (oznakom) se pokiva ploča na tavanu, kako se ne bi gubila toplota iz prostorija ispod?

U zavisnosti od toga da li taj tavan koristite uvek ili povremeno ili uopšte ne koristite, nudimo nekoliko rešenja, sva su detaljno opisana ovde:

https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

14. Želim da izolujem gornju ploču na kući, tavan se ne koristi ili se retko koristi. Šta predlažete kao najbolje rešenje, izolacija ispod ploče ili iznad ploče i sa kojim matrijalima?

Za izolaciju ploče svakako preporučujemo postavljanje izolacije sa gornje strane. Sve naše preporuke uz bonus video objašnjenja pogledajte ovde: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

15. Da li u vašem programu postoji krovna folija za kose krovove koja ide ispod crepa a da nije potrebno daščanje krova a ispod nje (folije) da može da se radi izolacija.

Ovakva folija postoji, u pitanju je Knauf Insulation paropropusno-vodonepropusna folija Homeseal LDS 0.02.

Kompletno rešenje za ovaj slučaj pogledajte ovde:

https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=unutrasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

16. Razmišljam o postavljanju izolacije na gornjoj ploči, pa sam u nedoumici, da li stiropor ili staklena vuna? Čuo sam i da je potrebno zaštititi vunu, nekim najlonom ili folijom.

Neizolovan krov ili tavanska ploča je uzrok gubitka i do 30% energije iz grejanih prostorija. Ako ne planiramo život u prostoru pod samim krovom, najjednostavnija metoda je postavljanje izolacije direktno na ploču.

Svakako preporučujemo da to bude mineralna vuna (kamena ili staklena), zbog svojih mnogobrojnih karakteristika koje je čine jedinstvenim materijalom (toplotna izolacija, zvučna izolacija, negoriv materijal, paropropusna je – kuća ‘diše’, dimenziono stabilna, visoke tempearture ne utiču na njene osobine i dimenzije). Bez obzira da li nameravate da tavan koristite povremeno ili ne, sva rešenja ćete naći detaljno opisana na ovom linku (kao i bonus video materijale!)

17. Koji materijal koristiti za izolaciju kosog krova i koje debljine? Želeo bih da izolacija bude urađena najbolje moguće. Takođe, bilo bi dobro da rogovi ostanu vidljivi. Hvala unapred.

Estetski zahtev da se posle ugradnje izolacije vide rogovi je specifičan, mada ne redak. Postoji rešenje u vidu izolovanja krova sa spoljašnje strane, detalje pogledajte ovde.

Ukoliko se ipak odlučite za uobičajenije rešenje, a to je izolacija sa unutrašnje strane, vaš estetski zahtev se ne uklapa u ovaj princip. Jednostavno – rogovi su toplotni mostovi kroz koje imamo gubitke toplote.

Izolovanje krova sa unutrašnje strane podrazumeva dva sloja izolacije, između i ispod rogova. Za ispunu između rogova predlažemo kamenu mineralnu vunu NaturBoard FIT PLUS u debljini do maksimalne visine rogova. Ispod rogova predlažemo dodatni sloj staklene mineralne vune Unifit 035, do ukupne debljine izolacije od min 25cm. Kako bi potkrovlje bilo optimalno i trajno izolovano, ne smemo zaboraviti krovne folije: paropropusne-vodonepropusne sa spoljašnje strane i parne prepreke sa unutrašnje strane.

18. Radim izolaciju kosog krova između rogova, od otprilike 120m2 na porodičnoj kući. Šta da koristim: kamenu vunu ili stiropor i ako može neki detaljniji savet kako uraditi takvu izolaciju.

Za izolaciju kosog krova uobičajena i bolja varijanta je izolovati ga mineralnom vunom. Evo ‘samo’ 7 razloga zašto je to tako 🙂

Na crtežu ispod je grafički prikazano kako izgledaju pravilno formirani slojevi kosog krova sa mineralnom vunom:

Dakle, od krova ka unutrašnjosti je postavljena:

 1. Paropropusna-vodonepropusna folija Homeseal LDS 0.02
 2. Kamena mineralna vuna NaturBoard FIT PLUS između rogova do pune visine (obično 10 ili 12cm).
 3. Posebno je značajno da se postavi još jedan sloj vune (u ovom slučaju predlažemo staklenu mineralnu vunu Unifit 35) ispod rogova, kako bi se neutralisali toplotni mostovi koje prave rogovi ukoliko se ne izoluju sa donje strane.
 4. Potom ide (aktivna) parna brana (Homeseal LDS 5 ili Homeseal LDS 35 u zavisnosti koliku količinu pare očekujete u prostoru)
 5. Preporučujemo oblaganje gips-kartonskim pločama i potom završnu obradu zidova.

19. Interesuje me kamena vuna za oblaganje potkrovlja. Dimenzije, cena, tehničke karakteristike, debljine 10cm, kao i prateće folije, mogućnost nabavke, dostave i sl. Radi se o površini od 130m2.

Prvo, predložili bismo vam povećanje debljine izolacije na bar 20 cm, jer 10cm nije dovoljno; pretpostavljamo da se radi o potkrovlju koje se greje i u kome se stalno boravi.

Naš predlog je Homeseal LDS sistem a kako on izgleda, pogledajte detaljno u odgovoru na prethodno pitanje u ovoj sekciji.

20. Želim da postavim izolaciju na gornju ploču prema negrejanom krovnom prostoru. Imam dva pitanja:

a) Da li je dovoljno po ploči složiti mineralnu vunu NatuRoll Pro u debljini 10cm

b) Da li je potrebno ispod vune postavljati foliju i koji tip?

Svakako predlažemo da se u sistem međuspratne konstrukcije ka negrejanom tavanu, pored vune postave i folije, i to:

Tada imate dobro modelovan sistem u kome se ne pojavljuje kondenzacija a sa gornje strane ste zaštićeni od eventualnog prodora vode kroz sistem krova.

21. Pre deset godina sam radio ponovo izolaciju potkrovlja sa kamenom vunom, raznim folijama i ništa. Zimi je dobro a leti kada su vrućine opet kao i stara izolacija. NIŠTA nisam dobio, samo sam bacio novac. Potkrovlje je čudna stvar…

Razumemo da ste nezadovoljni učinjenim u vašem potkrovlju i vaše iskustvo je opomena za svakoga ko planira da izoluje svoj objekat. Dozvolite da damo naš sud o mogućim problemima koji se dešavaju u vašem domu, a to će biti prava prilika da istaknemo važnost pojedinih elemenata u okviru krovne izolacije.

Debljina termoizolacije:

 • Budući da se radi o lakoj građevinskoj konstrukciji (drveni krov), neophodno je da kosi krov bude izolovan optimalnim debljinama termoizolacije. I ono što je najvažnije, da bude izolovan mineralnom vunom, koja je jedino ispravno rešenje za izolaciju ovog tipa konstrukcije (pročitajte zašto). Prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada, kao i preporukama koje mi dajemo, minimalne debljine termoizolacije treba da budu, za postojeće objekte – 22cm, za nove objekte – 28cm. Više detalja o pravilno izolovanom kosom krovu možete videti ovde.

Termo-mostovi:

 • Ovo je jako važan aspekt koji se često zanemaruje pri ugradnji. Neophodno je dobro zaptiti sve prodore, zazore i rupe gde vazduh nesmetano prolazi, a samim tim, preterano se odaje energija i troši novac.
 • Spomenuli ste da je potkrovlje izolovano pre 10 godina. Do pre samo nekoliko godina, izolacija je postavljana samo između rogova, ali ne i preko njih. Bitno je napomenuti da su i rogovi termo-mostovi kroz koje se gubi toplota, a leti ulazi vrućina. Neophodno je postaviti odgovarajući sloj termoizolacije i preko njih, kako bi se izbegli gubici u energiji.

Krovne folije:

 • Naveli ste da ste primenili odgovarajuće folije, međutim, bilo bi dobro proveriti stanje tih folija. Naime, često se na našem tržištu u kosom krovu koriste klasične PVC folije, koje su kratkog veka. Kod takvih folija često dolazi do pucanja već posle nekoliko godina i otvaranja mogućnosti slobodne razmene vazduha. U novijoj gradnji se primenjuju visokokvalitetne polietilenske krovne folije koje su dugovečne, samim tim obezbeđuju dugotrajnu funkcionalnost krova. Uloga ovih folija je u termičkoj zaštiti velika. Novija istraživanja su potvrdila da se primenom adekvatnih krovnih folija može uštedeti i do 20% dodatne energije. Podrazumeva se da folije svuda imaju preklope od min. 10cm i da su 100% zaptivene odgovarajućim lepljivim trakama, kao i da tesno prijanjanjaju na konstrukciju zida ili greda.

Letnji režim:

 • Pomenuli ste da je leti u prostoru vruće – napominjemo da je funkcija mineralne vune da izoluje, ne i da rashladi. Dakle, ako želite da leti u unutrašnjosti bude prijatno sveže, prvo morate dobro provetriti i ohladiti prostorije u potkrovlju (uz pomoće promaje ili klima uređaja). Tek kada postignete željenu temperaturu, vuna će početi da vrši svoju funkciju: da održava svežinu unutra, a zadržava vrućinu spolja.

Ljudski faktor:

 • Posebnu stavku predstavlja pravilna ugradnja. Ukoliko je izvođač nekvalitetno izveo nešto od gore navedenog, mogući su kasniji problemi i dodatni troškovi.

22. Izolovao bih tavan, ravnu ploču prema negrejanom prostoru i zato bih Vas zamolio da mi date savet kako i čime, mineralnom staklenom vunom ili kamenom vunom? Koliko bi koštalo i da li postoji uslov za kredit za energetsku efikasnost? Znam da sve košta ali najskuplje je nešto sto nije urađeno kako treba i zato bih da uradim nešto korisno. Tavan se ne koristi.

Potpuno ste u pravu, a mi bismo dodali još i: najskuplja energija je ona koja ode kroz neizolovane zidove i krov.

Za izolaciju tavana koji ne koristite možete upotrebiti i kamenu i staklenu vunu (mi uvek preporučujemo prvo kamenu, zbog veće gustine, ali je i staklena sasvim solidno, a i nešto jeftinije rešenje). U tekstu na linku su navedena oba slučaja: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

Cena zavisi od vrste i debljine proizvoda za koji se odlučite, najbolje da se raspitate na ovlašćenim prodajnim mestima: https://mojepotkrovlje.rs/gde-kupiti/

I za kraj, krediti: trenutno je aktuelna kreditna linija EBRD banke za kredite za energetsku efikasnost. Za nase proizvode možete dobiti kredite u ProCredit ili Erste banci. Sve o tome pročitajte ovde:
http://izolujtese.rs/krediti-ebrd/

Srećno s radovima!

23. Upravo gradimo potkrovlje: majstor je u kosi krov između rogova stavio samo vašu staklenu vunu NaruRoll Pro (0.039) u debljini od 20cm. Vidim da je Vaše preporuka: 10cm kamene vune NaturBoard FIT PLUS (0,037) i 20cm staklene vune UNIFIT (0,035). Recite nam u kojoj meri smo oštećeni stavljanjem pogrešnog materijala? Pri tom, za NaruRoll Pro u opisu piše “koristi se u tavanskom prostoru koji se ne koristi”. Da li to znači da se ne koristi za stambeni prostor i zbog čega?

Mi preporučujemo kamenu vunu u debljini rogova + staklenu vunu ispod rogova da neutrališe uticaj toplotnih mostova u zonama rogova. Kamena vuna ima prednost kod potkrovlja u letnjim mesecima zbog svoje sposobnosti da akumulira toplotu pre nego što je ispusti u prostor. Staklena vuna ima istu sposobnost ali u manjoj meri.

Generalno, mogli ste da dobijete nešto bolje performanse sa kamenom vunom, ali ni u kom slučaju niste oštećeni.

24. Da li možete otprilike da mi kažete koliko bi koštalo da se sredi krov na mom delu koji je odvojen od drugih? Na krovu imam kondor. Imao sam fleku tj. prodor na jednom mestu gde je bio problem i pre kupovime stana. Kratkoročno sam rešio hidroizolacionim premazom. Kad je kiša nema curenja vode za sada, ma koliko obilna kiša padala, ali kad je bilo snega ima. Dakle koja je cena za izolaciju za stan od 68 kvradrata? Pošto treba malo više vune, onda recimo za 80m2.

Pozivamo Vas da pogledate sledeću stranicu: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

Nakon odabira vašeg slučaja i odabrane kvadrature poda, dobićete cenu Homeseal LDS izolacionog sistema po m2, kao i proračunate potrebne količine za Vaš slučaj (ne treba da dodajete ništa, jer kalkulator sam računa potrebne količine materijala, podrazumevajući tipičan nagib krovova u Srbiji).

25. Treba mi stručni savet oko termoizolacije tavana. Na tavanu koji se ne koristi imam poređan stiripor 5 cm debljine. Hteo bih da poboljšam izolaciju pa razmišljam da dodam mekanu mineralnu vunu 10cm ili one tvrđe table mineralne vune od 5cm. Naravno da bih stavio paropropusnu foliju preko. Moja nedoumica: da li se stavlja neka folija između stiropora i vune?

Nema potrebe da stavljate foliju između stiropora i vune. Evo linka sa objašnjenjem: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

26. Pre par meseci sam našao info za vaš proizvod – folija koja se montira kao prva linija prema spolja. Informacije sa građevinskih foruma su tu foliju okarakterisale kao zamenu za klasično podaščavanje krova, čak je čini mi se bio i neki klip kako monter stoji na foliji između 2 grede. Zanima me koji je to tip/model folije? Pozdrav

Podaščavanje kod kosog krova nije neophodno, pogledajte moguce situacije koje smo mi izdvojili i rešenja za njih: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

Što se tiče folija, mi nemamo nijedan proizvod po kome se može hodati između rogova i to ne može biti folija, eventualno moze biti termoizolacija ali ne samo folija. Moguće je da je došlo do zabune u vezi sa paropropusnom-vodonepropusnom folijom LDS 0.02 koja može da se postavi ispod crepa i kada nema podaščanja. U svakom slučaju – smo po foliji se ne može hodati.

Pogledajte više o našim folijama: https://www.knaufinsulation.rs/krovne-folije-produzite-zivot-svom-krovu

Ukoliko ste ipak mislili na termoizolaciju, imamo rešenje koje se postavlja preko rogova i po kome se u toku postavljanja može hodati iako je preporučljivo da se hoda gde su rogovi: https://mojepotkrovlje.rs/zatrazite-ponudu/?roof_type=spoljasnji&roof_name=krov_bez_podascanja

27. Imamo potkrovlje gde je krov rađen na 4 vode i ima jedan deo – ispust “badžu”. Površina ploče je 8x10m plus jedan dodatak izbačen 3x2m. Kako se računa površina za izradu izolacije? Krov nije podaščan, samo je crep. Koliko je pouzdan način izolacije odnosno sprečavanje od uduvavanja snega ili prokišnjavanja?

Površina zavisi od nagiba krova i izračunaće je ili premeriti izvođači. Informativno, možete i sami pogledati koliko izolacije vam je potrebno i okvirnu cenu iste nakon što odaberete svoj slučaj krova na ovom linku: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

Ukoliko se postavi paropropusno-vodonepropusna folija (recimo Homeseal LDS 0.02) između vune i crepa i ukoliko su crepovi celi, nema rizika od prokišnjavanja ili uduvavanja snega. Ukoliko se objekat nalazi u izuzetno vetrovitom području neophodno je fiksirati sve crepove.

28. Imamo staru kuću, koju smo renovirali ali još plafon nije izolovan i on je od blata (karatavan). Kako se izvodi termoizolacija u ovom slučaju?

Izolacija karatavana je ista kao i izolacija bilo kog drugog tavanskog prostota koji se ne koristi ili se povremeno koristi. Više o tome ovde: https://mojepotkrovlje.rs/izolacija-tavanskog-prostora-koji-se-ne-koristi/

29. U maju sam izolovao potkrovlje i uradio sam sve po vašim uputstvima sa sajta Moje potkrovlje, čak sam se u nekoliko navrata i dopisivao sa vašim kolegama iz tehničke podrške oko nekih detalja. Međutim, u mom potkrovlju je preko dana neizdrživo od vrućine i pored debljine vune od 22cm. Možete li mi objasniti šta se događa?

Izolacioni materijali kamena i staklena vuna nisu ni grejna ni rashladna tela, već su upravo ono što im ime kaže: izolacioni materijali. Dakle, oni samo izoluju ono što je već unutra. Ako je unutra toplo, izolacija će učiniti da unutra ostane toplo. Ako je unutra hladno/sveže – izolacija će učiniti da tako i ostane.

Da bi kamena i staklena vuna na najbolji mogući način vršile svoju funkciju – prvo se moraju obezbediti željeni uslovi u unutrašnjosti – kakvu unutrašnju temperaturu želimo da održimo?

Ako radove izvodimo u proleće/leto – neophodno je da nakon završetka radova prostor očistimo, provetrimo i rashladimo (uz pomoć promaje ili klima uređaja) – nakon čega će izolacija zadržavati takvu prijatnu temperaturu u unutrašnjosti, a u sebe akumulirati toplotu koja dolazi spolja.

Isto tako, ako se radovi izvode u jesen ili zimu, neohodno je nakon završetka radova prostor očistiti, provetriti i zagrejati – nakon čega će mineralne vune držati toplotu unutra, istovremeno braneći hladnoći iz spoljašnjosti da dopre u prostor.

30. Planiram da radim svoje visoko potkrovlje, nemam ploču, već planiram gips pločama da odvojim tavanski deo od potkrovlja. Radiću izolaciju staklenom vunom tako što bih ispunio rogove vunom, dodatni sloj vune ispod rogova, i onda zatvaram gips pločama. Prema vašem pisanju spolja ide paropropusna folija a na kraju parna brana, a zmeđu vuna. Pitanje je: da li treba parnu branu da stavim ispod rogova, pa preko vunu i gips, ili obe vune, pa onda parnu branu i gips ploče?

Parna brana se postavlja isključivo iznad gipsa a ispod donjeg sloja vune. Nije potreban drugi sloj parne brane između vuna.

31. Da li preporučujete OSB ploče kao deo izolacije potkrovlja ili su dovoljne samo vune?

Veoma je često rešenje sa OSB pločama. Na našem specijalizovanom sajtu Moje potkrovlje smo obradili oba rešenja, sa i bez OSB ploča:  https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

Generalno, OSB ploča nije neophodna. Takođe, ona nije ni paropropusna (što mnogi ne znaju i olako je stavljaju u krov) – tako da ovo nikako ne bi doprinelo tome da vaš krov ‘diše’. Ukoliko insistirate na podaščanom krovu, sa stanovišta prolaska vodene pare daske su bolje rešenje. Napomena: krov sasvim dobro funksioniše i bez podaščanja, ako se primene sva pravila ugradnje. Više o tome ovde.

32. Interesuje me izolacija tavanskog prostora. U pitanju je kosa betonska ploča. Postavio sam najlonsku foliju, pa staklenu vunu, pa ponovo najlon, ali imam problem sa vlagom ispod ploče u potkrovlju. Ako može neki savet, bio bih vam zahvalan.

Tačno je da vuna u krovu treba da bude zaštićena od prodora toplote, hladnoće i vlage, i to specijalnim krovnim membranama, koje su u isto vreme vodonepropusne (sprečavaju prodor vlage u izolaciju odozgo) ali i paropropusne odozdo: omogućavaju da vlaga koja se stvara u unutrašnjem prostoru izađe van, kroz membranu i izolaciju. Dakle, u krov treba stavljati samo za to namenjene specijalne membrane.

Pošto najlon nije paropropustan, kod vas se, očekivano, javila kondenzacija. Jedino pravo rešenje bi bila zamena celog sistema prema našim uputstvima, a ako to nije moguće, onda pokušajte sledeće:

  1. Skinite najlon
  2. Pustite da se vuna osuši (ako nije potpuno propala od vlage)

Kupite odgovarajuće folije i ponovo uradite sistem prema našim uputstvima.

33. Na ovaj pod treba da stavim parnu branu, termoizolaciju i preko nje paropropusnu foliju. Ispod njega je stambeni prostor, pa me interesuje kako da stavim folije, tj. na koju stranu ide štampana strana?

Folija uvek treba da bude okrenuta tako da natpis bude prema onome ko je postavlja.

34. Menjamo crep na kući i sređujemo potkrovlje koje nikad nije korišćeno. Danas čitam da je greška da se stavlja daska ili OSB ploče. Da je dovoljno samo paropropusna folija. Voleo bih da dobijem savet od vas. Izolacija bi bila kamena ili staklena vuna.

Nije greška staviti daske – podaščani krov se kod nas smatra kvalitetnijim rešenjem od krova bez podaščanja.

Što se tiče OSB ploča – iako je jednostavnije ugraditi njih nego daske, u praksi su se pokazale kao paronepropusne – što može kasnije izazvati kondenz i stvaranje vlage i dodatnih problema u konstrukciji krova.

Dakle: ili podaščanje daskama ili rešenje samo sa folijama i mineralnom vunom – sasvim će dobro funkcionisati i jedno i drugo.

35. Pravim kuću, trenutno radimo krov a pokrivka će biti od lima, imitacija crepa sa specijalnim filcom protiv kondenza na limu. Između letvi planiram da stavim stiropor 2cm pa onda lim. Da li je pravilno staviti parnu branu – foliju LDS 0.02, a između rogova kamenu vunu?

Pre svega, savetujemo Vam da ne stavljate stiropor između letvi nego da postavite letva/kontraletva roštilj kako biste napravili vazdušni prostor i omogućili ventilaciju u ovom sloju ispod lima.

Što se tiče drugog dela pitanja, saglasni smo – između rogova kamena vuna (npr. NaturBoard FIT PLUS u debljini rogova) i iznad paropropusna folija Homeseal LDS 0,02 (još bolje Homeseal LDS 0,04 Fix Plus – folija može da premosti rogove direktno ako je razmak rogova do 1 m). I da ne zaboravite, sa donje strane rogova, ispod vune parnu branu – predlažemo Homeseal LDS 35.