M

nogi od vas pre odluke o kupovini krovnih prozora žele da čuju informacije i iskustva „iz prve ruke“. Prave osobe za to su definitivno ovlašćeni majstori, koji su u svakodnevnoj komunikaciji sa kupcima, oni su ti koji koji pored VELUX stručnjaka, dolaze na licu mesta za stručne savete pre ugradnje, oni ugrađuju i servisiraju VELUX krovne prozore kao i dodatnu opremu.

Međutim, šta se dešava kada jedan krovni prozor nije dovoljan i kako objasniti klijentu  je potrebno ugraditi više njih?

Razgovor na ovu temu imali smo sa  ovlašćenim VELUX majstorom, Predragom Đokićem iz firme Pro 5. Koja su najčešća iskustva, dileme, pitanja i situacije s kojima se susreće pre ugradnje i nakon ugradnje? Pročitajte u nastavku i iskustvo sa projekta u kojem je manji broj krovnih prozora u potkrovlju zamenio sa više njih – i koliko je takva investicija impresionirala klijente!

Predraže, pošto od 2013. godine ugrađujete VELUX krovne prozore, pretpostavljamo da godinama pratite situaciju na terenu, kao i želje i potrebe klijenata. Da li su vremenom korisnici prostora u potkrovlju prepoznali značaj veće količine prirodnog osvetljenja?

Veća količina prirodnog svetla sve je veća potreba, jer mnogo vremena provodimo u zatvorenom prostoru i potrebno nam je više prirodnog svetla i svežeg vazduha. Krovni prozori nisu luksuz ni trend, već zaista potreba. Sve više je onih koji pre uređenja svog potkrovlja čitaju savete i iskustva na sajtu mojepotkrovlje.rs i shvataju koliko je prirodna svetlost bitna. Takođe, i oni koji već žive u potkrovlju prepoznaju značaj prirodnog svetla i često me kontaktiraju kako bih im ugradio veći prozor ili dodao nove prozore.

Često se dešava, naročito ako je prostorija veća ili tehnički zahtevnija, da klijentu moramo predložiti rešenje za više krovnih prozora. Da li generalno imate izazove da objasnite klijentu koje dimenzije krovnog prozora zadovoljavaju potrebe za osvetljenjem i ventilacijom prostorije?

Situacija se menja na bolje, tako da je sve veći broj onih koji prepoznaju značaj prirodnog svetla. Dešava se i da im arhitekta napravi projekat, po svim standardima i onda dođu sa gotovim rešenjem, što takođe, olakšava komunikaciju. Međutim, postoje i oni klijenti koji se iz ekonomskih razloga odlučuju na manji broj prozora. Oni me najčešće zovu kada se usele u stan i shvate da ipak nema dovoljno prirodnog svetla, sa željom da ugrade još koji prozor. U tom slučaju, proces ugradnje ispadne dosta komplikovaniji i skuplji, jer je mnogo lakše ugraditi prozor kada je stan prazan i nisu završeni gipsarski radovi. Kod naknadne ugradnje uglavnom se treba uraditi i unutrašnja obloga od gipsa.

S obzirom na to da su BESPLATNE KONSULTACIJE odličan način da klijenti saznaju koje rešenje je najbolje za njihov prostor, koliko često vas konsultuju oko odabira modela VELUX krovnog prozora?

Gotovo svi koji imaju potkrovlje i nameru da ga pretvore u stambeni prostor ili ga renoviraju, me pozovu za konsultacije. Pre kupovine krovnog prozora, na konsultacijama se dogovorim sa njima oko svega. U zavisnosti od  potencijala potkrovlja, dajem savete koji model da ugrade, koja je prava veličina prozora za prostoriju, gde krovni prozor pozicionirati i koji je optimalni broj krovnih prozora za njihovu prostoriju. Ono što je moja najčešća preporuka je ugradnja više prozora u dnevnoj sobi i radnoj sobi, tamo gde se provodi najviše vremena, kako bi se potreba za veštačkim osvetljenjem preko dana smanjila.

Jedno od vaših poslednjih projekata jeste i ono gde ste ugradili više krovnih prozora, umesto jednog. Kakvu situaciju ste zatekli na terenu?

Kada sam otišao na konsultacije, potkrovlje je bilo lepo uređeno, ali u dnevnoj sobi nije bilo dovoljno prirodnog svetla. Najveći problem je bio taj što vlasnici stana nisu imali pogled ka spoljašnem svetu. Postojaće rešenje je bilo previše visoko postavljeno, a ispod njega, na strmijem delu krova bila su dva fasadna prozora malih dimenzija. Sve to je doprinelo da prostor izgleda zaista zatvoreno i manji nego što jeste.

Koje VELUX proizvode ste preporučili i zašto?

Moja preporuka u ovom slučaju je bila ugradnja VELUX Standard Plus krovnih prozora, koji su obloženi poliuretanom, baš zbog toga što ne zahtevaju dodatno održavanje, imaju trostruko staklo i dodatno štede energiju. Takođe, preporučio sam i VELUX spoljnu mrežicu, koja sprečava ulazak toplote u stan, a ne blokira pogled prema spolja, u kombinaciji sa unutrašnjim roletnama za potpuno zamračenje prostora.

Koliko dugo je trajao proces zamene prozora i ugradnje novih?

Radovi su trajali samo 2 dana. Prvog dana smo došli ujutro oko 9 sati. Prvo smo detaljno zaštitili prostor od prašine i onda smo krenuli sa demontažom postojećih prozora i pripremom otvora za nove prozore. Na kraju dana su bila ugrađena 3 gornja prozora i izvršena je priprema za donje prozore. Drugog dana smo isto došli u 9 sati ujutro, poštujući kućni red i već u 12 sati popodne bila je završena montaža svih prozora.

Da li Vam je ovaj projekat doneo određene olakšice ili izazove u radu sa VELUX proizvodima?

Lako smo odradili ceo projekat na vreme jer je u ovom slučaju na krovu bio falcovani lim. Puno nam je olakšalo to, što kod VELUX-a postoje opšivke za svaki krovni pokrivač. Ovde smo konkretno koristili kombinovane opšivke za ravne krovne pokrivače.

Koji su benefiti novog rešenja koje je klijent dobio?

Pored mnogo prirodne svetlosti, čija je uloga zaista bitna za zdravlje, najveći benefit koji su dobili je neverovatan pogled kada sede i kada stoje, koji se prostire beskonačno. Takođe,  dnevna soba, zbog količine prirodne svetlosti, sada deluje mnogo prostranije.

Kakve su bile reakcije na novo rešenje?

Dok smo radili renoviranje, klijenti nisu bili u stanu, tako da je doživljaj pre i posle bio mnogo veći.  Kada su ušli u stan, nisu mogli da veruju da je to njihova dnevna soba. Bili su oduševljeni jer je projekat ispao mnogo bolje nego što su očekivali, a za tako kratko vreme. Posebno im se svideo pogled i dodatni prostor koji su dobili na mestu novih prozora. Nakon par nedelja kada sam otišao da ugradim i roletne, rekli su da svako jutro piju kafu ispod prozora, a uveče gledaju zalazak sunca.

Na osnovu kojih argumenata preporučujete VELUX krovne prozore, naročito kada treba ugraditi veći broj proizvoda?

Tradicija od 80 godina uliva nam poverenje, pa VELUX krovne prozore preporučujem uvek. U većini slučajeva klijenti već dođu dobro spremni i informisani i znaju da je VELUX najkvalitetniji, a kada me pitaju zašto baš VELUX moji argumenti su: veća staklena površina, brza isporuka, sigurna ugradnja, brza ugradnja, dodatna termo i hidro izolacija, trostruko staklo na kojem još uvek nisam video pojavu kondenzacije. Tako i rezervni delovi koji su dostupni odmah i po isteku granacije. Takođe, veliki izbor dodatne opreme kao što su roletne, spoljašnje i unutarnje, kao i veliki izbor dizajna. VELUX garancija je jako bitna kada je odluka o kupovini u pitanju, jer svaki kupac želi da njegov krovni prozor bude ispravno ugrađen, tako da je izbor ovlašćenog majstora uvek u prednosti.

POTREBAN VAM JE STRUČAN SAVET? JAVITE SE!

Ukoliko i Vi želite besplatne savete, konsultacije VELUX stručnjaka, izlazak na teren i obračun vezan za ugradnju krovnih prozora i opreme javite se!

Sve o BESPLATNIM posetama i kalkulacijama
klikom na link ovde!

ili

pozovite VELUX kancelariju i zakažite besplatne posete, konsultacije i savete u vezi sa zamenom starih ili ugradnjom novih krovnih prozora!

Kontakt broj: 011 20 57 500