Ko ima loft, ima svoje carstvo.

I to ne kažemo samo zato što neki loftovi imaju površinu približnu omanjoj državi, ovo tvrdimo zbog brojnih mogućnosti koje loftovi nude.
S obzirom na svoju prirodu, loftovi se mogu pohvaliti velikim količinama svetlosti, a budući da nikome „ne polažu račune“ njihova unutrašnjost može biti najraznovrsnija: bez pregrada i zidova, mogućnosti su beskrajne, dozvoljavaju sve moguće dekorativne slobode, ali i istovremeno poštovanje specifičnosti i osnovnog pravila svih loftova: prisustvo industrijskog stila.

Takav je slučaj sa ovim čikaškim stanom. Loft, površine 209 metara kvadratnih, nalazi se u staroj zgradi koja je nekada korišćena za montažu i izlaganje automobila. Trenutno, i nakon prethodne obnove koja nije bila uspešna, unutrašnjost je ostala svetla, zadržala je svoju industrijsku i strukturalnu suštinu, poput zidova od cigle i betonskih plafona i greda. Ovo je, očigledno, bio osnovni zahtev: objediniti ove glavne karakteristike lofta, istovremeno se poigravajući sa svim ostalim elementima uređenja.

Na glavnom nivou nalazi se veliki dnevni boravak koji deli prostor sa trpezarijom i otvorenom kuhinjom. Kuhinja ima radno ostrvo i široki prednji deo ormara za odlaganje od bele hrastovine, koji se proteže do ulaza u kuću, do stubišta koje vodi do potkrovlja. I kuhinja, kao i deo dnevnog boravka i deo spavaće sobe, nalaze se na uzdignutoj drvenoj platformi koja uokviruje najveći deo dnevnog područja ovog lofta. Platforma, pored konceptualne uloge, takođe ima zadatak da unese toplinu u prostor i “razgali” hladnije delove prostora, kao što je slučaj sa dnevnom sobom u kojoj bi, da nije drveta i svetlosti, dominirali crni i sivi elementi. Stepenice koje vode do gornjih nivoa, nestvarna su kombinacija betonskih stepenica na dnu i tankih drvenih daski – istih daski koje se koriste za oblaganje zidova i poda u ovom specifičnom stambenom prostoru koji se uzdiže do 7 metara visine .
Industrijsko stilsko nasleđe kuće posebno je vidljivo u dnevnoj sobi, gde su uočljivi zidovi od cigle i betonska konstrukcija plafona, koji su pomešani sa komadima savremenog dizajna.

Trpezarija i kuhinja dele prostor zajedno s dnevnim boravkom na glavnom spratu ovog čikaškog stana. Viseći lusteri skraćuju veliku visinu plafona i pružaju veći osećaj topline, koji je pojačan prisustvom prirodne svetlosti i drveta, inače dominantnog materijala od kog je napravljen skoro sav nameštaj.

Spavaća soba je skrivena iza dnevne sobe. Potpuno je prekrivena drvetom te dobija vrlo strog i homogen izgled, koji „narušava“ samo beli garderober i posteljina.

Potkrovni prostor s drvenom konstrukcijom podeljen je na dva nivoa, od kojih prvi služi kao dnevni boravak. Ima skriveno kupatilo na suprotnom kraju stepenica. Prostor je, treba li reći, savršeno ispratio estetiku ostatka enterijera i možda je baš u delu tik ispod krova, industrijski stil najviše došao do izražaja.

Visina 7 metara koja seže do krova kuće razdeljena je na različite nivoe na izuzetno mudar i promišljen način: na prvom nivou je društvena zona sa jednom spavaćom sobom, na drugom nešto intimniji dnevni boravak, a na poslednjem se nalazi radni prostor, izolovan od buke i idealan za rad.

I, šta kažete? Da li bi ovaj loft i vama bio idealan dom pod krovom? Pišite nam u komentarima 🙂

Izvor: Arquitectura y Diseno