Ako volite da provodite vreme u kuhinji, bilo spremajući hranu, bilo da vam je gušt da se vrzmate po prostoru u kome se pravi hrana, onda sigurno i vodite računa o lepoti te prostorije.

Potkrovlje nam je već sasvim dovoljno ponudilo: kuhinja u njemu će sigurno biti drugačija od drugih i posebna, a sada ostaje na nama da joj pronađemo meru dobrog ukusa i da je uredimo sa stilom.

E, TU nastaje papazjanija. Često se, pokušavajući da dekorišemo prostor na optimalan način, zanesemo i preteramo u nameri pa postignemo kontra efekat. Da se to ne bi desilo i u kuhinji u vašem potkrovlju, delimo sa vama savete koje su to loše odluke koje treba da izbegnete.

1.Ne budite opterećeni trendovima

Trendovi su super, ali samo u časopisima. Potrebno je da se desi čudo pa da se ono što je moderno podudari sa vašim ličnim stilom i da vam, u tom slučaju, ne smeta što će vam kuhinja biti (recimo) narandžasta, čak i kad prođe taj „oranž trend“. Zato, ako već pratite deko modu, gledajte da je dozirano primenjujete u svojoj kuhinji: obogatite prostoriju nekim sitnicama i detaljima koje ćete moći da bacite čim pomama prođe. I zbog kojih nećete žaliti ni vremena ni novaca.

2.Ali ne morate ni puritanci biti

Kao što nije poželjno da slepo pratite trendove, tako nije poenta ni u dekoraciji koju vam je baba ostavila u amanet. Dobro, preterasmo, ali razumete šta želimo da kažemo, zar ne? Dobro je da vam kuhinja, iz sezone u sezonu, bude makar malo drugačija i da, kroz krovne prozore, zraci sunca padaju na neki novi detalj. Videćete, i vi ćete se osećati lepše.

3.Ne upadajte u zamku “od poda do plafona”

Znamo da u potkrovlju imate dodatni pritisak kako da iskoristite svaki milimetar prostora. I znamo da je jedna od poželjnih opcija upravo da, nameštajem po meri, popunite zidove od poda do plafona. Međutim, i tu treba da budemo pažljivi, jer ako prostor ogradimo nameštajem, izgledaće kao špajz i izazivaće u vama osećaj klaustrofobije. A cilj igre je da se osećate prijatno u svom domu pod krovom, zar ne? Zato vam je naš savet da se, kada je u pitanju opremanje kuhinje kuhinjskim elementima, obavezno konsultujete sa dizajnerima enterijera.

4.Nema potrebe da sve bude na izvol’te

Sjajna je to ideja da iskoristimo potencijale zidova i da na njih okačimo posuđe. Međutim, imajte u vidu da se u kuhinji dešava čarolija zvana kuvanje, a to podrazumeva isparavanje, to jest, kombinaciju vodene pare i masnoća. Ove će napraviti haos kad vam se zalepe za sudove, pa vam zato savetujemo da, ako želite otvorene zone u potkrovlju, te zone postavite na zidove koji su udaljeni od šporeta.

5.Ne zanemarujte materijal, boje i dimenzije nameštaja

Prvo morate imati u vidu da kuhinja ne postoji da bi vaše potkrovlje bilo lepše – makar je tako u većini slučajeva. U skladu sa tim, i ako je prethodno izjavljeno istina, birajte materijale koji će se naći u kuhinji. Vodootporni, laki za održavanje, u bojama koje se „ne prljaju“, to jest, na kojima se ne vidi lako proljavština. Što se dimenzija elemenata tiče,  odredite ih u skladu sa mogućnostima prostora, ali pre svega, bitno je da birate gde će vam se šta nalaziti. Drugim rečima, ono što kosristite često, neka bude na dohvat ruke, a ono što uzimate u ruke s vremena na vreme, može da bude i na visokim policama, pod strehom. Uostalom, najbolje je da se o tome pobrinu stručna lica, a na vama je samo da im skrenete pažnju da želite i lep i praktičan prostor u svom potkrovlju.

Izvor: El Mueble