Kombinovanje boja, mnogima može delovati zastrašujuće. Evo načina da postignete eleganciju bez stilskih odskoka, i bez puno napora.

Monohromatizam ( izvedeno od grčkih reči mono- jedna, i  hroma-boja) je pojam koji u umetnosti ograničava umetnika na samo jednu boju, ili na nekoliko nijansi koje su izvedene iz iste boje. Kao jedan od omiljenih metoda umetnika 20. veka, monohromatizam se pojavljuje u mnogim umetničkim delima, a vrlo se brzo trend preneo i na dizajn enterijera, što se održalo do danas.

Najveća prednost monohromatizma u enterijeru je što, nezavisno od stalne stilske promene trendova, maltene na sezonskom nivou, ovaj način kombinovanja boja je vanvremenski i nikada neće biti okarakterisan odsustvom stila.

Dakle, prvi korak u stvaranju monohromatskog potkrovlja je odabir osnovne boje, za zid. Sve što dalje treba da uradite je da se u odabiru nameštaja i pratećih detalja u enterijeru, ograničite samo na boje koje predstavljaju varijaciju nijansi iste boje.

3 najzahvalnije boje

BELA

Bela boja je pogodna za kombinovanje sa svim ostalim bojama iz celokupnog spektra boja, ali upotreba samo raznih nijansi bele boje  u enterijeru može biti pun pogodak ukoliko želite da ishod bude sveden i elegantan.

Upotreba belih tapeta sa odredjenom reljefastom teksturom, ili mat-sjaj efektom, pod dobro usmerenim osvetljenjem može dodatno doprineti sofisticiranosti enterijera,  potpuno ga transformisati.

SIVA

Svaka boja može biti baza monohromije, ali siva je verovatno najpopularniji i najčešći izbor.

Kada se radi o enterijeru, verovatno najkorisniji savet pri odabiru sive nijanse kao baze, jeste kontrast susednih zidova. Dakle, slobodno iskoristite dve nijanse sive sa oba kraja spectra.

Svetla i tamna nijansa sive koje se sučeljavaju su estetski jedna od omiljenijih sredstava dizajnera i svakako će produbiti prostor.

NIJANSE PLAVE

Monohromatski dizajn enterijera ne zahteva samo neutralne boje. Uz minimum hrabrosti, i odabir plave kao osnovne boje, stvorićete sebi opuštajući ambijent.

Nemojte se plašiti tamnih boja, ili tapeta sa dinamičnim paternom, jer ukoliko se držite pravila monohromije – ne možete a da na kraju ne postignete efekat savršeno skockanog enterijera.

Milena Jovanović, dizajner enterijera