Moje Potkrovlje se svojim čitaocima često obraća kroz blogove sa ciljem da pruži informacije koje će stanarima potkrovlja olakšati i ulepšati život.

Pored onih osnovnih, onih bez kojih kvalitet života ne bi zadovoljavao ni minimum (pogađate, pričamo o izolaciji, osvetljenju, o zdravlju prostora), Moje Potkrovlje deli sa vama i savete kako da ulepšate svoj životni ili radni prostor.

Danas vas podsećamo na 10 najvažnijih lekcija o dekoraciji potkrovlja koje ste do sada naučili sa nama:

DEKO LEKCIJA BROJ 1: Kako osvojiti prostor istom bojom i istim stilom

Ako želite da dobijete vizuelnu amplitudu, izbegavajte spoj različitih materijala u istoj prostoriji. Na zidovima možete priuštiti više od jedne boje, ali je zato važno da je u toj prostoriji potkrovlja ujednačen pod, koji će pružiti osećaj kontinuiteta. Primenite ovaj savet na svu stolariju u potkrovlju.

DEKO LEKCIJA BROJ 2: Funkcionalan nameštaj je moćan

Nemojte opterećivati potkrovlje nepotrebnim komadima koji vam nikada neće dozvoliti da imate dobar raspored. Budite praktični. Svaki prostor traži funkcionalnost, ali u potkrovlju je naročito važno da izabere funkcionalan nameštaj, dizajn koji nam olakšava život i dekorativni stil koji podržava mogućnosti prostora.

DEKO LEKCIJA BROJ 3: Živele kombinacije

Ako volite da se igrate različitostima, ako imate znanja i hrabrosti – samo napred! Dobrom kombinacijom se dobijaju vizuelno veoma bogati i atraktivni prostori: starinski nameštaj u kombinaciji sa modernim komadima, tkanine različitih dezena…

DEKO LEKCIJA BROJ 4: Moguće je kombinovati nameštaj od različitog drveta

Šta se dešava kada imamo nameštaj od različitog drveta i različitih stilova? Pa, najvažnija stvar kod mešanja nameštaja od različitih vrsta drveta je da se ujednači po tonalitetima. Svetlo drvo kao što su bukva, breza ili bor mogu se savršeno uklapati. Čak i ako su u pitanju različite nijanse i ako prave kontrast jedni s drugima, dekoracija potkrovlja to može podneti – samo je važno da gledate da vas nameštaj ne optereti.

DEKO LEKCIJA BROJ 5: Trik je u zajedničkoj niti

U duhu nastavljanja na prethodnu lekciju, kada je u pitanju mešanje nameštaja različitih stilova i porekla, takođe je važno stvoriti vizuelni kontinuitet koji obezbeđuje harmoniju. Da biste to postigli u svom potkrovlju, najjednostavnije je igrati se detaljima i aksesoarima u istoj boji.

DEKO LEKCIJA BROJ 6: BOJA PRAVI ČUDA

I to ne samo zbog svoje sposobnosti da ujedine prostor potkrovlja, već i zbog toga što kada se dobro koriste, boje mogu zavarati oko i stvoriti mnoštvo optičkih efekata. Na primer, krečenjem zadnjeg zida sobe u tamniju boju pojačaćete osećaj dubine.

DEKO LEKCIJA BROJ 7: Tamne boje nisu zabranjene

Prva lekcija u dekoraciji je da je za osećaj većeg prostranstva i doživljaj jače svetlosti, najbolje koristiti svetle boje, uglavnom razne nijanse bele. Ali, u nekoliko primera potkrovlja smo videli i da neka tamna  boja takođe može dobro da funkcioniše u malim prostorijama. Ključno je da je primenite razborito. Na zidu kao pozadinu, kroz kontrastne poteze četkicom u detaljima i dodacima, s nameštajem svetlog dizajna, u kontrastu sa belim elementima…

DEKO LEKCIJA BROJ 8: OK je koristiti tapete u potkrovlju

Postavljanje tapeta na zid, kao i krečenje u boju drugačiju od ostalih, savršeno je rešenje za razgraničenje prostora, kao što je, recimo, pretvaranje jednog dela dnevne sobe u trpezariju.

DEKO LEKCIJA BROJ 9: Moguće je kombinovati tapete i boju

I to možete raditi veoma lako. Ako odlučite da zid ukrasite tapetama, boja koju odaberete da okrečite ostatak sobe treba da bude boja pozadine tapeta.

DEKO LEKCIJA BROJ 10: Prirodne biljke su uslov bez koga se ne može

Zato što unose vitalnost i prirodne boje u bilo koji ugao kuće, pored toga što daruju kiseonik prostoru i regulišu vlažnost.