Nedavno smo pozvali fanove Facebook stranice Moje potkrovlje da nam šalju slike sređenih potkrovlja u kojima žive, a mi ćemo na mesečnom nivou birati jedno sa najzanimljivijom pričom, posetiti vlasnike, popiti sa njima kafu i popričati o tome kako su se odlučili baš za život u potkrovlju, kako su ga sređivali, koje su njegove prednosti i mane, šta bi bili njihovi saveti onima koji se dvoume… i još o mnogo čemu.

Odabranim vlasnicima poklanjamo vaučer u vrednosti od 100eur, da svoje potkrovlje opreme još nekom sitnicom.

Jednog ne tako hladnog zimskog dana posetili smo simpatično, ušuškano potkrovlje na Karaburmi u Beogradu, sa savršenim pogledom na Dunav. Nasmejana Verica nas je dočekala na poslednjem, dograđenom 4. spratu relativno stare zgrade iz 50-ih godina, koja je 2008. godine renovirana i oplemenjena potkrovljem sa galerijom.

Pročitajte njenu priču i, ukoliko i sami živite u potkrovlju, šaljite nam slike u FB inbox! Možda baš vas posetimo narednih meseci!

Ko jednom uđe u potkrovlje, teško da će poželeti drugačiji stambeni prostor!

Kada je tokom 2012. tražila da kupi stan, Verica nije imala u vidu potkrovlje, a ono čime je bila vođena jeste davnašnja želja da živi u blizini reke i ima taj inspirativni pogled sa svog prozora.

Nakon obilaska mnoštva stanova, stigao je predlog da pogleda stan u potkrovlju na Karaburmi. Iako to i nije bio baš njen omiljeni deo grada, ipak je intuitivno odlučila da razmotri i tu opciju, jer je stan zadovoljavao njen važan kriterijum – pogled na reku.

Istog trenutka kada je ušla u potkrovlje – zaljubila se, a već posle nekoliko minuta donela odluku da je to njen budući stan.

Veričin stan je na dva nivoa, od kojih donji ima 34m2, a galerija u potkrovlju 40m2. Ono što ona ističe u prvi plan jeste svakako fantastičan pogled, osećaj širine i prostranosti kao i onaj moćan osećaj (za koji često nismo spremni da priznamo da nam godi) – da nema nikoga iznad nas!

Kao i uglavnom svi stanari potkrovlja, i Verica se susretala sa predrasudama i dobronamernim upozorenjima o potencijalnim problemima sa prokišnjavanjem, produvavanjem, sa preteranom toplotom i hladnoćom, koji su čest slučaj u građevinski loše izvedenim potkrovljima.

Veričina preporuka je da, ako birate stanove u potkrovlju, najbolje to uradite zimi.Tada možete i videti i osetiti kakva je izolacija (da li je dovoljno toplo), da li negde curi, da li ima kondenzacije, buđi i sličnih neprijatnih pojava sa kojima biste mogli da se susretnete.

Što se ovog potkrovlja na Karaburmi tiče, odmah je bilo vidljivo (i osetno) da je urađena kvalitetna izolacija; prostranom potkrovlju su dale posebnu draž gipsane pregrade i zidovi, a krovni prozori su obezbedili obilje svetlosti.

Takođe, Verica je u ovom prostoru prepoznala potencijal da ga još dodatno uredi po svom ukusu, oplemeni nameštajem po meri i raznim dekorativnim elementima, nalepnicama, tapetama, što sve doprinosi toplini njenog potkrovlja.

Prvo leto koje je dočekala u svom potkrovlju bilo je izuzetno toplo i ona je taj izazov rešila ugradnjom još tri krovna prozora. Odlučila se za 2 VELUX Premium krovna prozora sa belim završnim poliuretanskim slojem, koji ne zahtevaju dodatno održavanje, a koje je postavila na severnu stranu da bi još više proširila svoj pogled na Dunav, ali i poboljšala provetravanje.

Opremila ih je spoljnim tendama, mrežicama sa spoljne strane koje značajno štite od toplote (čak do 73%), unutrašnjim roletnama za zamračenje, ali i komarnikom, jer blizina reke donosi i ove, ponekad neprijatne i dosadne posetioce. Na istočnoj strani ugrađen je  isto VELUX, ali drveni prozor.

Ispod njega je krevet iz kog se prostire fantastičan pogled na zvezde u vedrim noćima, kaže Verica, dok je još lepši doživljaj ranog buđenja sa pogledom na izlazak sunca. Istina je da gore spava samo kada joj je sestra iz Australije u poseti, jer tada njoj prepušta spavaću sobu. Istina je i da je imala samo nekoliko baš ranih buđenja (sa prvim jutarnjim zracima svetlosti), ali je svaki put bila inspirisana da napravi po nekoliko fotografija fantastičnog prizora.

Svoj dan, posebno leti, Verica voli da započne kaficom sa pogledom na reku. Kroz dva prozora je i predivan pogled na zalazak sunca, a kada je vedro – na zemunski Gardoš u daljini.

Sa ukupno 5 krovnih prozora, ovo potkrovlje je izuzetno svetlo i funkcionalno za odmor i hobi, ali i kao radni i kreativni prostor, mada ga Verica često koristi kao “salon za prijem” gostiju koji rado provode vreme uz kafu sa pogledom na Dunav.

Verica je fan i pratilac našeg portala www.mojepotkrovlje.rs , kao i same Facebook stranice Moje potkrovlje od samog početka, kako je i saznala za naš konkurs za najlepša potkrovlja. Rado se inspiriše svim idejama koje tamo delimo, kako bi dodatno ulepšala i napravila funkcionalnijim svoj topli i kreativni dom u potkrovlju.

Ističe kako nije potrebno mnogo novca za uređenje potkrovlja, kako se često misli, kao i da kreativnost stanara potkrovlja dolazi do izražaja više nego u “običnom kockastom stanu”, jer mu možete dati svoj lični pečat i na autentičan način živeti svoj život “out of the box”.

Da li je 4. sprat bez lifta nedostatak?

Može da bude, jer vremenom ne postajemo mlađi; međutim, Verici ovo pomaže da održava kondiciju, kada joj često zbog nedostatka slobodnog vremena za sportske aktivnosti to bude jedini vid rekreacije.

Što se tiče prenošenja težih stvari, poput kesa iz “velike” kupovine ili kofera pre i posle putovanja, to takođe otvara mogućnost razvijanja dobrih komšijskih odnosa i saradnje sa mlađim i jačim, ali i kreativnosti u rešavanju ovih izazova (kao na primer da se kompletiranje pakovanja kofera završi u prizemlju kada se spusti deo po deo stvari 🙂

Verica ističe koliko je važan savet stručnjaka prilikom izvođenja radova, te je i ona je koristila mogućnost besplatne posete i konsultacije prilikom dodavanja krovnih prozora, što je u velikoj meri olakšalo i pojednostavilo sam proces izvođenja radova i obezbedilo kvalitetna i dugotrajna rešenja.

Verica bi preporučila život u potkrovlju svima: mladima, onima koji imaju potrebu da istaknu svoju individualnost i posebnost i budu drugačiji od stereotipa, pa i u načinu stanovanja, porodicama sa decom, jer je za decu prostor u potkrovlju posebno interesantan sa svim svojim kosinama i skrivenim uglovima, u kojima oni oni mogu da borave kao u svetu iz mašte; ali preporučuje potkrovlje pre svega kao prostor za uživanje, za pronalaženje sopstvenog mira koji nam je svima toliko potreban.

U potkrovlju ćete ga naći.

Naša saradnica Jelena Jović dodeljuje nagradni vaučer Verici Dugan

Naša saradnica Jelena Jović dodeljuje nagradni vaučer Verici Dugan