Danas idemo u jedno potkrovlje koje na prvi pogled ne nudi ništa specijalno, svedeno je, jednostavno i umereno, ali upravo ta dobra mera ča čini posebnim i.. pa, recimo, potkrovljem za primer. Pogledajmo ga!

Potkrovlja sa kosim plafonima u većini slučajeva nude osećaj prostranosti i šarma, jer visoki plafoni mogu učiniti da prostorija deluje većom nego što zaista jeste. Pored toga, kosine plafona može stvoriti ušuškanu i domaću atmosferu u prostoriji.

Potkrovlja sa kosim plafonima su uobičajena karakteristika kuća i stanova izgrađenih u tradicionalnom evropskom arhitektonskom stilu i danas su veoma cenjena, jer postoji snažna tendencija da se od ovih, nekada praktično neosposobljenih za život prostora, napravi miran i svetao kutak. Dodatno, uz modu otvaranja prostora i rušenja zidova, potkrovlja često postaju svetlosna oaza u kojoj ukućani rado provode svoje vreme.

U ovom švedskom potkrovlju, dizajneri su odlično iskoristili krovne prozore koje su otvorili u sredini dnevne sobe gde su sve dnevne zone smeštene u jednu veliku prostoriju. Toliko je velika da lako možemo zaključiti da zauzima više od polovine potkrovlja.

Postoje neka praktična rešenja koja treba da imamo na umu kada živimo u potkrovlju sa kosim plafonom. Na primer, kosi oblik plafona može ograničiti visinu nameštaja koji se može postaviti u prostoriju, a u ovom konkretnom slučaju možete videti kako su dva krajnja zida rešena, sa jedne strane je polica koja skoro prati kosi oblik. S druge strane, imamo kuhinju, pčiji su gornji elementi prilagođeni arhitektonskom obliku potkrovlja.

Što se tiče spavaće sobe, garderober je mogao biti srećnije rešen, drugim rečima, po meri, jer bi se na taj način optimizovao prostor ispod kosine.

Stil kao takav je pravi skandinavski i ostavlja prostora za doradu i ulepšavanje. Naravno, onima koji bi to poželeli.


Kako se vama dopalo ovo potkrovlje? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Delikatissen