Iako su ovu jesen obeležile letnje temperature, svi dobro znamo da nas sezona kiše i snega tek čeka, a s njom i glavobolje zbog prokišnjavanja krova.

Bilo da je reč o ravnim krovovima bilo o onim prekrivenim tegolom, crepom ili limom, čak i najmanje prokišnjavanje može da napravi veliki problem.

Prokišnjavanje ne samo što može da ošteti deo prostora koji se nalazi neposredno ispod krova već i fasadu koja stambeni ili poslovni objekat treba da štiti od najrazličitijih spoljašnjih nepogoda.

Nijedno prokišnjavanje nije bezazleno i povezano je s brojnim bezbednosnim i zdravstvenim rizicima. Naime, prokišnjavanje povećava količinu vlage u objektima, što može da izazove pojavu buđi. Vlaga i udisanje spora plesni, koje izazivaju buđ, naročito su opasni za decu, kao i za osobe koje imaju hronične bolesti.

Voda, takođe, može da prodre i u drvenariju, pre svega u drvenu konstrukciju krova, koja s vremenom počinje da truli i samim tim postaje nebezbedna. Prokišnjavanje je često i uzrok požara. Svi dobro znamo da kombinacija struje i vode predstavlja pravu katastrofu. Voda koja dolazi s krova lako nađe put do električnih instalacija i to može da napravi nepopravljivu štetu. Zato je važno da se i najmanje curenje ili prokišnjavanje što pre otkloni.

Prvo otkriti uzrok

Prvi korak u rešavanju problema s curenjem i prokišnjavanjem jeste dijagnoza. Dakle, važno je precizno ustanoviti odakle voda curi.

Budući da uvek nađe put, često je veoma teško ustanoviti gde voda ulazi. Vidite gde se unutar objekta pojavljuje fleka od vode ili buđ, a zatim u istom pravcu proverite spolja. Do rešenja problema možete doći tek kad utvrdite gde imate oštećenje na krovu.

Ako je krov nagnut, što važi za većinu krovova, voda usled gravitacije ide dole, pa oštećenje može biti i nekoliko metara iznad fleke koja se pojavljuje u objektu. Obratite pažnju na to da li na krovu nedostaju delovi krovnog pokrivača, da li je možda crep napukao, tegola oštećena ili na limu ima rđe.

Ako imate krovne prozore, obavezno ih proverite, jer često su oni uzrok prokišnjavanja, naročito ako su postavljeni pre dosta godina. Obratite pažnju i na limariju, proverite da li je dobro postavljena ili se možda usled godina i vremenskih uslova oštetila.

Tek kad ustanovite odakle voda dolazi, možete da pristupite rešavanju problema.

Kako nam kaže Aleksandar Mojsilović, koji se godinama bavi visinskim radovima u građevinarstvu, najveći problem predstavljaju krovovi od tegole. – Krovovi od tegole traju 15 godina. Međutim, ljudi toga nisu svesni, mnogi po 30-40 godina nisu promenili tu vrstu krovnog pokrivača, pa zato i ne čudi što najčešće imamo intervencije na takvim krovovima.

Relativno su česte i intervencije na bakarnim krovovima, ali i na krovovima od crepa. Posle krovova najčešće radimo fasade koje su ili pale ili oštećene. Budući da su velike visine teško dostupne za skelu, naša intervencija predstavlja najbrže i najefikasnije rešenje. Ona se brzo završava, uglavnom traje dan ili dva – kaže Mojsilović i navodi da tokom jeseni ima najviše posla jer se svi tek tada sete da imaju problem. Tek kada smo postavili dijagnozu, možemo da pređemo na terapiju.

U skladu sa uzrokom problema bavimo se i rešenjima. Menjanje nekoliko crepova nije veliki problem. Međutim, ako se u krovnoj konstrukciji pojavila buđ ili je došlo do truljenja, tada je neophodno sistemsko rešenje koje uglavnom podrazumeva zamenu krova i njegove konstrukcije.

Ako vaš krov prokišnjava zbog više decenija stare tegole, onda je jedino rešenje da promenite krovni pokrivač iako to nije najjeftinija opcija, ali je u svakom slučaju najsigurnija i najdugoročnija. Srećom, ovako ozbiljni problemi uglavnom se javljaju na krovovima koji su stari i po nekoliko decenija. Kada problem prave dotrajali krovni prozori ili limarija, njih jednostavno zamenite novim, kvalitetnim.

Krpljenje može da bude rešenje

Limarija i krovni pokrivači srećom ne moraju uvek u potpunosti da se menjaju. Prokišnjavanje krova često se može rešiti i odgovarajućim zaptivanjem – krpljenjem.

Membrane su dugoročno rešenje

Brojne kompanije danas nude različita rešenja za problem curenja. Posavetujte se s profesionalcima o tome koje je rešenje najbolje za vas. Poslednjih godina naročito su popularne krovne membrane.

Na tržištu je dostpuno više tipova membrana, od kojih je svaka prilagođena određenom tipu krova. Na kose krovove membrana se postavlja ispod nosača crepa, otporna je na vodu i vatru, a propušta paru. Može biti izrađena od različitih materijala. Za bitumenske krovove, koji su nekad u našoj zemlji bili prilično popularni, membrane se prave ili od PVC-a ili od termoplastike.

Pogodne su za gotovo sve vremenske uslove i veoma su postojane, što je bitno za takav tip krova. Dakle, rešenje postoji, a vaše je samo da ne zanemarujete taj problem, jer kao što smo naveli, curenje može da bude veoma opasno.

Ako je neophodno samo krpljenje – zaptivanje da reši problem u ponudi su Sika Multiseal trake za zaptivanje sastava izmedju zidova, krovova i krovnih elemenata Sikaflex elastične mase za zaptivanje.

Brzo i efikasno rešenje je i Rust-Oleum LeakSeal™ – jednostavan za korišćenje, gumirani zaštitni premaz namenjen za punjenje i zaptivanje rupa i pukotina.