(Ako vaše potkrovlje ima balkon, ovaj blog će vam se sigurno svideti. )

Svaki balkon voli cveće, ali pre nego što počnete da ga sadite, treba da znate koje cveće uopšte odgovara vašem balkonu. Naime, jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cveća je na kojoj se strani sveta nalazi balkon.

Ako je on na jugu, izaberite biljke koje vole sunčevu svetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, nabavite cveće kojem više prija senka i hladovina. Ako na vašem balkonu preovladava sunce, izaberite sledeće biljke jer, pored toga što vole sunce, one jako dobro podnose visoke temperature.

1. GAZANIJA, mali gerber ili sunčica

Ovo je biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. U kontinentalnim krajevima ova biljka neće preživeti zimu. A ako uspe da preživi, sledeće godine njene stabljike će dobiti još jedan red latica. Osim u saksijama i žardinjerama možete je saditi u teglama – bitno je da ima puno sunca i da temperatura preko noći ne pada ispod 10°C. Nemojte je zalivati ako je površina zemlje vlažna jer će koren istruliti. Prihranjujte je svake dve nedelje i redovno čistite od precvalih cvetova.

2. VERBENA ili sporiš

VERBENA cvet koji mnogi znaju pod imenom sporiš, pleni lepotom svojih cvetova i omiljeni je balkonski cvet. Idealan je za one koji nemaju veliko iskustvo u cvećarstvu jer je prilično nezahtevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavica. Izdržaće jako sunce, kao i sušu. Ne preterujte sa zalivanjem i činite to samo kada primetite da je zemlja suva. Ako želite da malo duže cveta, krajem jula je malo orežite. Tu istu tehniku primenite i ako biljka gubi oblik koji želite da ima – orežite joj stabljiku za dve trećine.

3. PELARGONIJE ili muškatle

PELARGONIJE ili muškatle su verovatno najpopularnije balkonsko cveće i to ponajviše zbog svojih predivinih baršunastih bujnih cvetova koje će izdržati sve do kraja jeseni. Muškatle vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se prepručuje da u zemlju stavite i pesak (omer neka bude 1:7). Redovno ih zalivajte ali nemojte preterivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvetati ako im redovno uklanjate precvale cvetove i nikada ih nemojte zalivati po lišću.

4. AGAVA

AGAVA je cvet koji jako voli sunce i ne smetaju mu ni najveće žege što nimalo ne čudi jer dolazi iz Meksika. Njeni debeli i mesnati listovi su skladišta za vodu tako da joj redovno zalivanje nije potrebno, osim kada aktivno raste. Pripada porodici ljiljana, a ne kaktusa kako se obično misli. Ono što verovatno niste znali je da agava cveta samo jednom u životu i da biljka nakon toga ugine. No, na cvetanje možete čekati i nekoliko desetaka godina… Ako je uzgajate u planinskim predelima Srbije, zimi je prebacite u zatvoren prostor da preživi, i čuvajte je u prostoriji ne hladnijoj od 5°C. Zalivajte vrlo retko, samo kada vidite da je zemlja izgubila vlagu.

5. ANĐEOSKA TRUBA ili burgmansija

Ovo je biljka predivnih zvonolikih trubastih cvetova i može narasti i do četiri metra. Dobro podnosi sunce, ali ono na šta je osetljiva je vetar. Ovo vam kažemo jer su neki balkoni potkvolja izloženiji vetru od onih na ostalim spratovima , pa ako je to slučaj i sa vašim, razmislite pre nego što uzmete uvu biljku.  Treba skidati ocvale cvetove kako bi došli novi. Voli dreniranu zemlju. Tokom zime je prenesite u zatvoren prostor s puno svetla i ne hladniji od 5°C.

6. SUKULENTI

SUKULENTI jako vole sunce, i osim leti, ne treba im često zalivanje. Veliki broj sukulenata ima zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova, koji im pomaže zadrže vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i nezahtevni za uzgoj. Sukulenti će se i nakon leta i jeseni vrlo dobro prilagoditi na unutrašnje prostorije i uspešno prezimiti u vašem domu. Ove biljke mogu biti i sobne biljke – način uzgoja i nege je isti kao i kada su zasađene na balkonu. Ima bezbroj vrsta sukulenata i po izgledu teško da ćete ih dovesti u vezu, no svi imaju isti princip održavanja.

Izvor: https://living.vecernji.hr