Danas ulazimo, makar samo virtuelno, u jedan švedski dupleks u čiju površinu od 68 kvadrata je stalo sve što u jedan luksuzan i prostran stan može stati.

Jedina razlika između ovog dupleksa i klasičnog luksuznog stana je u tome što je ovaj prostor sav u svetlu – ili to makar važi za gornji sprat; što ima ornamente svojstvene samo potkrovljima – u vidu greda i krovnih prozora- i što ga od nebeskog plavetnila deli samo krov. A Šveđani cene svetlost više nego Egipćani zelenilo, a Mediteranci pahulje snega.

Estetika enterijera je, bez obzira na specifičnosti prostora ili baš upravo zbog njih, veoma pažljivo osmišljena. Sve fotografije ukazuju da je dizajnerima bio cilj da očuvaju protagoniste: tamno drvo i ciglu, a da istovremeno iskoriste blagodeti ovog svetlog prostora. Zato se i jeste “rodila” mešavina skandinavskog i rustičnog stila.

Nameštaj je svedenih linija i svetlih boja, dekorativni detalji su diskretni i ne opterećuju prostor, već pomenute grede prave kontrast svetlosti, dok ujedno, povezuju rustične cigle i moderan nameštaj u savršeno smislenu celinu.
Svetlost, toliko hvaljena i vrednovana, u ovom stanu je iskorišćena i kao hrana biljkama, pa je na taj način, postignuto da se obogati kvalitet unutrašnjeg vazduha u ovom predivnom potkrovlju.

Krovni balkon je pun pogodak! Pored dodatne svetlosti, stanari su dobili i vrata ka spoljnom svetu, dodatni priliv svežeg vazduha i, šteta bi bilo da ne naglasimo, sjajan pogled!

Mi mislimo da je ovaj dupleks savršeno gnezno i utočište od gradske vreve. S vama smo ga podelili jer verujemo da postoje neke sitnice i krupnice koje bi svakom stanaru potkrovlja mogle da posluže kao inspiracija.