O izazovima prilikom adaptacije, prednostima i predrasudama o životu u potkrovlju, kao i o detaljima na koje treba obratiti pažnju, razgovarali smo sa arhitektom Milenom Obradović, koja je nedavno završila rad na jednom potkrovlju u Beogradu.

P: Kako izgleda rad na projektu uređenja potkrovlja? O čemu sve treba voditi računa? Koje i kakve materijale treba koristiti i koje osnovne (i dodatne) zahteve treba ispuniti?

O: U potkrovlju je veoma bitno uraditi pravilan raspored nameštaja, zbog niskih visina na određenim delovima. Treba voditi računa o  visini osoba koje borave u njemu, i kako na najbolji način iskoristiti niske delove. Često u ovim ambijentima nailazimo na stare drvene grede, koje, ako se upotrebe na pravi način, mogu mnogo doprineti lepoti prostora.

Najbolja rešenja se dobijaju sa kontrastima rustike i modernih elemenata i komada nameštaja. Sve nijanse bele i boje peska su veoma poželjne jer drvo predstavljaju na najbolji način.

P: Šta je vas motivisalo da projektujete potkrovlja, a naročito ovo koje sada predstavljamo?

O: U potkrovljima uvek nailazite na izazove i dodatnu inspiraciju, nije uvek sve tako jednostavno, ali to vas dodatno motiviše. Volim da pronalazim nove ideje i rešenja koja će biti u skladu sa ambijentom i vlasnikom.

Ovo potkrovlje je specifično, jer je rađeno za mog sestrića, i ima emotivnu notu.

P: Da li je bilo nekih izazova na projektu i kako ste ih prevazišli?

O: Kako prostor da bude otvoren – open space, a da opet sve funkcioniše posebno?

Kako sve prilagoditi mladoj osobi koja je visoka 192 cm, naročito u niskim delovima kuhinje i kupatila? Postavila sam VELUX krovne prozore na bitnim mestima kretanja i zadržavanja i omogućila nesmetano korišćenje.

P: Koje su prednosti stanovanja u potkrovlju sa vaše, stručne strane?

O: Uvek imate drugačiji pogled na okolinu. Osim toga, u ambijentu ćete uvek imati neka dodatna prelamanja i igre svetlosti kojih nemate u stanu sa ravnom tavanicom. Prvenstveno dinamika životnog prostora.

P: Da li smatrate da postoje predrasude o stanovanju u potkrovljima u Srbiji i koji je vaš predlog/savet za njihovo prevazilaženje?

O: Predrasude su više vezane za neka tehnička pitanja, a to je prokišnjavanje krova, pojavljivanje vode na nekim mestima i pregrevanje prostora. Naravno da se sve ovo može prevazići pravilnom upotrebom hidroizolacije i odgovarajućom upotrebom kvalitetne izolacije potkrovlja.

P: Kada je u pitanju svetlost u potkrovlju, šta su vaše preporuke?

O: Svakako je preporuka fantastičan VELUX prozor, koji svojim karakteristikama zadovoljava sve potrebe i komfor udobnog stanovanja. Pruža odgovarajuće svetlo, a svojim dodacima za zasenčenjei senzorima za kišu, potpuno vas opušta u domu.

P: Šta vas je inspirisalo da ovo potkrovlje uredite baš na takav način?

O: Moj sestrić Marko Jevtović je meni ogromna inspiracija! Moderan i umetnički nastrojen, veoma mi je pomogao u pravom odabiru detalja za svoj dom! Jednostavno, kada se pozitivne energije prepoznaju, uvek izađe nešto baš mnogo dobro.

P: Koje su boje poželjne za potkrovlje i zašto je to tako?

O: Mislim da to više zavisi od osobe, a ne od samog potkrovlja. Mada generalno je bolje koristiti svetle nijanse.

P: Kako najbolje iskoristiti kosine potkrovlja?

O: Deo ispod kosina je perfektan za niske, otvorene ili zatvorene police, ali i krevet za spavanje koji mora biti okrenut pod pravilnim uglom.

P: Da li je nameštaj serijski ili rađen po meri?

O: Nameštaj je rađen po meri. Opet kažem da je veoma bitno ko tu boravi, kao i visina osobe, da bi se pravilno izveli svi enterijerski parametri.

Da li vam se dopada? Kažite nam u komentarima ispod!