Jel se sećate da smo, onomad, uz objavu jedne fotografije, postavili zahtev “Pronađite Spajdermena!” Davno to beše, vi ste verovatno na to već i zaboravili, ali, eto, mi nismo!

Tragali smo za njim dok ga nismo pronašli. A našli smo ga u jednom potkrovlju…

Smešteno u Poljskoj, ovo potkrovlje je delo dizajnerskog strudija Cuns Studio Designs. Nalazi se na petom spratu stare zgrade, a njegov vlasnik Tomas je svoj san, da se uspavljuje u vazduhu, učinio stvarnim. Iz gornjeg dela i kroz visoke prozore svetlost luta između lavirinta stubova i drvene konstrukcije i sistema greda koji izgleda kao šator.

Sa 170 m², kolika je kvadratura ovog potkrovlja, ističe se društveni prostor koji je dizajniran kao zona za opuštanje, u među mlađim narodom poznatija kao “mesto za bleju”.


Inače, ovo potkrovlje nije tipična priča o potkrovlju u kojem se nekada nalazila kancelarija koja je propala. Ovo je bio prostor u kome je drveni pod bio u veoma dobrom stanju, što je u osnovi bila savršena podloga za dizajn ovog fantastičnog enterijera. Bela osnovna boja i restauracija drvene konstrukcije dovršavaju postavljanje prostora za rekreaciju za ovog maštovitog i vickastog tridesetogodišnjaka.

Stil je čudna mešavina industrijskog, modernog i minimalističkog, a nameštaj „figurira“ kao ostrvo boje i kontrasta u prostoru. Prisustvo zidova od cigle prenosi već pomenuti industrijski duh, dok boja pruža dašak te industrijske topline koja je prisutna u pravoj meri i u ravnoteži. Raspored, sveukupno posmatrano, pruža mnoštvo opcija korišćenja.

Kuhinja i dnevni boravak omogućavaju interakciju sa gostima, a geometrijski obrasci u dekoraciji stvaraju jedinstvo između ove dve oblasti.

Cirkulacija čitavog enterijera je moguća zahvaljujući otvorenom konceptu, a intimna atmosfera je postignuta uz pomoć dizajnerskih rešenja. Na primer, kuhinja je otvorena, ali je zaklonjena dekorativnim zidom od cigle. Pristup gornjem spratu je omogućen stepeništem koje povezuje nivoe.

Ovo potkrovlje ima poseban prostor za čitanje ili vežbanje, kome se pristupa metalnim stepenicama. U tom prostoru se nalazi (pazite sad!) mreža od konopca, okačena poput viseće ležaljke, to jest, ljuljaške koja podržava težinu više ljudi istovremeno. Ali, ovo nije jedini prostor za odmor, jer potkrovlje ima udobne puf taburee i sofe oko kamina, kao i dovoljno klupa oko stola za goste.

Potkrovlje ima zasebnu spavaću sobu odvojenu belim zidom, koji skriva pravu zonu za opuštanje. Unutrašnjost spavaće sobe je podeljena u dva dela: jedan deo čini krevet, a drugi je kupatilo, to jest, deo sa podignutom drvenom platformom od iverice za samostojeći deo kade. Ova ideja spojenog prostora, kao i izbor materijala, čitav koncept približava prirodi. Bez sumnjne, spavaća soba i kupatilo su oblast koja nosi moderan, a ipak nimalo pretenciozan duh.

Lampa ‘oblak’ iznad kade stvara intimnu atmosferu koja fizički unosi ‘sunce’ u spavaću sobu – ili makar stvara takav utisak. U samom enterijeru prisutni su komforni komadi i prepoznatljive dizajnerske ikone 20. veka.

Veoma upečatljiv i funkcionalan izgled enterijera, savršeno uklopljen u dizajn celog potkrovlja. Čitav stan „diše“ i nema beskorisnih ukrasa ili mrtvih uglova. U dnevnoj sobi nema potrebe za TV-om, jer je gledanje filmova preko projektora odlično rešenje koje stvara iznenađujući cool (top, vrh) efekat.

Ovo potkrovlje je idealna kombinacija mašte, kreativnosti, umešnosti i veštine mladih dizajnera i vlasnika, koji su stvorili prostor u kome su funkcionalnost i lepota u balansu. Pa, s obzirom da je tako, nije ni čudo što u njemu živi jedan Spajdermen 🙂

Izvor fotografija: Loft a Dos Niveles