Tavan…Eh, to vam je jedna večna tema. Ne samo nama potkrovljeljupcima, nego svima koji imaju na raspolaganju taj predivni prostor u kući, a nikako da reše šta će s njim. Samo znaju da će, nakon što ga pretvore u potkrovlje, to jest u prostor za život, dobiti intimniju, privatniju i izolovaniju prostoriju – ili više njih.

E, ovaj blog posvećujemo baš onima koji imaju trenutno neuportebljiv prostor i viziju, odnosno sliku već uređenog tavana, jer ćemo se baviti onim koracima koji spajaju početnu i krajnju poziciju. Nazvaćemo ih jednom rečju – adaptacija.

Pod adaptacijom podrazumevamo nekoliko aspekata, među kojima su tri prioritetne tačke: izolacija, klimatizacija i osvetljenje.

Specifične karakteristike potkrovlja, one koje nas odmah očaraju, istovremeno su i njegova najveća ograničenja. Položaj u gornjem delu kuće i kosi krovovi su dva aspekta koja uzrokuju poteškoće kada je u pitanju adaptacija potkrovlja. Blizina krova dovodi do toga da su temperature ovde ekstremnije nego u ostatku kuće, tako da se posebna pažnja mora posvetiti izolaciji, klimatizaciji i osvetljenju prostora.

Naravno, za sva tri aspekta postoji rešenje! Što se izolacije tiče, prekrijte zidove vrhunskim izolacionim materijalima. Za završnu obradu birajte omiljenu dekoraciju, recimo, gipsane ploče. Tako ćete prostor zaštititi od vlage, kao i velikih amplituda hladno-toplo. Zatim ugradite klima uređaj koji ima opcije za rashlađivanje prostora leti, a grejanja zimi; i konačno, procenite koliko prirodnog svetla ima vaš potkrovni prostor, jer kosi krovovi znatno smanjuju ulazak svetlosti.

Srećom, i ovaj poslednji aspekt ima lako rešenje. Na samom plafonu, otvarite prostor i ugradite velike kose prozore koji će vam omogućiti da osvetlite celu prostoriju. Ovo su prva i najvažnija pitanja koja morate rešiti, bez obzira na upotrebu tavana, mada je od suštinskog značaja da znate pre nego što počnete sa radom, koja će biti svrha ovog najboemskijeg mesta u kući.

beautiful modern attic interior 3d design concept. Realistic DOF effect
Što se same uloge prostora tiče, napravite izbor na osnovu potreba – vaših ili vaših ukućana. Ako možete sebi da priuštite dodatnu sobu koja će služiti da zadovolji vaše kaprice i želje, zaboravite na praktičnost i napravite intimni prostor za čitanje, slušanje muzike, vežbanje, meditiranje ili uživanje u opuštajućem đakuziju. Inače, upravo pretvaranje tavana u mini spa je trenutno pravi hit u svetu, a najčeće izbor pada na  jednostavan orijentalni stil gde je kada postavljena ispod velikog krovnog prozora, s pogledom na nebo.

Ako vam je potrebna još jedna spavaća, radna ili dnevna soba, biće vam drago što ćete u te svrhe moći da iskoristite baš prostor u potkrovlju. U ovom slučaju, pazite kako ćete iskoristiti prostor koji imate na raspolaganju, a tu prvenstveno mislimo na njegovu izvornu strukturu svakog tavana, koju nećete moći da promenite. Dakle, vodite računa da nameštaj prati visinu zidova, naročito ako vam je potrebno i važno da iskoristite celu dužinu zidova.

Kada je u pitanju dekoracija ovog, po mnogo čemu posebnog prostora, ona je česta tema naših blogova, pa vam savetujemo da pogledate na našem portalu koje boje, stilovi i materijali prijaju prostoru pod krovom, kao i kojih pravila se treba pridržavati prilikom ukrašavanja potkrovlja.

Naravno, ukoliko vam je potrebna naša pomoć, pišite nam!