Ako ste oduvek sanjali o tome da živite u potkrovlju koje je dekorisano u urbanom stilu i koje podseća na njujorške urbane tavane, koje i mi takođe zovemo loftovi, imamo sjajnu vest za vas: ne samo da je moguće da ostvarite taj san, već vam za njegovo ostvarenje treba samo malo volje. I nebitno je da li je vaše potkrovlje deo neke seokse kuće, ili se nalazi na vrhu zgrade u samom centru grada, ovaj trend može “raditi” i u vašu korist.

Urbani zidovi

Život u loftu ne znači tek tako, kako mnogi misle, živeti u renoviranom tavanu od kog je neko napravio potkrovlje sa galerijom. Ne, ne. Loft je ipak nešto drugačije: to je stvaranje kosmopolitskog osećaja u vašem domu bez obzira na to gde se nalazite. Taj duh kosmopolitizma je zapravo prva i najvažnija zajednička karakteristika svim urbanim potkrovljima koji “žele” da budu loftovi. Jednostavan način da se stvori urbana atmosfera u stilu njujorškog lofta je da potpuno preobrazite vaše zidove uz tapete dizajnirane tako da pružaju utisak totalnog redizajniranja sobe. Recimo, zid od cigli ili tapeta sa dezenom crvene cigle garantuje da će prostor dobiti taj njujorški, šik, odjek. Takođe, ako vam se iz bilo kog razloga ovaj dezen ne uklapa u ideju idealnog enterijera, zid ili tapeta sa efektom bele cigle je suptilnija opcija a bez sumnje je jednako moderna. Beli zidovi su posebno efikasni kada se uparuju sa detaljima u industrijskom stilu.

Miks minimalizma i modernizma

Ključ za uspešno dekorisanje potkrovlja u stilu urbanog lofta je da savladate umetnost kombinovanja modernog nameštaja i dekorativnih elemenata uz uspostavljanje minimalističke estetike u stanu. Svi stanari u gradskim područjima, ali i svi ljubitelji ovog stila će znati da je stambeni prostor u potkrovlju u Njujorku mali i kompaktan, pa su kućni elementi često svedeni na minimum kako bi se stvorila iluzija prostora. Jedan od načina da se prostor učini elegantnim i prostranim bez zauzimanja nepotrebnog prostora je da se usredsredite na zidove. Kada je prostor oskudan, zidovi gradskog stana pružaju savršeno mesto za izražavanje vašeg ličnog stila. Recimo, kao na slici ispod, svetlucave strelice predstavljaju savršen način da ulepšate prostoriju, istovremeno poštujući i industrijski i urbanistički stil. Dakle, poenta je da birate ono što je i lepo i praktično, a što istovremeno podseća na život u gradskoj sredini. Zato je, u našem slučaju, izbor pao na ovu zidnu lampu. Naravno, vi ćete praviti izbor u skladu sa vašim senzibilitetom, ali uvek imajte na umu da taj detalj mora biti i lep i praktičan. I da ne sme zauzimati mnogo prostora!

Jedna šansa za pop kulturu

Loftovi mogu i da budu prilično tamni, naročito ako u prostoru ima elemenata od kovanog gvožđa, nerđajućeg čelika. Zato je dobro iskoristiti neki od zidova da bi se u prostor unelo malo živih boja. Ovaj strip na zidu jedan je od načina da unesete pop kulturu u potkrovlje i da ga od njega napravite pravi urbani loft.

Ne morate da živite na Menhetnu da biste imali životni stil koji je karakterističan za loftove, dovoljno je da pratite naše savete i da izaberete one koji se vama čine najprikladnijim.

Izvor: Graham&Brown