Ako živite u potkvolju, već ste na korak bliže tišini koja je, posebno u veikim gradovima, pojam za koji mnogi čeznu. Naravno, da biste ovaj potencijal potkrovlja ostvarili, morate napraviti par konkretnih koraka ka cilju – izolovati ga od krova do poda i dekorisati ga tako da svaki detalj poziva na mir i spokoj.

Danas  vas, u cilju da vas inspirišemo, vodimo u jedno takvo potkrovlje!


Prilično veliki prostor, visoki plafon, kamin, terasa … ovo potkrovlje opremljeno u skandinavskom stilu, predstavlja pravu malu oazu u velikom gradu.

I ono se zaista i nalazi u gradu. Preciznije, u Stokholmu u Švedskoj, jednom od najvećih glavnih gradova severne Evrope. Zamislite onda, u gradu takvog ritma, da živite na mestu poput ovog, gde možete da se odvojite od svega što se dešava napolju. I gradovi na našim prostorima imaju prilično brz i, ne tako retko, haotičan ritam koji zamara i dušu i telo. To znamo vrlo dobro jer mnogobrojni među stanovnici gradskih sredina maštaju o nekoj kućici u mirnom kraju grada ili na periferiji. E, stanari potkrovlja imaju malenu prednost u vidu prostora koji je, makar u nekoj meri, zaštićen od uznemirujućih senzacija spolja.

E, dakle, u tom smislu je potkrovlje prilično zahvalan prostor, a konkretno ovo potkrovlje čijoj lepoti svedočite u ovom blogu, ono ima i svoje specifičnosti koje možda i vi, makar delimično, možete uneti u svoje potkrovlje.

Ove prelepe drvene grede koje se vide na plafonu su originalne, tako da nam to već dozvoljava da naslutimo da je u pitanju nešto starija gradnja koja je renovirana. Stub je, rekli bismo, na “hirovitom” mestu, cigla donekle istrošena itd. Sve su to detalji koji potkrovlju daju onaj lepši, rustikalniji karakter, a istovremeno, budući da je renovirano, ovo potkrovlje predstavlja moderan dom prilagođen potrebama današnjice.

Posebno nas je oduševio kamin i ova konstrukcija za odlaganje drveta koja se proteže  duž čitavog zida – od poda do plafona. Čuvanje trupaca u samoj kući često stanarima zgrada i nije prvi i omiljeni izbor, ali oni potkrovljeljupci koji žive u kući (i imaju pogodnost grejanja na drva) moždfa mogu da iskoriste ovu ideju i naprave posebno mesto za skladištenje, koje, rekli bismo, ima kapacitet za mnogo cepanica.

Kuhinja nam se takođe čini slatkom, svetla je i topla, a vidi se da je i stanarima ovog potkrovlja važna. Jer, obratite pažnju, iako ovo potkrovlje ima mnogo lep i veliki trpezarijski sto, u kuhinji se nalazi maleni sto za neformalne obroke. Drugim rečima, sto omogućava da se kuhinja koristi više negó što je neophodno, a to znači samo jedno: da je prijatna za boravak.

Izvor: Delikatissen