Potkrovlja su uvek bila vrlo primamljiva mesta za život. Danas još više, kada je sve teže pronaći prostor za stanovanje, posebno u velikim gradovima. A, kako bi prostor odmah ispod oblaka, pod kosim krovom i budnim okom ptica, bio idiličan makar onoliko koliko deluje romanticima i boemima, svi mi potkrovljeljupci treba da obratimo pažnju samo na ovih 8 faktora koji slede u nastavku. I, naravno, da gledamo da makar većinu njih ispunimo!

1.Izolovan krov

Potkrovlja su oduvek odisala boemskom atmosferom. Smeštena na samim vrhovima zgrada, tradicionalno su bila mesta koja su iznajmljivali slabo plaćeni umetnici, studenti, naučnici i pisci, koji u potrazi za svojim snom, nisu mogli da priušte sebi dom na nekom “gospodskijem” spratu. U današnje vreme, u životu obojenom romantičnom patinom koju donose spušteni krovovi, ne uživaju samo umetnici. Ali, za razliku od davnih vremena, danas nije potrebno plaćati ceh života u potkrovlju. Prokišnjavanja, curenja, hladnoća ili toplota zbog loše izolacije, danas mogu biti samo uspomena na nekadašnje nedostatke potkrovlja. Naravno, pod uslovom da obratite pažnju i proverite da li je krov u dobrom stanju. Pregledajte čitavu površinu i proverite ima li vlažnih mesta, a takođe vidite da li postoje otvori kroz koje prolazi vazduh. Nakon što se uverite da je rešen ovaj problem, možete izolovati krov s unutrašnje strane i tako poboljšati toplotne uslove u kući.

2.Ormari, garderoberi i police

Koliko god potkrovlje moglo izgledati prostrano, istina je da će zbog njegovih kosih krovova – čast izuzecima – određeni delovi biti niži, a samim tim, biće ih teže upotrebiti. Upravo na takvim mestima i uglovima neophodno je da napravite odgovarajući nameštaj. Neka na takvim mestima budu radni sto ili police za knjige, ormar ili garderoberi po meri, i uostalom, sve što vam se čini da je idealno rešenje za funkcionalnost i lepotu vašeg prostora.

3.Prozori

Među najveće prednosti potkrovlja spada velika količina svetlosti na koju možemo da računamo. Naravno, biće neophodno da ugradimo dobre prozore, koji moraju biti posebno dizajnirani za kose plafone. Ovo je jedno od najvažnijih konstrukcijskih rešenja u našem domu, tako da moramo voditi računa da sve bude urađeno na najkvaitetniji, najprecizniji i najstručniji mogući način, da ne bi došlo do prodora vode.

4.Galerija

Ako potkrovlje ima veoma visoke plafone, uzmite u obzir mogućnost postavljanja galerije. Na ovaj način ćete povećati korisnu površinu potkrovlja, jer se od galerije može napraviti  prostor za spavanje, mala kancelarija ili kutak za čitanje.

5.Organizacija životnog prostora

Još jedna od bitnih uslova da naše potkrovlje postane savršeno mesto za život, biće pravilno organizovanje prostora. I ovde neće biti dovoljno da pogledamo plan iz ptičje perspektive, već moramo uzeti u obzir visinu plafona i njihov nagib. Područja za spavanje i radne prostorije mogu ići u onim delovima gde je visina niža, dok se dnevni boravak i kupatilo – posebno tuš – moraju postaviti u višim delovima stana.

6.Grede i stubovi

Često ove elemenate shvatamo kao negativne aspekte prostora, koji samo ometaju pogled i kretanje. Ta činjenica nas dovodi do toga da pokušavamo da ih sakrijemo, podižući pregrade i ostale elemente koji dele prostor. Ozbiljna greška, čije je rešenje jednostavno: promenite gledište i shvatite ove elemente kao delove koji mogu stvoriti estetski jedinstven i neobičan prostor. Naročito ako se vaše potkrovlje nalazi u relativno staroj zgradi. Da biste postigli potpun efekat, najbolje je da ove strukturne komade pretvorite u estetske elemente svog potkrovlja, što znači da ostavite grede izložene, betonske stubove bez malterisanja ili ciglu vidljivu, čak i neokrečenu.

7.Kvalitetan pod

Da biste postigli potpun efekat prijatnosti, funkcionalnosti, zdravlja i uživanja u svom domu, morate voditi računa o kvalitetu poda. Vodite računa o tome koji efekat koji ćete postići sa podom od prirodnog drveta ili sa bilo kojim laminatom i obavezno se konsultujte sa stručnjakom, prilikom donošenja odluke.

8.Roletne

Kao što smo videli, živeti u potkrovlju često znači da provodite vreme u prostoru punom prirodne svetlosti i pod budnim toplim, neometanim “okom” sunca. Ova naizlged idila, posebno u najtoplijim danima u godini, može biti veoma neprijatna. Da bi se ta neprijatnost izbegla, jedna od najboljih opcija je ugradnja roletni. Ova odluka će vam mnogo značiti u životu jer će intenzitet dnevne svetlosti biti pod vašom kontrolom.

Izvor: Arquitectura y Diseno