Danas želimo da posvetimo blog post priči o tavanima koje možete preurediti tako da od njih napravite  sjajan radni prostor. Već smo govorili o malim kancelarijama, kao i o tome da je potkrovlje savršen prostor da se u njemu napravi kancelarija, jer je ono obično prostor koji ima najviše svetlosti u kući (logično, potkrovlje je na vrhu kuće), pored toga što ima “ono nešto posebno” što nas poziva na koncentraciju i, neretko, budi inspiraciju i motivaciju. Danas želimo da vas podsetimo na razne mogućnosti, kao i da vam skrenemo pažnju na faktore koji utiču na ostvarenje cilja. Naravno, pod uslovom da je vaš cilj radni prostor u potkrovlju.

Dakle, ako vaš dom ima dva ili više spratova, a poslednji sprat je potkrovlje, mi u protalu Moje potkrovlje savetujemo vam da od njega napravite radni prostor. Osim što ima puno svetlosti, ako imate kosi krov, a samim tim su i prozori nagnuti, moći ćete da računate na dodatni bonus jer će svetlo biti usmereno direktno na radno polje. Pored toga, budući da pričamo o izolovanom delu kuće, buka (koja dolazi spolja i iz kuće) će biti manja, a ukućani i gosti će vas manje uznemiravati tokom rada.

Naravno, bitan faktor koji treba uzeti u obzir na ovom prostoru je temperatura prostora. Zimi su potkrovlja obično vrlo hladna, a leti je u njima izuzetno vruće, naravno, ako se ne pobrinete da bude drugačije. Šta želimo da kažemo? Pa, da je neophodno da imate dobru izolaciju krova, kao i stolarije (prozori, pod). Takođe vam savetujemo da koristite neutralne materijale, koji će doprineti održavanju temperature ove prostorije, poput drveta – i na podu i u nameštaju.

Uobičajeni problem svakog potkrovlja je kako iskoristiti prostor – ponajviše onaj niski, onaj koji se nalazi tik ispod kosina. Uistinu, to jeste zona koja zahteva precizno promišljanje. Dobra strana joj je što se retko koristi za svakodnevne aktivnosti, jer je tavanica spuštena te bismo udarali glavom pri svakom korišćenju prostra, što ga čini idealnim mestom za postavljanje niskih polica za knjige, prostorom za odlaganje ili jednostavno dekorativnim prostorom – ovde možete staviti slike, suvenire, malene skulpture. Verujte, izgledaće sjajno!

Ako je vaše potkrovlje veliko i dozvoljava širu namenu od kancelarijskog prostora, možete ga koristiti za druge aktivnosti, a od njega napraviti prostorije kao što su dnevna soba, igraonica, skladište, malu kuhinju, gostinsku sobu… Ako ste ljubitelj muzike, možete napraviti svoj vlastiti muzički studio. Ako volite da radite jogu, pilates ili praktikujete neki drugi vid pasivnijih vežbi, potkrovlje vam je sjajan prostor. Vodite računa o činjenici da aerobne vežbe u potkrovlju nisu baš dobra ideja jer biste na taj način ukućanima “skakali po glavi”.
Potkrovlja su vam više za mir, meditaciju, muziku i opuštanje. Potkrovlja su i za rad i za zen!😊