Pre neki dan, u troli, u jednom običnom telefonskom razgovoru (a znate kako se kod nas u javnom prevozu priča: glasno, da svi putnici čuju), devojka umorno izgovara: “Ma, radi me novembar…”
I stvarno, novembar ume da “odradi”. Dani su kraći i sivlji, a i hladnoća nas često umara. Al’ to je priroda i protiv nje niti možemo, niti treba da se borimo. Ono što možemo da uradimo je da sebi pomognemo i makar svoj prostor uredimo tako da nas novembar manje „radi“, ili bolje rečeno, kako da vi i vaše potkrovlje „odradite“ novembar.

Zato ćemo danas sa vama podeliti savete koje, već ovog vikenda, možete usvojiti i primeniti u svom potkrovlju. Ne morate sve odjednom sprovesti u delo, dovoljan je jedan do dva i popraviće vam se i dan i raspoloženje.

1. Obradujte prostor zelenilom

Drugim rečima, unesite vitalnost i život u svoj prostor.Makar mi, stanari potkrovlja, imamo tu sreću da živimo u prostoru koji dobija maksimum svetlosti, zato izaberite neku biljku koja nije zahtevna za održavanje i obogatite dom bez ikakvog napora. Ako volite boje, birajte biljke koje cvetaju.

2. Postavite sto

Neki od vas su sigurno sada odmahnuli glavom i pomislili: „Bože, kakva glupost. Pa to uvek radim.“ Al’ to samo neki. Ima nas koji ne ukrašavamo sto, osim za posebne prilike. E, trenutak je da od jednog obroka ovog vikenda napravimo „posebnu priliku“. Izvadite lep stolnjak, znate onaj što koristite u specijalnim prigodbama, zapalite neku ukrasnu svećicu – ako imate svećnjak, tim bolje – kupite nešto finije salvete i.. uostalom, pustite mašti na volju i dekorišite sto onako kako se vama dopada. Videćete, i ta sitnica doprinosi da se lepše osećamo.

3. Ubacite nešto novo u postojeću dekoraciju

Polovina je meseca, niste baš valjda već celu platu potrošili… I da, znamo da nam plate nisu tolike da možemo da se prema hiru i ćefu upravljamo, ali jedna jastučnica za sofu, vaza za cveće, činija za voće, ili makar kakav detalj tipa ram za fotografije, biće sasvim dovoljan da ulepša izgled prostorije i da “popravi” novembar.

4. Dajte pravo mirisima da vam ulepšaju dom

Neki od nas zaboravljaju da čulo mirisa i te kako utiče na raspoloženje. Toga postanemo svesni tek kad nas optereti neki neprijatan miris, ali zaboravljamo na moć onih prijatnih, onih koji mogu da nam promene raspoloženje a da to i ne primetimo. Zato, dozvolite mirišljavim štapićima, eteričnim uljima, pa i finim aromama vanile i cimeta (po mogućstvu iz rerne) da postanu vaši saradnici u stvaranju prijatnog ambijenta.

5. Sredite nered

Obično ljudi sređivanje kuće doživljavaju kao obavezu koja ne ostavlja mnogo prostora uživanju. Mi tvrdimo da je suprotno sasvim moguće! Ako se pitate kako, evo par predloga: pustite muziku dok brišete prašinu, skuvajte čaj ili napravite limunadu i pijuckajte dok, recimo, sređujete fioke i ormare. Kad smo kod ormara, dok preslažete garderobu, razmišljajte kome biste mogli da poklonite ono što vam ne treba.
Na taj način ćete, pored toga što ćete „učiniti dobro delo“ sebi, učiniti nešto lepo i za druge, a valjda je baš to život kome težimo 🙂

P.S. Ne znamo za kakvu ste muziku raspoloženi, ali odgovorno tvrdimo da sledeće kompozicije pomažu i u raspremanju nereda i u čišćenju prašine:

Beethoven Silence

Smetana Moldau

Mozart The Piano Sonata No 16

Nadamo se da su vam ovi saveti značili makar toliko da se i sami setite svojih načina da, u svom potkrovlju, ugostite novembar na najlepši mogući način.
Javite nam šta mislite!