U vreme kada se dosta, na osnovu kretanja planeta, meteoroloških pojava, ili čak oblika stopala, predviđa budućnost kako zajednice tako i pojedinca, mi odlučismo da se pridružimo i da vidovnjački progovorimo o duši svakog od vas. I to samo na osnovu toga kakva je kuhinja vašeg potkrovlja!

Dobro, malo smo preterali -možda malo više – ali nismo ni mnogo daleko od tvrdnje. Jer, možda vaša kuhinja ne definiše vašu dušu, ali donekle ipak govori o vama. Na primer, nije isto da li vas privlači moderan stil u prostoriji u kojoj spremate hranu, ili ipak više volite industrijski, ili pak mislite da je skandinavska higijenska estetika jedini način da se postigne dekorativna sreća. Sve to, daleko od proročanskih i vidovnjačkih predviđanja, govori o vama najbliskijem osećaju za lepo i harmonično, a šta su lepota i harmonija, do hrana za dušu?!

Zato, pročitajte tekst i javite nam koji stil je najbliskiji vašoj duši.

RUSTIČNA DUŠA

Vi ne razumete svet  koji je daleko od prirode i drvo je vaš najbolji saveznik. Možda čak i sagovornik s kojim se sjajno razumete. Tradicionalni ste i poštujete nasleđe, ali ne upadate u  zamku klasicizma (ili, daleko bilo, konformizma), već volite toplinu ognjišta, kao što, uoostalom, pokazuje vaša kuhinja.

VINTAŽ DUŠA

Ah, ta nostalgija… Svako prošlo vreme je bolje od sadašnjeg. Originalni nameštaj i kvalitet su protagonisti vaše kuhinje, a od početka je bilo jasno, i vama i ostalim ukučanima, da bi keramičke pločice na prednjoj strani trebalo da budu bele, kao u dobra stara vremena. Naravno, glorifikovanje prošlih vremena ima svoje granice, pa se rado poigrate sa modernim detaljima, tek da jasno stavite do znanja, i sebi i drugima, da vi i te kako poštujete aktuelne trendove.

BOHO-ŠIK DUŠA

Vaša kuhinja je (a i vaša duša) istovremeno je i boemska i sofisticirana pa zato materijali kao što su mikrocement ili drvo ofarbano u intenzivne boje koegzistiraju u harmoniji. Stvaranje opuštene atmosfere – bez straha od dekorativnih iznenađenja – je vaša maksima.

MODERNA DUŠA

Neutralne boje čine ukrasnu paletu vaše kuhinje, u kojoj su lakirani elementi jednako istaknuti kao i prave i čiste linije. Laka je za održavanje jer vaša nestašna duša koja ne propušta nijedan čaršijski događaj, ne želi da se opterećuje nepotrebnim detaljima.

INDUSTRIJSKA DUŠA

Vi biste sebe definisali kao urbanu osobu. Kada je nameštaj u pitanju, volite da bude jednostavan, “bez komplikacija”: prirodan i neopterećujući. Volite golotinju materijala, široke prostore i nesavršene teksture u kojima pronalazite savršenstvo. Kada bi nameštaj vaše kuhinje progovorio u ime vaše duše, verovatno bi rekao: život je lep, ne komplikujte ga bez razloga.

MEDITERANSKA DUŠA

Ah, Mare Nostrum…Privlačnost Mediterana je tolika, da je mediteranski stil prisutan i u domovima koji se nalaze na drugim meridijanima. Pa tako, ako vaša bela kuhinja (nezamisliva je druga boja) prihvata samo dekorativne detalje u plavim, zelenkastim i tonovima boje peska, onda kroz nju poručujete da je vašoj duši najlepše u Santoriniju, Turskoj ili na Francuskoj rivijeri. Pored toga, i vaš duh i vaš stil su slobodni – baš kao što je i more.

SKANDINAVSKA DUŠA

Svetlost, red, higijena, mir i spokoj bele boje. To je poruka koju vaša kuhinja prenosi o vašem duhu: ako je odsustvo boja i detalja cena postizanja harmonije, onda nema potrebe ni pitati čega se treba odreći! U svakom slučaju, jednostavnost i urednost su za vas sinonim lepote!

Izvor: El Mueble 

Autorka: Marta Sahelices