Jeste, proleće je tu već duže od mesec dana, osećamo njegove mirise napolju, ali nikako da ih unesemo u svoja potkrovlja. A potrebno je samo malo da bi se čarobni duh godišnjeg doba u kome se sve budi preneo u kuću. Evo nekoliko jednostavnih, nimalo zahtevnih i krajnje običnih saveta, koji više treba da posluže kao podsetnik onima koji, pod pritiskom obaveza, zaboravljaju da “oproleće” (da, izmislili smo novu reč) svoje potkrovlje.

1.Otvorite prozore i pustite da uđe svež vazduh

Jednostavno, zar ne?! Još ako imate dovoljno sreće da živite blizu parka, ili uopšte, ako oko vas ima drveća, iskoristite prirodni miris koji dolazi spolja u ovo doba godine. Svetlosti je preko dana sve više, a sa suncem dolaze i sve veće tepmerature, tako da otvaranje prozora treba da bude skoro refleksni čin koji se prirodno javlja kada ujutru ustanete. Vitalnost će preplaviti vašu kuću, a ovaj trik vas ništa ne košta. Naravno, podsetnik naročito onima koji imaju krovne prozore da provere vremensku prognozu pre nego što izađu iz kuće.

2.Napunite balkon cvećem

Prvo, pre nego što započnemo priču o cveću na terasi, želimo da naglasimo da prozore imamo svi, a da se ispod njih može staviti poneka saksija sa cvećem koje cveta u proleće. A sve vas koji imate balkon ili terasu, savetujemo da iskoristite taj prostor kako biste dodatno poboljšali arome proleća koje dolaze spolja. Ali dobro izaberite biljke, jer ne mogu sve da prežive na otvorenom  kada temperatura poraste – a leto samo što nije.

Pored toga, balkoni obično raspolažu veoma malim prostorom koji moramo maksimalno iskoristiti. A potkrovlja često imaju bliski kontakt s vetrom… Tako da vam je naš savet da, u slučaju da imate mali balkon (koji je, dodatno, izložen vetru), birate biljke koje su otpornije na vetar i koje ćete moći da smestite na metalne ili drvene police i da od svog balkona napravite svojevrsni viseći vrt. Dodatni savet: ako želite da spojite lepo i korisno, pored ukrasnih biljaka posadite i neke aromatične.

3.Neka kuhinja zamiriše na ovo godišnje doba

Neki od nas ulaze u kuhinju zato što vole, a neki zato što moraju. Koji god da su vam motivi, uđite u kuhinju, ali mislite na mirise. Citrusi će vam biti najbolji saveznici. Ako pravite piletinu, nasecite limun na komade, dodajte tome ruzmarina ili nekog drugog aromatičnog bilja čiju aromu volite u hrani i dozvolite da  magija arome postane stvarnost u čitavoj kući. Ako spremate dezerte, pravite ga od sezonskog voća, a umesto šećera, koristite štap vanile – doneće vam malo tropskih mirisa.

4.Napunite vaze cvećem

Od zumbula, preko lala i jorgovana, proleće je idealno vreme da de vaš dom zašareni od cveća. Lep buket svežeg cveća u kući podseća vas svako jutro, nemo i nenametljivo, da je već proleće. I kad rekosmo buket, pomislismo na dva ili tri – ili koliko god da želite da ih imate: u kuhinji, trepezariji, dnevnom boravku ili u predsoblju. Pored vizuelnog podsetnika da je vreme za prolećne radosti, nemojmo zaboraviti nenadmašive aromatične moći svežeg cveća i njihov miris koji izaziva sreću, blagostanje, čistoću i svežinu. A ove četiri reči su reči koje treba da obeleže dekoraciju kuće svakog proleća.

Ove ideje smo podelili sa vama da bismo otvorili temu prolećnih mirisa i aroma. Ako imate još neki savet, pišite nam 🙂