Krovni prozori mogu u potpunosti promeniti izgled potkrovlja, a upravo je to postigao jedan mladi par iz susedne nam države Hrvatske. Zapušteni i mračni tavan porodične kuće je kao čarolijom postao prostran stan prepun svetla, a uspeli su da dobiju i krovnu terasu bez smanjenja unutrašnjeg prostora. Petra, mlada vlasnica ovog potkrovlja, smatra da joj je odluka o uređenju potkrovlja porodične kuće u vlastiti novi stan jedna od najboljih. S obzirom da je po struci fizičarka, bila joj je izuzetno važna energetska efikasnost doma, što podrazumeva pravilno provetravaje, prirodno osvetljenje i dobru izolaciju.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Da bi se osposobio za život, mračan i pretrpan prostor razdeljen na nekoliko prostorija morao je biti temeljno obnovljen i prilagođen potrebama svakodnevnog života. Ono što su ranije bila dva stana, objedinili su u jedan veliki i funkcionalan prostor od stotinjak kvadrata, u kojem imaju sve što im treba: dnevni boravak, trpezariju, kuhinju, kupatilo, wc, spavaću i radnu sobu, vešeraj, kao i Petrin omiljeni deo – krovnu terasu.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Kako su sva klasična rešenja za terasu podrazumevala smanjenje unutrašnjeg prostora, bili su blizu toga da od nje u potpunosti odustanu. Srećom, pronašli su rešenje koje im je odgovaralo: VELUX krovne terase, kombinacije krovnih i vertikalnih prozora koji se mogu otvoriti u spoljašnji prostor bez gubitka na površini enterijera. Iskoristili su postojeću nadstrešnicu i pretvorili je u terasu oko koje provode većinu slobodnog vremena. Ako nisu napolju, iznutra uživaju u predivnom pogledu na prirodu.

Najveću transformaciju i brojne nove funkcionalnosti doneli su im prozori. Osim što su uneli pregršt dnevne svetlosti, na pojedinim mestima  su omogućili više prostora za stajanje, bolje provetravanje i osećaj otvorenosti i slobode.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Najveća se razlika može primetiti u spavaćoj sobi koja se nalazi na galeriji, pod samim krovom. Bio im je teško da zamisle da će u tom niskom i mračnom prostoru biti moguć prijatan boravak, ali su ih krovni prozori uverili u suprotno. Prostor je postao divna i svetla spavaća soba s romantičnim ugođajem u kojem je užitak spavati, pogotovo kad pada kiša i čuje se lagani zvuk rominjanja po prozorskom staklu. Iz kreveta se pruža pogled na nebo, što je poseban doživljaj leti jer uz otvorene prozore imaju osećaj da spavaju na otvorenom ispod zvezdanog neba.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Život u potkrovlju omogućuje korišćenje dodatnog prostora ako se iskoriste kosine i grede, pa su ih Petra i njen dečko upotrebili za brojne ugradne ormare, police za knjige, rasvetu, držanje biljaka i slično. Stepenice koje vode na galeriju poslužile su im za praktične skrivene ormare i ladice u kojima čuvaju razne stvari, a u isto vreme čine stan urednim i preglednim.

S obzirom da oboje vole da kuvaju, kuhinjsko ostrvo su postavili u središte doma, što je ujedno i vrlo zgodno jer su prozor i VELUX krovna terasa blizu šporeta te mogu lako i brzo provetriti paru i mirise koji nastaju pripremom hrane.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Mnogi strahuju da stan u potkrovlju znači da je zimi hladno, a leti vruće. Ovaj mladi par s tim nema ni problema ni briga. Ističu kako je najvažnije dobro izolovati krov i odabrati kvalitetne prozore koji imaju izvrsna fizikalna svojstva. Oni su se odlučili za troslojne VELUX prozore i dodatnu zaštitu od sunca čime su postigli veliku energetsku efikasnost Njihov novi dom krasi izuzetna toplina, a gotovo nikad ne moraju da pale dodatno svetlo tokom dana, već uživaju u obilju prirodnog svetla.

Velux, Samobor, foto sasa cetkovic

Izvor: potkrovlje.hr