Ako imate slobodan tavan i vrzma vam se po glavi ideja da bi bilo zgodno u njemu napraviti dečju sobu, odmah je ščepajte i pretvorite u delo! Jer, imati sobu pod krovom, to vam znači imati resurs za maštanje.

A kad smo već kod maštanja, pre nego što vi sami otpočnete, hajde da uspostavimo neka pravila koja će vam poslužiti kada budete pravili sobu u potkrovlju za svoje mališane.
Za početak: čiste linije i neutralne  boje. To je savršen tandem koji obezbeđuje da dečja soba ne izlazi iz mode i da se prilagođava vremenu i uzrastu deteta, naravno, pod uslovom da pravite izmene detalja i onih praktično-zabavnih potrepština, koje se kod mališana, s godinma menjaju.

Kada smo pomenuli čiste linije, prventsveno smo mislili na jednostavan stil, koji je izuzetno bitan jer neće opteretiti sobu i ostavićeprostor igračkama, policama za knjige, kutijama, korpama… i svemu onom što detetu treba za kreativan razvoj.

Što se boja tiče, iako su plava za dečake a roze za devojčice i dalje, što bi se reklo po Vuku, mejnstrim, mi vas pozivamo da razmislite o svetlim i mekanim žutim ili zelenim tonovima, bilo nameštaja ili zidova, koji će se prilagoditi različitim uzrastima, a i rodu deteta. Ako ove boje iskombinujete sa svetlim tonovima sive, ili prljavo bele ili bež, znajte da ćete dobiti dugoročno praktičnu opciju koju nećete morati da menjate. Dovoljne promene će biti tepisi, jastuci, igračke…

Pored ovih osnovnih pravila uređenja dečje sobe u potkrovlju, želimo da istaknemo još 5 koja su izuzetno važna za kreativni rast naših mališana. Evo o kojim pravilima se radi.

1.Nameštaj s potencijalom skladištenja

Pošto znamo da se u potkrovljima uvek nekako kuburi s prostorom, gledajte da sobu opremite kutijama s točkovima kako biste ih mogli lako pomeriti. Pošto te kutije mogu da imaju više namena, kupite koji  jastuk i dobićete improvizirane stolice ili klupe, čija unutrašnjost može biti savršena za držanje igračaka ili knjiga.

2.Lični pečat na policama

Ne mislimo na sadržinu kojom ćete napuniti police, jer će ona svakako biti personalizovana.
Mislimo na to da od recikliranog drveta, sami napravite police koje ćete okačiti iznad kreveta. Ako je vaše dete dovoljno veliko, uključite i njega u radove – šmirglanje, čišćenje, ili makar samo u izbor drveta. Na taj način će se osećati korisno, a i postaće zainteresovanije za uređivanje svog prostora.

3.Izaberite dominantan ton

Pored toga što smo naglasili da zidovi i krupan nameštaj treba da budu svetlih boja, želimo da vas podsetimo da je, za skladno uređenje, važan izbor tona koji dominira detaljima. Na primer, plava  pomaže u sticanju osećaja reda u sobi. Zelena podstiče vitalnost i koncentraciju, a topli tonovi bude nežnost.

4.Odvojte jedan kutak za igru

Kakva je to dečja soba u kojoj nema prostora za igru? Ali, opet, kakav je to prostor u kome je sve razbacano i prilagođeno igri? Zato je dobro da se vizuelno definiše kutak za igru. Najlakši način je da za to „parcelisanje“ sobe izaberete jednostavan tepih kojiće odrediti zonu igre. Ostatak prostorije ćete automatski osloboditi za odmor ili učenje.

5.Prostor za učenje ispod prozora

Radni sto neka bude blizu prozora. Pored ovoga, dodatno vam savetujemo da zid ispred ili pored stola osposobite za pisanje i brisanje. Tako ćete omogućiti detetu mesto na kome će ispoljavati svoju kreativnost, a  vas zbog toga neće boleti glava.