Ovoj ‘malenoj kući’ nedostatak prostora nije problem. Pošto je prozračna, otvorena i puna svetlosti, a raspored je takav da se koristi svaki centimetar, uključujući i nivo potkrovlja, verujemo da će ovaj primer biti I lep i koristan za sve nas, stanare malih potkrovlja, jer obiluje praktičnim i lepim detaljima.

Ova malena kuća u sebi sadrži hiljadu ideja na temu “kako iskoristiti sve prednosti malih prostora”. Spolja, bela fasada nas poziva da pretpostavimo da je u pitanju kuća za par. A oduševljava nas malom baštom sa bazenom, odmah ispred trema koji služi kao idealan zaklon od sunca. Ni iznutra ne razočarava: sa svojih 42 kvadrata sa kuhinjom otvorenom prema dnevnom boravku, spavaćom sobom u potkrovlju i kupatilom. Šta nam se najviše svidelo? Pa, naravno, galerija, prostor ispod krova! Iako se nalazi u u Turskoj, hajde da je vidimo!

KUHINJA I DNEVNI BORAVAK U ISTOM PROSTORU

Čim se otvore vrata, na prvi pogled nam se oktivaju sobe ove mini kuće. Prostor je dugačak i uzak, a da bi iskoristio svojih 42 m², nema hodnik, već se ulazi direktno u kuhinju. Ona deli prostor sa dnevnim boravkom, što je veoma praktična ideja jer ostavlja prostor i nameštaju, a i za Slobodan prolaz.

BELA BOJA I VISOKI PLAFONI OSVETLJAVAJU ATMOSFERU

Naravno, iako je kuća uska, ne odaje utisak preopterećenosti. Razlog? Pa, ovaj visoki plafon i dekoracija sa malo nameštaja, pri čemu je sve na bazi bele koja dodatno pojačava svetlost. Zajedno sa drvenim podom, gredama, vratima i prozorima, ovaj prostor čini svetlu i prijatnu mini kuću, dekorisanu u rustičnom stilu. Još jedan veoma važan faktor su i krovni prozori (postoji jedan u kuhinji i jedan u spavaćoj sobi), koji ovaj dom ispunjavaju prirodnim svetlom i čine ga prostranijim.

STAMBENA POVRŠINA KORISTI PREDNOST PROSTORA ISPOD STEPENICA

Dnevna soba ove mini kuće ima baš pravi nameštaj i dobar je primer da je ponekad manje stvarno više. Naravno, protagonista je sofa, koja dnevni boravak čini nežnim prostorom tapaciranim u belo i sa mekim naslonom. Dnevni boravak nema sto za kafu, ali umesto toga uživa u praktičnom drvenom komadu nameštaja koji je sebi našao mesto u prostoru ispod stepenica.

RUSTIČNA KUHINJA SA RETRO DETALJIMA

Otvorena kuhinja je savršeno integrisana u rustikalnu dekoraciju kuće, a to je postignuto zahvaljujući belim i obloženim frontovima i drvenoj radnoj ploči. Pored toga, ima određeni starinski duh, sa krem belim retro frižiderom i keramičkom sudoperom sa izloženim prednjim delom.

PLOČA POSTAJE ŠANK I SLUŽI KAO TRPEZARIJA

U ovoj mini kući nema prostora za trpezariju. Ipak, i to je rešeno jednom pločom koja služi kao šank za jelo. Sa par stolica savršen je kutak za večeru sa vašim partnerom. Takođe, da li ste primetili da kuhinja nema viseće elemente? Sav skladišni prostor je nizak, da se prostor ne bi preopteretio. Naravno, viseči delovi su nadoknađeni ormarićima i fiokama.

SPAVAĆA SOBA JE U POTKROVLJU IZNAD DNEVNOG BORAVKA

Jedan od sjajnih poteza ove mini kuće je potkrovlje, koje veoma dobro rešava problem prostora, tako što  koristi prednost visine plafona. Budući da je povezan sa ostatkom kuće, ali sa malo privatnosti koju daju  stepenice, potkrovlje je bilo savršeno mesto za spavaću sobu. Činjenica da nije potpuno zatvorena prostorija takođe pomaže da prostor diše i izgleda svetlije.

TOPLO POTKROVLJE PUNO PRIRODNIH DETALJA

Spavaća soba ove mini kuće je vidljiva čim uđete i bilo je važno da krevet nema preveliku vizuelnu težinu, pa samim tim, kao jedino rešenje se nametnuo dušek koji leži direktno na podu. Izbor boja, a u pitanju su bela i prirodne boja,  takođe pomaže da spavaća soba bude ovako diskreno lepa.

KUPATILO IMA SVOJ STIL

Za nas je ovo kupatilo pravo iznenađenje, jer smo zamišljali malo rustičnije, a zatekli smo moderno kupatilo. Kombinuje teraco površine i boju koja ima tendenciju da bude terakota, a paravan sa crnim profilima čini lepu kombinaciju sa slavinama. Svakako, bez obzira na to što smo iznenađeni, dopada nam se stil ovog kupatila.


A vi, šta vi kažete za ovu malenu kuću? I kako vam se čini ideja da prespavate neku noć u jednom ovakvom potkrovlju?

Izvor: El Mueble