Potkrovlja su, oko toga smo se već odavno složili, po mnogo čemu specifičan prostor za stanovanje. Među tim specifičnostima  sve su sami dobici, pod uslovom da se radovima i opremanju potkrovlja pristupi posvećeno i pažljivo.
Jedan od takvih zadataka, onih koji zahtevaju pažnju, je i izbor boja enterijera. Priznaćete, kada ste završili sa grubim radovima, sledeća bitna tema vam je upravo koje boje izabrati za krečenje stana u potkrovlju. Sigurni smo da ste slušali o tome kako potrkvolje, zbog kosih plafona i spuštenih zidova, neretko ne dozvoljava poigravanje kontrastima i da je zato najbolje držati se iste boje sa različitim tonovima. Verovatno znate i to da je krečenje manjeg zida u nijansu drugačiju od većeg, sjajan način da izbegnete vizuelnu zamku dugačke a uske prostorije. I da, 100% ste znali da samo malobrojni mogu sebi da dozvole slobodu krečenja potkrovlja u tamne boje. Mi smo odlučili da vam, u ovom blogu, predstavimo sedam boja koje su siguran dobitak, a vi ćete izabrati ono što vam najviše odgovara.

1. Bela za sve

Okrečiti zidove potkrovlja u belo je jednako sigurno kao ne igrati loto i tvrditi da nećete dobiti sedmicu. Dakle, s belim nema greške! Ovo je boja koja će svakako pomoći vašem svetlom prostoru da bude još svetliji, a vizuelno će svaku prostoriju uvećati. Bela vam takođe daje slobodu izbora komada nameštaja i raznih dekorativnih detalja, pa u skladu sa njima možete postići efekat koji želite. Podsetimo se da ova neutralna boja budi osećaj čistog, spokoja i harmonije. U prostoru kao što je potkrovlje, ova boja zaista izvlači na površinu sve skrivene potencijale. Samo, budite pažljivi i ne dozvolite joj da potpuno ovlada prostorom – izazvaće utisak hladnoće i sterilnog prostora.

2. Bež za toplu eleganciju

Bež boja daje prostoru elegantan duh. Budući da je bež boja definisana mekim tonovima, uz pomoć ove boje možete stvoriti ugodno okruženje.  Što se tiče izbora za prostorije, ovo je boja za sve: od spavaćih soba ili dnevnih soba, preko kuhinje do dečje sobe ili galerije za čitanje. Budući da su potkrovlja blagoslovena svetlošću, a bež boja dolazi do izražaja baš u svetlom ambijentu, sigurno nećete pogrešiti ako upravo nju izaberete za boju vašeg doma.

3. Siva za slobodu izbora

Siva boja je jedna od omiljenih boja u poslednjih par sezona, a razlozi za to su jasni: siva je dobar sagovornik svim ambijentima i svim dekorativnim elementima. Isti je slučaj i sa prostorijama u potkrovlju, samo što bismo vam savetovali da birate svetlije nijanse sive, a eventualno da pojačate jedan akcentovani zid – onaj manji, o kome smo već pričali. Isto kao i bež, siva boja odiše elegancijom, a u zavisnosti od toga s kojim bojama ćete je kombinovati, možete stvoriti ambijent kakav želite.

4. Roze za romantike

Pastelna roze boja je savršena za uređenje spavaćih soba, soba za devojčice, dnevnih soba ili predsoblja, ali vi svakako možete dekorisati bilo koji prostor u ovoj boji. Ako ste zaljubljenik u pastelno roze, ako znate da pored romantičnih osećanja, ova boja ima i umirujuća svojstva, budi ljubaznost, smirenost i nežnost, onda sigurno znate da sve ove efekte možete postići i kombinovanjem različitih tonova ove boje.  Puder roze je i dalje aktuelna i moderna, a osim zidova, u ovoj boji se prave i predivni komadi tekstilnog nameštaja.

5. Plava za spokoj

Svetlo plava boja pripada rasponu hladnih boja, a hladni tonovi donose mir i spokoj. Iz tog razloga je idealna za spavaće sobe, sobe za dečake (jer ima umirujući efekat), ali je jednako dobra i za ostale prostorije u kojima želite da stvorite opuštajući efekat. Kao i ostale svetle boje, stvara iluziju većeg prostora, pa je zato idealna za dekoraciju malih stanova. Ipak, vodite računa da ne preterate u plavim tonovima, možete stvoriti hladan prostor.

6. Zelena za slobodno razmišljanje i stvaranje

Znate da zelena boja podstiče emocionalni rast, deluje opuštajuće, a postoje tvrdnje i da podstiče detoksikaciju? Sve ovo je čini idelanom bojom za spavaće sobe, a u svojim svetlim tonovima koji će otvoriti prostor, čini je savršenom i za male spavaće sobe. Isto tako, sigurni smo da znate da je zelena boja prirode, buđenja novog života, boja stvaranja, pa je odatle idealna za prostor u kome pravimo hranu i obedujemo. Ako ovoj listi osobina zelene boje dodamo i njen potencijal da oslobodi um i podstakne na razmišljanje, onda će se zelena sasvim sigurno nametnuti i kao izbor za radnu sobu ili kancelariju. Što se tiče akcentovanog zida u nešto tamnijoj nijansi zelene, vodite računa da ne osvoji prostor i ne zaseni sve ostale dekorativne elemente.

7. Narandžasta za radost i živahnost

Svetli tonovi narandžaste boje vas jednostavno pozivaju na veselje i radost, što i nije čudno, budući da narandžasta sadrži žutu – boju sunca. Iz ovih razloga, narandžasta je savršena za dečje, spavaće sobe ili kupatila. Na zidu izgleda prilično dobro,  i ako je kombinujete sa neutralnim bojama, ili drvetom, sasvim je dobro rešenje i za dnevnu ili radnu sobu.

U koju boju biste vi okrečili svoje potkrovlje? Pišite nam!