Danas idemo u posetu jednom minimalistički uređenom potkrovlju, uređenom u skandinavskom stilu, koje je opremljeno svetlim nameštajem, okrečeno nijansama sive boje i koje ima skoro potpuno bele podove.

Kada smo videli ovo potkrovlje, znate šta nam je prošlo kroz glavu? Nova godina! Znate onaj osećaj kad se za novogodišnje praznike prejedemo i prepijemo i kada se preterano doteramo i potkrovlje ukrasimo… E, taj osećaj prezasićenja nas nužno vodi ka želji da uđemo u fazu minimalnog opterećenja: hranom, pićem, dekoracijom, socijalizacijom…

U tom smislu, ovo potkrovlje je tipičan primer rasterećenosti.

Za početak, sve prostorije su opremljene u duhu minimalizma – nameštaj je svedenih linija, neutralnih boja i napravljen je po meri, što znači da, pored funkcionalnosti, nosi sa sobom i osobinu uklopivosti u ambijent i prilagodljivosti celokupnom enterijeru.

Zatim, boje zidova su neutralne i svetle – sivi zidovi i beli plafoni – a budući da je potkrovlje veoma svetlo, ove boje su pravi prijatelji fenomenu zvanom odbijanje svetlosti. Ovo dodatno doprinosi efektu jednostavnosti i neopterećenosti prostora, kao i lakoći boravljenja u njemu.

Podovi su beli, a prostirke preko njih su toliko svetle, da se i one mogu smatrati belima. Ovakav izbor je podjednako i hrabar i mudar. Hrabar, jer ostavlja mogućnost da potkrovlje izgleda hladno, sterilno i bledunjavo, a mudar jer daje dozvolu svetlosti, senkama, prostoru i arhitektonskim elementima da dođu do izražaja. Najposle, dozvoljava i mogućnost opremanja potkrovlja detaljima živih ili intenzivnih boja, bez imalo rizika da će poktovlje izgledati prenatrpano bojama.

Što se detalja tiče, najviše je onih koji, pored lepote, imaju i praktičnu upotrebu, što i jeste jedna od odlika minimalističkog stila.

Malobrojni su oni kojima je uloga samo da postoje i da budu lepi. A čak i ti, malobrojni, više plene svojim diskretnim izgledom i konceptualnošću, nego nametanjem.

Sve u svemu, ovo potkrovlje bi moglo da bude idealan dom mnogima: nekima jer vole svedenost i minimalizam, a nekima jer otvara prostor za dodatnu dekoraciju prema ličnom nahođenju. Upravo zato smo i odlučli da fotografije, u svrhe inspiracije, podelimo sa vama.

Da li vam se dopada? Pišite u komentarima, zanimaju nas vaši utisci!

Izvor: Delikatissen