Možda ne možete preneti pogled s terase  na grad, ali većinu ideja koje budete spazili u ovom švedskom potkrovlju, možete iskoristiti prilikom uređivanja svog doma. A, ako ne većinu, onda makar nekolicinu 😊

Šta se nama posebno svidelo u ovom potkrovlju? Za početak, svidelo nam se kako je ovaj dom u Geteborgu, u Švedskoj, koncipiran: skoro pola sprata posvećeno je kuhinji, trpezariji i dnevnoj sobi.

U pitanju je stan od 72,5 m² koji ima dve spavaće sobe, od kojih jedna služi kao studio – radna soba. Budući da se radi o poluovorenom konceptu i da potkrovlje ima prozore i na jednoj i na drugoj strani, kada su vrata soba otvorena, prirodna svetlost slobodno struji kroz prostor. Jedino je kuhinjska zona izložena svetlosti s jedne strane, ali ni njoj ne manjka sunca, budući da je izložena jednom, a napaja se svetlošću sa dva prozora.

Ostale prostorije u kojima se odvija život i provodi vreme, mogu da računaju na napajanje na relaciji sever – jug.

Naročit utisak ostavlja je poseban oblik prozora u dnevnoj sobi, koji liče na svojevrsne niše, koje otkrivaju i debljinu zidova, na kojoj zaista možemo samo pozavideti – i naravno, iskoristiti ovaj primer da se pozabavimo temom izolacije našeg potkrovlja.

Što se tiče dekorativnog stila, od skandinavskog se ovo i očekivalo: jednostavan je, prirodan i neupadljiv, u belim tonovima i prirodnom svetlom drvetu, tu i tamo prošaran živim biljkama. Naravno, uz to fantastično prirodno osvetljenje sigurno je lako održavati ih u životu. Dekorativni detalji su svedeni na minimum, a i oni koje možete videti, skoro uvek imaju i neku praktičnu primenu.

Spavaća soba – jednostavna i čista, nudi ogroman krevet i garderober – i, kad malo bolje razmislite, od spavaće sobe i ne treba da očekujemo ništa drugo. Naročito ako je društvena zona ovako obilato prisutna i funkcionalna.

Možda je terasa na nas ostavila najjaći utisak. Okrenuta je prema jugu, što, kad se prevede na jednostavan jezik, znači: obilje sunčeve svetlosti tokom celog dana.

Kako se vama dopada ovo potkrovlje? Da li biste živeli u ovakvom prostoru ili je za vaš stil isuviše „skandi“? Pišite nam u komentarima 😊

Izvor: Lindo Atico Sueco con Ventanas al Norte y al Sur