Kada kažemo hipster, pomislimo na osobu koja zastupa progresivne ili liberalne stavove, ljubitelj je alternativne muzike, kao i alternativnog stila života, počev od odevanja, preko ishrane, pa do uređenja životnog prostora.

Naravno, to je logično, jer ne može se jedan stil isključivo po brkovima i rasparenoj odeći prepoznavati – moramo ga preneti i na životno okruženje. A odakle je bolje početi, nego od sopstvenog doma. 

“Hipsterski stil” je stil koji karakteriše interesovanje za sitne detalje, kroz koje će domaćin, na ličan i zavodljiv način, predstaviti svoju ličnost, bez mnogo reči. Nameštaj i dekorativni elementi podsećaju na estetiku 40-ih ili 50-ih godina. Linije nameštaja, boje tkanina i bitni aksesoari koji uključuju metalne elemente, potiču iz industrijskog stila s kojim ovaj stil dodatno deli i ljubav prema jednostavnom.

Hipster stil takođe podrazumeva svetlost kao imperativ. Razlog je taj što su hipsteri, po svom opredeljenju, usmereni na održive izvore energije, kao i na maksimalno korišćenje prirodnih resursa. Uostalom, hipsteri su ti koji su počeli da gaje začinkse biljčice u svojim kuhinjama (pa su tu praksu preuzeli i milenijalci), a za uzgoj biljaka, potrebna je svetlost.

Kad smo kod korišćenja prisrodnih resursa, hipsteri tvrde da su automobili passe, pa zato radije koriste bicikl kao prevozno sredstvo koje, sudeći po fotografijama ovog potkrovlja u Čikagu, kada nije u upotrebi, služi kao dekorativni element.  

Pripadnici ovog stila, pored toga što slušaju alternativnu muziku, vole svoj muzički ukus da istaknu tako što će se potruditi da ih videte sa velikim slušalicama na ušima, ali će takođe delovati da se uopšte nisu trudili da vam privuku pažnju. U kući, na vidnom mestu će postaviti veliki radio, kasetofon, stari gramofon.

Ivotnim Budući da je hipster u večitoj potrazi za slobodom pokreta i uopšte slobodnom kao životnom filozofijom, logično je da će njegov dom biti razrešen neporebnih stvari. To ne znači da neće biti ukusno i odmereno dekorisan. Naprotiv! Znači samo da će, u hipsterskom domu, svaki detalj imati i upotrebnu i estetksu vrednost – a izlgedaće tako kao da njegovom vlasniku uopšte nije bitno da li su oba kriterijuma zadovoljena.

Uostalom, pogledajte fotografije ovog potkrovlja i razumećete sve što treba da razumete o hipsterskom stilu.  

 

Izvor fotografija: Loft hipster en Chicago