Loft je vrsta konstrukcije koja je obeležila jedan poseban stil u dizajnu enterijera. To je prostran i otvoren prostor koji gotovo da nema zidove, sa visokim plafonima i velikom izloženošću svetlosti. Ove karakteristike nas mogu navesti na pomisao da je dekoracija lofta zahtevnija i komplikovanija od dekoracije tradicionalnih kuća, pogotovo ako ne znamo kako da iskoristimo prostor u prostoriji, koju vrstu nameštaja da odaberemo ili koji su elementi najprikladniji za ukrašavanje prostora. Istina je da se i loft, kao i bilo koji drugi prostor, može opremiti na najlepši i istovremeno najfunkcionalniji način, samo je potrebno poznavanje prostora, kao i nekih principa uređenja enterijera.

U svetu dizajna enterijera, loftovi nose pečat svega što je moderno. Zbog svojih arhitektonskih osobina, pravi je prostor da u njemu zablista eklekticizam. Ali, pošto eklektični stil nije za početnike i on nikako ne znači natrpavanje različitih stilova bez ikakvog reda, ako ne znate odakle da počnete s uređenjem vašeg lofta, u ovom blogu vam predstavljamo ključne faktore za postizanje savršenog rezultata.

1. Razdvojen prostor

Nedostatak više prostorija je jedna od glavnih karakteristika lofta. Ali to ne znači da prostor unutar kuće ne treba da bude na neki način razdvojen i različit. Da bismo obeležili, odnosno razdvojili zone, možemo da koristimo razne dekorativne elemente kao što su zadnja strana kauča, ekran TV-a, biljke, ili odgovarajući paravan. Isto tako, različiti tipovi podova – na primer u trpezariji i u kuhinji – pomoći će vam da označite granice između prostorija. Jedna od ideja su vinil podovi jer su savršena opcija za simulaciju različitih tipova površina. Osim toga, kao elementi koji se mogu lako menjati, možete ih koristiti kao način da, pored podele prostora, svaki put i unesete neke izmene i inovacije, bez velikog napora i grubih radova.

2. Osvetljenje

Nedostatak zidova i vrata i veliki prozori uzrokuju da loftovi obiluju prirodnim svetlom. Ipak, ne smemo zaboraviti važnu ulogu veštačkog svetla. Zato je neophodno da se u sklopu veštačke rasvete nađu i stojeće lampe ili reflektori. Drugi važni aspekti koji doprinose blistavom i svetlom ambijentu lofta su  oslobađanje od zavesa, zastupljenost svetlih boja koje reflektiraju svetlost, kao i korišćenje adekvatnih materijala. Na taj način možemo postići taj industrijski i svetlosni aspekt koji je tipičan za ovaj tip prostora.

3. Dekoracija

Birajte dekorativne elemente koji oslikavaju vašu ličnost. Ako je prostor koji dekorišete mali, vodite računa da ga ne prezasitite velikim brojem predmeta i koristite ogledala da biste dobili osećaj prostranosti. Slike takođe mogu biti veliki saveznici u ukrašavanju lofta. A ako želite da imate malu zelenu oazu, biljke i cveće će vam doneti dodir prirode i svežinu u prostoru.

4. Materijali i boje

Zbog industrijskog porekla ove vrste stanova, građevinski materijali kao što su kamen, cement ili cigla su vrlo karakteristični u loftovima. Takođe, često u ovakvom prostoru nailazimo na grede i metalne ograde. Budući da je loft po definiciji otvoren, važno je izabrati paletu boja za ukrašavanje prostora. Paleta boja  će pomoći da se prostor vizuelno integriše. U loftovima, kako iz stilskih, tako i iz praktičnih razloga, prevladavaju neutralne boje, posebno razne nijanse bele, crne, sive ili smeđe. Ove boje su, između ostalog, pogodne za kombinovanje sa mnogim drugim bojama, pa tako dozvoljavaju prisustvo različitih detalja u boji

5. Funkcionalnost nameštaja

Nameštaj bi trebalo da bude praktičan i funkcionalan, posebno ako prostor kojim raspolažemo nije posebno veliki. Zato je, prilikom izbora,  poželjno tražiti nameštaj koji se prilagođava prostoru i koji, istovremeno, ima nekoliko namena. Neke ideje koje se nama vrzmaju po glavi su kuhinjsko ostrvo koje istovremeno služi kao sto, kreveti sa skladišnim prostorom ili sanduci za sedenje koji istovremeno služe i kao ukras i za skladištenje stvari.

6. Stepenice i galerija

Visoki plafoni i veliki prozori, tako karakteristični za loftove, nude različite mogućnosti da iskoristite visinu prostora i podelite je na nivoe. Zato, nemojte se dvoumiti da li da napravite galeriju ili ne. Osim toga, možete iskoristiti rupu koja se nalazi ispod stepenica i od nje napraviti maleni kutak u koji ćete smestiti, recimo, radni sto. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti raspoloživi prostor.

7. Funkcionalnost uglova

Uglovi kuće mogu biti mrtva tačka, a mogu biti i prostor koji ćemo iskoristiti u našu korist. Mi biramo ovu drugu opciju, a za to imamo nekoliko razloga. Prvo, ćoškovi su savršeni za postavljanje polica na zidovima. Drugo, uglovi su savršen prostor da u njega smestite neku lepu biljku i na taj način ukrasite dom i u njega unesete notu zelenila. Još jedna ideja za ove mrtve tačke su stojeće lampe, koje će nam omogućiti da loft snabdemo veštačkim svetlom.

8. Staklene pregrade

Ako se odlučite da ipak podelite prostor i razdvojite ga u prostorije, učinite to suptilno. Jedan od načina koji će vam u tome pomoći je da koristite staklena vrata. Staklena vrata stvaraju osećaj da je prostor lofta neisprekidan, što omogućava da se ne odriče vizualne komunikacije između razdvojenih prostorija. Takođe, ako želite da zatvorite prolaz, možete pribeći i staklenim pregradnim elementima koji su idealni za razdvajanje prostora između kuhinje i dnevnog boravka, jer se vizualni kontakt održava, ali mirisi i zvukovi iz kuhinje ne dopiru do stambenog prostora.

Izvor: Alejos Form