Danas smo odlučili da podelimo sa vama utiske, razmišljanja i savete na temu potkrovlja u funkciji prostora za rad. Bilo da se radi o kancelarijama u potkrovlju, bilo da od njega napravite mini studio, ili da se odlučite da jedan kutak prilagodite potrebama posla, nećete pograšiti!

Zašto smo tako samouvereni kada ovo tvrdimo? Pa, za početak, ovaj deo kuće prepun je dnevnog svetla. No, bitno je da napomenemo da nije važna samo količina, već još jedna specifičnost igra važnu ulogu: ugao pod kojim pada svetlost kroz krovne prozore direktno pada na radno polje što vidno olakšava rad.

Zatim, potkrovlje je tiše od ostatka zgrade ili kuće, a dodatno ima “to nešto” što vas prosto vuče da se u nekom kutku skoncentrišete, izolujete i usmerite na razmišljanje i rad. Kad kažemo “to nešto”, ne mislimo ni na kakvu tajnu ovog prostora, u pitanju je prosta činjenica da u izolovanom delu kuće ima manje uznemiravanja dok radimo.

Zato, ako živite u kući ili u dupleksu, ili uopšte, ako ne znate kako da iskoristite prostor tik ispod krova, naš vam je savet da porazmislite o radnoj sobi ili kancelariji – kako vam zgodnije.

1. Izolacija

Naravno, ne možemo tek tako, grlom u jagode, napraviti od potkrovlja ili tavana radnu sobu. Prvo treba da uzmemo u obzir jedan bitan faktor, a to je temperatura prostora. Obično su prostorije pod krovom veoma hladne zimi i veoma vruće leti, tako da moramo računati na dobru izolaciju u krova, kao i  na dobro izolovanu stolariju (prozore i krovne prozore). Pored navedene izolacije, od srca vam savetujemo da za nameštaj koristite prirodne materijale koji pomažu održavanju temperature. Konkretno, gde god je moguće, od poda do plafona, koristite drvo.

2. Optimizacija

Još jedan zajednički problem svih potkrovlja je kako iskoristiti niske delove prostorije, one koji se nalaze ispod kosog krova. Prvo pravilo: u te delove prostorije smestite elemente koje ne koristite tokom dnevnih aktivnosti, ili još bolje, koje koristite u retkim prilikama. Dakle, da iskoristite prostor ispod kosog krova, birajte komode u kojima ćete  skladištiti stvari, sanduke, ili prosto niske police na koje ćete poređati knjige ili dekorativne detalje. Nemojte nam reći da su ovi detalji nepotrebni u jednom radnom prostoru – znamo da jesu, ali je svaki prostor za rad prijatniji ako se u njemu nalazi i neki lep detalj koji ne podseća na posao.

3. Uživancija

Ako se odlučite da svoje potkrovlje ili tavan pretvorite u prostor za rad, toplo vam savetujemo da osmotrite jedno ćoše koje ćete pretvoriti u čitaonicu, jer ovaj prostor ima sve uslove da se, samo knjiga i vi, izgubite u čitanju: svetlo je, mirno, toplo, a još ako imate dobar pogled koji će vam lutati dok razmišljate o pročitanom tekstu, možete reći da ste napravili mali čitalački raj!

Nadamo se da su vam ovi saveti, kao i ovih nekoliko primera kancelarija i radnih soba pod krovom, pomogli da se inspirišete i od svog potkrovlja napravite kreativan prostor za rad.

Izvor: Decofilia