Osnovna pravila uređenja prostora kada je potkrovlje u pitanju potpuno su ista kao i kada uređujemo klasičan stan. Pa tako odabir boja zavisi od visine plafona i veličine prostorije, postavljamo osvetljenje u zavisnosti šta želimo da istaknemo i kakav efekat da dobijemo, kabast nameštaj koristimo za prostrane i svetle prostorije, a nameštaj tanjih ivica i sitniji za skučeniji prostor.

Ipak, mnogima od nas, ta osnovna pravila ostavljaju previše izbora, i stvaraju poteškoće kod donošenja konačne odluke, naročito danas, kada je asortiman dekorativnih materijala tako širok.

Zato vam prenosimo najuži krug osnovnih pravila za uredjenje potkrovlja, po mišljenju dizajnerke enterijera iz firme Roma Company.

“Nakon što ste se uverili da je Vaš krov dovoljno čvrst i očuvan, da je Vaše potkrovlje dobro izolovano i da ste mu priuštili dovoljno dnevne svetlosti krovnim prozorima, možete krenuti dalje u uređenje svog potkrovlja.”

1. Kako biste maksimalno iskoristili (često ograničeni) prostor, opremite dom u potkrovlju nameštajem urađenim po meri, koji će se kao takav, sigurno savršeno uklopiti.

Predlažem ugradne ormare sa kliznim vratima kako Vaš prostor ne bi trpeo zbog funkcionalnosti. Ugradnim ormarima ćete spojiti lepo i korisno.

2. Najniže delove stana je najbolje iskoristiti za garniture, krevete, radne stolove, sedenje.  U delovima ispod visine 170cm izbegavajte funkciju prolaza, već ih organizujte u atraktivne kutke za detalje, police i stalke za TV, saksije sa cvećem itd…

3. Izbegavajte glomazni i teški nameštaj ma koliko Vam se činilo da imate prostora. Nemojte eksperimentisati sa mešanjem stilova, već ispratite jedan.

Prednost dajte praktičnom, multifunkcionalnom nameštaju koji može poslužiti i kao dodatni prostor za odlaganje stvari.

4. Niste ograničeni bojama!

Istina je da će tamni zidovi “zatvoriti” Vaš prostor, ali Vi nećete okrečiti ceo stan u crno, zar ne?

Istaknite jedan zid u sobi (ili dva suprotna), tamnijom bojom. To će Vaš prostor vizuelno produbiti. U radnjama Roma Company imate neograničen izbor nijansi na miks sistemima, pa možete sebi dozvoliti eksperimentisanje u pravom smislu te reči.

5. Dobar izbor za postizanje dinamičnosti u Vašem domu su svakako tapete različitih motiva.

Od elegancije i svedenosti do razigranosti i igre kontrastima, ogroman izbor je pred Vama. Svakako preporučujem motiv vertikalnih pruga za iluziju višeg plafona.

6. Ako zaista želite da vizuelno produbite prostor, fototapeta je definitivno najpraktičniji i najuverljiviji izbor.

Izaberite neku od mnogobrojnih scena iz prirode, plaže, šume, panoramu grada, ili pak cvetne motive ukoliko ste za romantičniju atmosferu.

7. Prostor potkrovlja može pružati dodatnu atrakciju i komfor, ukoliko je dovoljno visok da se u najvišem delu smesti galerija sa stepeništem ili strmim merdevinama.

Galerija moze imati mnogobrojne funkcije u Vasem potkrovlju, počev od mesta za spavanje, preko prostora za hobi, do kutka za čitanje, opuštanje, ili vežbanje…

Pustite mašti na volju!

8. Grede u Vašem potkrovlju mogu izgledati jako lepo ukoliko ih istaknete na pravi način.

Najbolje ćete ih istaći ukoliko ih obojite kontrastno u odnosu na boju zida. Ukoliko kosine obojite u belo, drvene grede će dati dovoljnu dozu rustike celom Vašem domu, naročito ako se struktura drveta nazire.

Probajte da uklopite boju greda sa ostatkom stolarije. Za dodatnu produbljenost prostora preporučujem što svetliji pod.

9. Multifunkcionalni zid u Vašem domu ne bi mogao proći nezapaženo, naročito ne neiskorišćeno.

Zid u kuhinji, radnoj sobi ili u dečijoj sobi možete vrlo lako transformisati u površinu sa magnetnim svojstvima, po kojoj možete pisati i brisati. U zavisnosti od ostatka enterijera, možete izabrati boju za školske table, ili piši-briši boje po kojima se piše markerima.

I jedna i druga opcija su prilično atraktivne, a vi razmislite da li ste za moderniju ili staromodniju varijantu.

Roma Company Vam osim boja, tapeta, fototapeta, piši-briši boja nudi i pomoć dizajnera u osmišljavanju enterijera Vašeg potkrovlja.

Pošaljite sliku svog prostora na [email protected] i dobićete više predloga rešenja kao u galeriji ispod!

Obratite nam se na [email protected]

Biće nam zadovoljstvo da zajedno dođemo do najboljeg rešenja!