Savremeni način života je učinio da manje od deset odsto našeg vremena provodimo na otvorenom, a da nismo ni svesni te činjenice.

Bilo da je u pitanju kuća ili stan, nekada je unutrašnji vazduh i do pet puta zagađeniji od spoljašnjeg zbog sadržaja gasova, povišenog nivoa vodene pare i biološkog otpada. Ako se duže vreme boravi u takvim prostorijama, može doći do određenih zdravstvenih tegoba.

Na spoljne uticaje poput polena, prašine, gasa radona, izduvnih gasova ne možemo uticati. Međutim, kvalitet vazduha možemo poboljšati ako napravimo samo neke male promene.

Svi verujemo da redovno provetravamo prostorije u kojima živimo. Da bi prostor bio dobro provetren potrebno je dva do tri puta dnevno po 10 minuta otvoriti prozore. Takođe, različite sobe zahtevaju drugačiji način ventilacije.

U spavaćim sobama se emituje više CO2 nego u kuhinji ili dnevnom boravku, tako da njih treba češće provetravati. Mnoga hemijska i kozmetička  sredstva takođe mogu biti jedan od zagađivača vazduha. Važno je umereno koristiti sredstva za čišćenje kako bi se smanjio procenat isparenja prilikom upotrebe.

Kvalitetna izolacija potkrovlja i adekvatni krovni prozori utiču na prijatnu unutrašnju klimu, svež vazduh i dovoljno dnevne svetlosti. Prilikom izgradnje ili adaptacije prostora bitni činioci u ovoj kategoriji su pravilno odabrani prozori.

Kada su potkrovlja u pitanju, VELUX ACTIVE omogućava automatsku regulaciju temperature, vlažnosti vazduha i koncetracije nivoa CO2.

Kišni dani i visoka vlažnost u zatvorenim prostorijama takođe utiču na kvalitet vazduha. Dnevno u kuhinji od kuvanja može da se proizvede i do 3l vodene pare.

Ugradnjom VELUX krovnih prozora koji imaju dvostruko ili trostruko staklo mogućnost koncentracije vlažnosti je znatno niža i time je kvalitet vazduha bolji.

Kroz male izmene u načinu organizacije, životni i radni prostor možemo učiniti ugodnijim.

Ali da bi poboljšali opšte stanje organizma treba iskoristiti svaki momenat slobodnog vremena za boravak u prirodi.

Ako to nije moguće – pustite prirodu u svoj dom!