Potkrovlja, to već odavno znamo, specifična u svakom pogledu, traže posebnu pažnji i kada je u pitanju dekorisanje. Danas ćemo se osvrnuti na jedan element čije potencijale ne smemo zanemariti, naročito ako živimo u prostoru koji je malen. U pitanju su zidovi. Pogledajmo neke ideje kako ih možemo upotrebiti u službi lepote:

Odabir boje zidova

Prva ideja koja pada na pamet o najomiljenijem prostoru je osnovna boja. Odabir palete boja u zavisnosti od atmosfere koju volite je odlična ideja jer na ovaj način nećete završiti sa preterano ukrašenim zidovima u različitim bojama. Iz tog razloga, preporučujemo da pažljivo izaberete boje.

Kako odabrati boje za zidove?
Odabir pravih boja za zidove vašeg doma zahteva razmišljanje, razmatranje i poređenje. Kada odlučujete uzmite u obzir sledeće faktore:

Veličina sobe: Svetle boje vizuelno povećavaju prostor, a tamne ga čine manjim.
Prirodno svetlo: Imajte na umu količinu prirodnog svetla koja ulazi u prostor, jer to kako utiče na percepciju boje.
Funkcija prostorije: Različite nijanse su pogodne za različite prostorije. Pre svega, vodite računa o svojim idealima i sačuvajte ih, dok svoj život radite u najboljim uslovima.
Lični stil i ukus: Pratite svoje želje i uzmite u obzir lični stil dok birate.
Ton-karte: Koristite tabele boje, nijansi i tonova da isprobate sve kombinacije koje vas zanimaju i saznate koje vam najbolje odgovaraju.

Kako kombinovati boje zidova?
Prilikom kreiranja kombinacije boja zidova, važno je imati u vidu ukupnu estetiku prostorije. Iskoristite sledeće smernice za uspešno spajanje bok:

Kontrastne kombinacije boja: Kombinujte svetle i tamne tonove da biste stvorili vizuelni kontrast. Pre svega, kombinujte plavus sa istim elegantnim izgledom.
Monohromatske kombinovane boje: Koristite različite nijanse iste boje da biste kreirali monohromatsku šemu. To će prostoriji dodati suptilnost i ujednačenost.
Topli i hladni tonovi: Kombinujte tople i hladne tonove za vizuelno uravnoteženje. Prvo koristite vatrenocrvenu sa mekom žutom želite li dinamičan i topao izgled.
Combine first bok: Pronađite svoju inspiraciju u prirodi i iskoristite zemljane tonove kakve su zelene i smeđi da stvorite umirujuće okruženje.

Odabir ukrasa na zidovima

Kada pričamo o ukrašavanju zidova, u potkrovlju mislimo na sve zidove: i na one koji su manje visine zbog kosina, a i na zidove “punih potencijala”. Što se tiče ovih drugih, mogućnosti su nam veće: slike, fotografije, tapiserije, ukrasne marame…
Slike su većini ljudi prvi izbor jer dobar odabir utiče i na vizuelnu lepotu i na lepo raspoloženje. Mi uvek podržavamo pejzaže i umirujuće prizore, a one slike koje pozivaju na duboko promatranje životnih pitanja… pa, takve bismo prepustili galerijama 🙂

Pored slika, možete okačiti i fotografije koje će na vas uticati prijatno: bilo da se radi o umetničkim fotografijama, bilo da izaberete fotografije koje vas podsećaju na srećne trenutke.

Niski zidovi nisu baš zahvalni za ovakav način ukrašavanja, mada pažljivim izborom detalja i oni mogu biti oplemenjeni nekom fotografijom, slikom, ili pak zidnim ukrasom neke druge vrste.
Ipak, ono što mi preporučujemo kao najbezbedniji vid eksperimentisanja sa niskom zidovima potkrovlja koji se nalaze ispod kosine krova jesu tapete. Tapete će vam definitivno uneti svežinu u prostor, a ako su pažljivo izabrane, neće “napadati” svojim izgledom ni zidove ni ostatak doma. Kompanija Roma Company vam nudi veliki izbor tapeta, kao i dostupnost za konsultacije oko boja i motiva pre nego što donesete odluku.

Još ako tapetu podrži adekvatan izbor roletne, možete se pohvaliti da ste svoje potkrovlje dekorisali, a u njega niste uneli nijedan nepotreban element.