Potkrovlje u koje vas danas vodimo, staro je više od 100 godina, ali privlači pažnju i spoljašnjošću i unutrašnjim uređenjem, a čim vidite fasadu zgrade u kojoj se ono nalazi i fasade okolnih, biće vam jasno o čemu pričamo.

U pitanju je potkrovlje od 60 m² u zgradi koja datira iz 1904. Zgrada čini kvadrat sa drugim zgradama a zajedno dele unutrašnje dvorište i fasade unutrašnjeg dvorišta koje imaju moderan izgled, dok je spoljašnja, ulična fasada sa originalnom geteborškom arhitekturom s početka prošlog veka, očuvana u punom sjaju svog vremena.

Način na koji koegzistiraju moderni stil i klasične originalne konstrukcije, spoljašnja fasada na jedan način, a unutrašnja na drugi, što se nas tiče, ravan je genijalnoj ideji.

Kao što je spoljašnjost potkrovlja specifična, tako je, kako već rekosmo, i njegova unutrašnja lepota specifična, originalna i posebna.

Kuhinja je otvorena i povezana je sa trpezarijom i dnevnim boravkom koji ima direktan pristup prelepoj, prostranoj i terasi. Sve zone čine harmoničnu i ujednačenu celinu. Ovom utisku ujednačenosti mnogo doprinose i boje zidova ovog potkrovlja: u pitanju je hromatski raspon različitih tonova boje peska, u kome je svaka boja topla, nežna, nenametljiva i svetla.

Kada smo kod svetlih boja, hajde da se zajedno osvrnemo na broj prozora i količinu svetlosti koja kroz njih ulazi u ovo potkrovlje. Iako je veliki broj prozora klasičan, to jest, standardno postavljen, potkrovlje ima i krovni prozor koji još više doprinosi osvetljenju prostora. Budući da je u pitanju skoro pa ravan krov, i krovni prozor je izabran u skladu sa uslovom koji je diktirala ova činjenica.

Svi detalji u ovom potkrovlju su umešno postavljeni, a pre toga su sa stilom odabrani. Većina detalja ima i upotrebnu vrednost, što je, uostalom, karatkeristika skandinavskog stila. Govoreći o skandinavskom stilu, ostaje nam da napomenemo da se ovaj stan nalazi u glavnom gradu Švedske.
Pozivamo vas da pogledate šta bi se, od svega što vam se dopalo u ovom potkrovlju, moglo relativno lako primeniti i na vaš dom i na vaš budžet. Nešto će vas, sigurni smo, inspirisati: boja za krečenje, do nekog dekorativnog detalja, izbora imate.

Izvor: Delikatissen