Bojenjem unutrašnjih zidova u stambenom ili poslovnom prostoru kreiramo atmosferu i stvaramo prijatan ambijent. U zavisnosti od odabira nijanse, prostor možemo učiniti svetlijim ili tamnijim, toplijim ili hladnijim, prijatnijim ili čak jednoličnim. Ništa manje nije važna uloga boje kada govorimo o površinskoj zaštiti zidova.

Na odabir boje utiče više faktora, kao što su namena prostorije, vrsta tona, klasa perivosti i na kraju cena.

Na našem tržištu postoji više vrsta boja, od kojih su najčešće poludisprezivne, disperzivne i akrilne. Sve ove boje su na vodenoj bazi i osim u posebnim situacijama, mogu se nanositi jedna na drugu. Osnovne razlike između tri navedene vrste su:

  • Pokrivnost
  • Tekstura
  • Perivost
  • Mogućnost toniranja u intenzivne tonove.

Poludisperzivne boje

Ove boje ne podležu EU standardima i najčešće se koriste za tzv. higijensko krečenje. Nisu pogodne za mokro brisanje, a nanošenjem se formira deblji film.

Disperzivne boje

Ove boje odlikuju dobra mehanička svojstva, odlična otpornost na brisanje vlažnom krpom, dobra pokrivnost i mogućnost toniranja u velikom broju nijansi. Upravo ove karakteristike odlikuju prve Knauf boje proizvedene u Srbiji, prema Nemačkim recepturama.

Nove Knauf unutrašnje boje su bez rastvarača i odlikuje ih niska emisija isparljivih organskih jedinjenja (VOC), što obezbeđuje visok kvalitet vazduha u prostorima u kojima se primenjuju.

Akrilne boje

Ove boje su izuzetno postojane i otporne na vodu, odlične elastičnosti i paropropusnosti. Spadaju u grupu brzosušećih boja, a kada se osuše postaju vodoperive. Mogu se tonirati u izuzetno intenzivne nijanse koje se dobijaju iz transparentne baze.

Ukoliko se nanose adekvatnim valjkom, završna tekstura je u vidu izrazito finog filma. Nanošenjem špricanjem tekstura postaje dodatno finija i zaglađenija.

U Knauf fabrici u Zemunu u toku je priprema Intol akrilne boje čiji se izlazak na tržište očekuje u septembru 2021.

Priprema podloge za bojenje

U zavisnosti od područja primene neophodno je pripremiti podlogu adekvatnim prajmerom.

Univerzalni prajmer koji se preporučuje pre nanošenja Malerweiss i Intol boja na gletovane površine je Knauf Finish Grund.

Finish Grund se preporučuje prilikom nanošenja boje direktno na gips-kartonske ploče, tzv. Q2 završni nivo obrade spojeva ploča.

Ovaj sistem podrazumeva da su gletovani samo sastavi ploča. Na prethodno bojene površine nije neophodno naneti prajmer već je dovoljno direktno naneti boju, bez velikog razređenja.

Za više informacija pozovite Knauf tim

063 104 65 04
Nebojša Stanković – instruktor