Prema nedavnom istraživanju, Evropljanima je zdrav dom mnogo značajniji za zdravlje nego izbegavanje duvana i redovna fizička aktivnost. Tako da kreiranje zdravog doma postaje značajan faktor zdravog životnog stila.

Ovo je zaključak novog istraživanja Healthy Home Barometer, koje je sprovela VELUX grupa.

Život u nezdravim uslovima može da dovede do astme, do hroničnog umora, da uzrokuje loš učinak i performanse na poslu i da naruši sposobnosti učenja kod dece.

Naučnici upozoravaju na ove i druge opasnosti sa kojima se suočavamo kada živimo u nezdravim domovima. Međutim, kada su u pitanju konkretne aktivnosti u otklanjanju ovih opasnosti, iako svesni, ne ponašamo se tako da ih otklonimo ili prevaziđemo.

Ovo je još jedan od zaključaka studije Healthy Home Barometer 2015, koja je rađena među stanovnicima 12 evropskih zemalja.

Ideja ovog istraživanja je bila da stavi u fokus kakva su razmišljanja i postupci kada su naše zdravlje i zdravlje naših ukućana u pitanju.

“Evropljani žele domove koji su energetski efikasni, dok im istovremeno obezbeđuju udobnost i zdrav život. Ljudi jednostavno žele zdrave domove.” rekao je Michael K. Rasmussen, CMO VELUX Grupe, koji je inicirao ovu studiju.

Uzroci za stvaranje nezdravog doma se kreću od neredovnog provetravanja, do sušenja odeće unutar prostorija, do života sa premalo osvetljenja u toku dana, ili spavanja u previše osvetljenim prostorijama.

Svež vazduh i dnevna svetlost su važniji za zdravlje od režima ishrane

Prema ovoj nedavno sprovedenoj studiji, ispitanici su prednost dali svežem vazduhu i dnevnoj svetlosti u odnosu na ishranu bogatu voćem i povrćem. Logično je zaključiti da bi se ispitanici pre bavili unapređenjem unutrašnje klime u svojim domovima, nego što bi se aktivirali da se bave fizičkim aktivnostima i vežbanjem, pripremom i konzumiranjem zdrave hrane ili prestankom pušenja.

Međutim, ovo uopšte nije realnost.

Iako zdrav dom za mnoge od nas predstavlja prioritet, ipak živimo u uslovima koji narušavaju naše zdravlje ili blagostanje, čak i bez svesnosti o tome koliko ih ugrožavamo.

“Obezbeđujući prirodnu, dnevnu svetlost tokom dana i potpuni mrak u toku noći, veoma značajno utičemo na naše opšte zdravlje i blagostanje. Isto važi i za svež vazduh. Svi ovi faktori su deo zdravog životnog stila, kao što je i zdrav režim ishrane i odlazak u teretanu.”Rekao je Michael K. Rasmussen.

Pogledajte i ovaj kratak filmić!