Potkrovlje, često nedovoljno iskorišćen prostor u kući, predstavlja priliku za stvaranje jedinstvene kuhinje. Sa svojim ugaonim plafonima i ušuškanom atmosferom, kuhinja u potkrovlju može biti šarmantan dodatak svakom domu.

Kada je u pitanju projektovanje kuhinje u potkrovlju, dva faktora se ističu kao presudna: prirodno svetlo i efikasna rešenja za odlaganje stvari.

U ovom postu na blogu istražićemo važnost prirodnog svetla i dati neke vredne savete za skladištenje koji će vam pomoći da napravite funkcionalnu i lepu kuhinju u potkrovlju.

Neka prirodno svetlo slobodno uđe

Jedna od najupečatljivijih karakteristika svakog potkrovlja je obilje prirodnog svetla. Krovni prozori mogu preplaviti kuhinju sunčevom svetlošću, stvarajući prozračnu i privlačnu atmosferu. Kada dizajnirate svoju kuhinju u potkrovlju, maksimalno iskoristite ove prirodne izvore svetlosti tako što ćete svoje radne površine, kao što su sudopera i radne površine, postaviti blizu prozora.

Ovo ne samo da obezbeđuje dovoljno osvetljenja za kuvanje i pripremu obroka, već nudi i prekrasan pogled na spoljašnjost, čineći vašu kuhinju prijatnim prostorom za provođenje vremena.

Unesite svetle boje

Da biste poboljšali osećaj prostranosti u kuhinji u potkrovlju, odlučite se za svetle kuhinjske elemente, radne ploče i zidove. Svetle nijanse odražavaju prirodnu svetlost, čineći prostor svetlijim i otvorenijim. Razmislite o korišćenju belih ili krem tonova za vaše kuhinjske elemente, stvarajući svežu i bezvremensku estetiku. Takođe, možete da unesete blještavilo boja kroz dodatke i dekor kako biste dali svoj pečat prostoru, a da pritom očuvate lagan i prozračan ambijent.

Pri uređenju kuhinje, treba obratiti pažnju na izbor prozora. Život može biti lakši kada izaberete one koji ne samo da će ogdovarati enterijeru, već i biti laki za održavanje i brisanje. VELUX krovni prozori sa belim poliuretanskim premazom su značajno lakši za održavanje jer nema potrebe za lakiranjem a kako u kuhinji obično ima dosta isparenja od kuvanja onda vam svakako predlažemo ovaj tip prozora jer ćete njega lako i brisati VELUX krovni prozori – istražite VELUX asortiman proizvoda.

Iskoristite odsjaj radne površine

Pored svetlih boja, uključivanje reflektujućih površina može pomoći da se maksimalno poveća prirodno svetlo u vašoj kuhinji u potkrovlju. Razmislite o korišćenju sjajnih završnih površina za vaše radne ploče ili pozadinu, jer će odbijati svetlost po prostoriji, stvarajući osećaj svetline i dubine.

Ormari sa ogledalom ili staklom takođe mogu doprineti iluziji prostora dok kuhinji dodaju dodir elegancije. A kad vam je sunce prejako svakako je dobro imati unutrašnje roletne koje će pomoći u kontroli svetlosti. Za kuhinju, opet zbog veće količine pare, stručnjaci preporučiju venecijanere VELUX venecijaneri PAL – savršeni za kuhinje i kupatila

Efikasna rešenja za odlaganje

Skladištenje može biti izazov u ​​kuhinji u potkrovlju zbog nagnutih plafona i ograničenog prostora. Međutim, uz neke pametne izbore dizajna, možete optimizovati skladištenje i maksimalno iskoristiti svaki kutak i ćošak: Ugradite ormane napravljene po meri koji su posebno dizajnirani da odgovaraju jedinstvenim uglovima vašeg potkrovlja.

Na ovaj način možete maksimizirati kapacitet prostora za odlaganje dok održavate besprekoran i prilagođen izgled. Odlučite se za fioke na izvlačenje i ugaone ormane da biste maksimalno povećali skladištenje na teško dostupnim mestima. Kuhinjsko ostrvo sa ugrađenim skladišnim prostorom ili radnom pločom koja se može proširiti može pružiti dodatni radni prostor i opcije za skladištenje kada je to potrebno.

Ova pametna rešenja omogućavaju lak pristup vašim kuhinjskim potrepštinama dok efikasno koristite svaki centimetar prostora.

Fokusirajući se na prirodno svetlo i implementirajući pametna rešenja za skladištenje, možete stvoriti prelepu i funkcionalnu kuhinju u svom potkrovlju. Ne zaboravite da prihvatite jedinstvene karakteristike prostora, čineći ga prijatnim i privlačnim prostorom za kulinarsku kreativnost.

Uz pažljivo planiranje i promišljen dizajn, kuhinja u potkrovlju može postati mesto okupljanja i uživanja cele porodice u vašem domu

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju svakog radnog dana od 08:00 do 16:30h na broj telefona
011 2057 500
ili
putem kontakt forme.