Kada govorimo o tradicionalnim i isprobanim građevinskim materijalima, činjenica je da gips opravdano zauzima posebno mesto.

S obzirom da nema miris i ne uzrokuje stvaranje štetnih čestica, jasno je da se radi o ekološkom materijalu koji je neškodljiv za ljude i okolinu.

Nije slučajno da među proizvodima od gipsa posebno mesto zauzimaju gipsani malteri. Ovi proizvodi imaju mnogobrojne prednosti koje se jednim delom obezbeđuju i pravilnom primenom materijala.

Šta su gipsani malteri i gde se primenjuju?

Praškasti fabrički pripremljeni proizvodi koji se nakon mešanja sa vodom nanose na zidove i plafone ručno ili mašinski.

Pošto je gips higroskopan, ovi materijali su namenjeni za unutrašnju upotrebu. Mogu se primenjivati na giter blok, opeku, porobeton, beton itd.

Prednosti gipsanih maltera

  • Paropropusan materijal + regulator mikro klime

Disanje zidova omogućava sakupljanje vlage iz vazduha, kao i otpuštanje kada je vlažnost u prostoriji smanjena. Na taj način se reguliše mikro klima, što prostor čini ugodnijim za život.

Činjenica je da četvoročlana porodica u toku dana proizvede oko 20 l vodene pare (disanjem, kuvanjem, sušenjem veša, tuširanjem….). Prostorija veličine 3 x 4 m može primiti oko 234 l vode na debljinu maltera od 1 cm i po potrebi je vratiti nazad.

  • Dobijamo površinu koju nije potrebno gletovati

Gipsani malter je jedinstven proizvod kod kog u isto vreme malterišemo i gletujemo. Karakteristike materijala nam omogućavaju da izvedemo Q4 kvalitet završne obrade, odnosno da povšine ispunjavaju i najviši stepen glatkoće.

  • Ne stvara prašinu

Istovremeno malterisanje i gletovanje sa usklađenim vremenom obrade nam omogućava da glet masu, dobijenu iz maltera filcanjem, utiskujemo u polučvrstu površinu maltera. Na taj način se dobija idealno ravna i glatka površina koju nije potrebno šmirglati. Tako se izbegava dodatno stvaranje prašine, skraćuje vreme izvođenja radova, a kvalitet završne obrade diže na viši nivo.

  • Negoriv materijal

Bezbednost je uvek na  prvom mestu. Kao negoriv materijal sa svojom A1 klasom negorivosti čini vas i vaš objekat bezbednijim.

  • Poboljšana zvučna zaštita i termoizolacija

Kada težimo ka energetski efikasnom objektu, ovaj materijal je odličan izbor. Pored mnogobrojnih prednosti, zbog svoje specifične gustine istovremeno omogućava bolju  toplotnu i zvučnu zaštitu.

  • Elektro neutralan

Zbog svoje elekro neutralnosti, ne privlači mikročestice iz vazduha i samim ti ne zadržava prašinu na svojoj površini.

  • PH neutralan

Kao takav kompatibilan je sa bilo kojim unutrašnjim prajmerom, bojom i PVA, disperzivnim i cementnim lepkovima, što ga čini univerzalnom podlogom za bilo koji dekorativni sloj.

  • Upotreba gipsanih maltera u kupatilu

Poznato je da se u kupatilima radi hidroizolacija, ma koja vrsta materijala da je u pitanju. Ništa drugačije nije ni sa gipsanim malterima. Uz adekvatnu primenu hidroizolacije, gipsani malter je odlična podloga za lepljenje pločica.

Za više informacija o gipsanim malterima kontaktirajte Knauf instruktora Miodraga Đukića na: 063 657 275