Ne želite da zovete majstora da vam nalepi tapete?

Nema problema, ovaj stručni vodič će vam reći sve što treba da znate kako biste lepili tapete kao profesionalac 😉

Odakle početi?

Gde postaviti prvi deo tapeta je važno. Odlučite se za polaznu tačku i pokušajte da izaberete mesto koje ima ključnu poziciju, poput kamina. Odnosno, izaberite zid koji dobija dosta pažnje u sobi.

Nije bitno u kom smeru lepite, ali, ako je moguće, pokušajte da završite u nekoj najmanje vidljivoj površini poput vrata ili ćoška. To će maskirati bilo kakav gubitak obrasca, gde se ne možete uklopiti u kompletan motiv / dizajn.

Pruge su uglavnom najjednostavniji obrazac za lepljenje, tj. uklapanje. Mustre sa ravnim uklapanjem, koje počinju i završavaju se u širini rolne tapeta, su takođe lakše za ukrajanje i ostavljaju manje otpadaka.

Za avanturistički duh su obrasci suprotnog ili naizmeničnog uklapanja, koji traže najviše pažnje i preciznosti, ali zato to mogu biti najzanimljivijeg dizajna. To je zato što oni moraju da budu usklađeni horizontalno i vertikalno.

Potreban materijal i alat

Dva puta meri, jednom seci

Pošto ste odlučili koji dezen i tip tapeta želite da kupite, skupili alat, morate znati i koliko tapeta vam je potrebno kako biste prekrili prostoriju. To ćete približno izračunati na sledeći način.

Br = (D • n)/d
Br – broj svitaka tapeta koji moraju kupiti
D – Dužina jedne staze, dobija se tako što se izmeri visina prostorije i doda još 5-10 cm
n – broj staza, nalazi se tako što se izmeri obim prostorije i taj broj podeli sa širinom svitka tapete
d – Dužina svitka, proizvođač je naveo kolika je dužina tapete u svitku.

Sva merenja vršite kao da nema vrata i prozora pošto morate da imate malo više tapeta zbog ukrajanja, uklapanja dezena i sl.

E, kada ste i to rešili lepljenje tapeta može da počne.

Priprema podloge

Sledeća stvar, jedna od važnijih, ukoliko ste rešeni da kvalitetno uradite posao onda je priprema podloge primarna stvar.

Zidove na kojima ranije nisu bile tapete operite blagim deterdžentom.

Zidove već oblepljene tapetama ne treba posebno obrađivati ako stare tapete čvrsto prijanjaju. Labava mesta ponovo zalepite, a spojeve ošmirglajte. Proverite da li stare tapete dobro drže u uglovima, kod prozorskih okvira i kod ivica na podu.Jako oštećene stare tapete ili tapete koje ne drže čvrsto morate odstraniti. Obično se to radi toplom sapunicom i špahtlom. Pukotine i rupe u zidu morate popuniti makulaturom. Ako su oštećenja manja, možete ih ispuniti glet masom. Kada se glet osuši, šmirglom izravnajte sa površinom zida.

Uklonite sve prekidače i utičnice, lajsne i sve drugo sa zida ispod čega je potrebno zalepiti tapete, i ukoliko ne nameravate da ih vraćate na isto mesto obavezno sanirajte rupe od tiplova. Pored toga sve pukotine na zidovima je potrebno napuniti gipsom.

Šmirgl papirom izbrusite manje neravnine zidova a ukoliko postoje veće gletovanjem ih izravnajte.

Ukoliko je zid bio farban bojom na bazi disperzije ili poludisperzije morate da proverite njegovu postojanost. To ćete uraditi pomoću malog testa. Uzmite parče lepljive trake (selotejp) i zalepite na zid, a potom ga odlepite. Ukoliko se ne skida farba, slobodno preko toga lepite tapete, u suprotnom neophodno je oguliti farbu sa zida. Ukoliko skidate staru farbu obavezno je dubinsko grundiranje. To važi i za zidove od gipsanih ploča. Ukoliko na zidu nije bilo nikakve boje tretirajte ga sa osnovnim premazom inače ćete kasnije jako teško odlepiti tapete.

Kada ste sve navedene radnje završili razredićete lepak za tapete 10 puta više nego što je predviđeno uputstvom i sa tim premazati zidove kako bi se oni dodatno impregnirali. Pre početka lepljenja sačekati da se ovaj sloj osuši. Kako je zid suv, nećete morati dugo da čekate.

Sada je trenutak da spremite lepak po uputstvu proizvođača i dok čekate da on nabubri polako počnite sa pripremama za samo lepljenje tapeta.

Lepljenje tapeta

Sa lepljenjem tapeta se kreće iz ćoška koji je najbliži izvoru svetlosti (prozor) i lepi sa tako da se udaljava od svetlosti. Na taj način mesta spajanja pojedinih komada biće manje uočljiva. Od toga ćoška odmerite širinu tapete i na tom mestu ćete povući vertikalu. Iako postoje različite naprave za pomenuti posao (libele, laseri), od velike pomoći će biti i obični visak. Povlačenje vertikale i lepljenje prve staze tapete je izuzetno važno, kako bi svaka sledeća bila ravna.

Sledeće što treba da uradite je da isečete određen broj traka dužine koja odgovara visine prostorije + 5-10 cm. Trake obavezno secite pod pravim uglom. Može da se seče i makazama ali je mnogo brže skalpelom. Ukoliko to radite skalpelom obavezno postavite neki tvrđi karton ili nešto slično ispod, kako ne bi oštetili pod.

Kada ste to uradili postavite dve trake jednu pored druge a zatim treću po sredini. Takav način rada omogućuje da lepak nanosite preko samih ivica a da pri tome ne ulepite pod. Za samo nanošenje lepka nema nekog specijalnog pravila, važno je da cela površina na kraju bude premazana lepkom.

Kada ste ravnomerno tapet premazali lepkom presavite jedan kraj tako da prekriva trećinu dužine, a drugi dve trećine dužine. Ovako „upakovanu“ tapetu ostaviti 3-5min pre nego što pristupite lepljenju. Vreme trajanja omekšavanja zavisi od vrste materijala od koga je napravljena tapeta. Za papirne treba manje, za sve ostale više vremena. Pored toga, trudite se da omekšavanje tapeta traje podjednako dugo za sve komade. Dok jedne lepite sledeće se omekšavaju i tako redom.

Kada je tapeta dovoljno omekšala uzmite kraj koji je presavijen na jednu trećinu, razmotajte ga i prislonite ispod plafona, bočna ivica mora da bude poravnata sa vertikalom koju ste ranije ocrtali. Neko tu vertikalu označi tako što zabode igle u zid a onda tapetu samo prisloni uz njih.

Nakon što se gornji deo tapete zalepi neophodno je istisnuti vazduh. To se radi određenom četkom ali može da posluži i peškir, sunđer ili nešto slično tako što ćete prelaziti preko tapete od gornjeg središnjeg dela prema dole i ukoso prema rubovima tapete. Kada ste sav vazduh istisli razmotajte donji deo trake i ponovite proces.

Nekada može da se desi na  nekom mestu ostane zarobljen „balončić“ vazduha. U tom slučaju ga probušite iglom i oslobodite vazduh. Ova mala rupa se kasnije neće videti.

Druga ivica tapete bi trebalo da dosegne ćošak sobe. Ovde opet, neko preporučuje da tapeta ne završava u samom ćošku već da se prebaci 2 cm na drugi zid. Ukoliko dva zida nisu pod pravim uglom (kako obično i nisu) na drugom zidu nećete imati vertikalnu ivicu ili još gore u ćošku će se tapeta zgužvati. Profesionalci znaju kako da se izbore sa ovim, ljudima koji majstorijama bave iz hobija po sistemu „sam svoj majstor“ preporučujemo da tapetu završavaju u ćošku. Ukoliko neki deo tapete (zbog krivine zida) pređe na drugi zid, poravnajte ga skalpelom.

Višak tapete blizu poda poravnajte skalpelom po liniji lajsne. Sledeću traku lepite na identičan način samo što sada ivicu poravnavate sa ivicom već zalepljene trake i tako redom. Neko lepi tapete tako što ih malo preklapa ali, složićete se, da je mnogo lepše da one čine jednu ravnu površinu nego da su vidljivi spojevi. Kada dođete do kraja zida, ocrtajte vertikalu na sledećem i sve ispočetka dok ne zalepite tapete na sve zidove.

Već sada lupkanjem pronađite dozne koje ste prelepili, isecite tapetu na tom mestu i izvadite papir koji ste tamo nagurali.

Ostaje, na kraju, samo da vratite utičnice i prekidače na svoje mesto i to bi bilo to. Na tržištu mogu da se nađu trake koje služe da se zalepe na spoju plafona i zidova kako bi dobili ravnu liniju, ali ukoliko ste ravno zalepili sve trake, nije obavezno.

I još nešto, lepljenje tapeta je mnogo lakše ukoliko se radi udvoje, ako ništa.. interesantnije je!

Izvor: www.roma.rs