To što volimo činjenicu da imamo krov nad glavom, nije dovoljan uslov da se u svom domu osećamo prijatno i lepo.

Potkrovlja, ma koliko lepa i romantična i neobična (i sta-sve-ne) bila sama po sebi, takođe traže izjave ljubavi na razne načine 😊
Naravno, kao što to s ljubavlju biva, kada se jasno pokazuje, radost je obostrana, pa će tako i vama, potkrovljeljupcima, život biti prijatniji i lepši ako svom potkrovlju budete stavljali do znanja da ga volite i brinete o njemu.

Evo na koje sve načine možete, a i treba, da izjavljujete ljubav svom potkrovlju:

1.Izujte se kad uđete u kuću

Da li ste znali da na obući možemo uneti u kuću više od 400 000 parazita, bakterija i gljivica? E, sad kad znate, verujemo da će vam biti logično da se izujete još u predsoblju. Kuća će vam biti i čistija i zdravija. I ne samo kuća, nego će vam i noge na tome zahvaljivati.

2.Redovno luftirajte sve prostorije

Koliko je važan svež vazduh, znamo od vajkada. Zato nije ni čudo što ne postoji kultura, narod i zajednica koji ovu činjenicu ne vrednuju. Potkrovlja su, makar što se tiče onih koja imaju krovne prozore, nekada bila veoma specifičan prostor. Međutim, s novim izuzmima, a sada mislimo prvenstveno na VELUX prozore, sasvim je moguće održavati vazduh čistim i redovno luftirati prostor – bez obzira na vremenske uslove napolju.

3.Maksimalno koristite prirodnu svetlost

E, kod ove stavke smo, svi mi koji živimo u potkrovlju, bukvalno svoji na svome! Jasno nam je da prirodno svetlo unosi i toplinu i radost u dom, a potkrovlja ga prilično imaju. Jedino o čemu treba da vodimo računa, mi stanari, je da ne zatrpamo to svetlo tamnim i teškim nameštajem i rasporedom koji nam krade ovaj potencijal.

4.Pažljivo odaberite veštačku svetlost

Vodite računa koja je namena prostoriji koju treba da osvetlite. Birajte hladno ili toplo svetlo u skladu sa funkcijama prostora jer ćete se, u suprotnom, čim padne mrak, osećati čudno u sopstvenom domu.

5.Izolujte svoje potkrovlje od buke

Iako potkrovlja jesu tiša od ostalih stambenih prostora, ipak je i njih važno zaštiti od buke – naročito ako živite u prometnom delu grada. U te svrhe, Knauf Insulation nudi rešenja, a na vama je da ih primenite.

6.Izolujte potrovlje. I tačka – kako kaže Memedović.

Izolacija od buke je važna, ali toplotna i hidro izolacija su neophodnost svakog potkrovlja. I to ne bilo kakva – već najkvalitetnija i najdugoročnija. Jer, ako izolacija ne štima, sve vam džaba – potkrovlje će vam, čim padne prvi sneg ili jača kiša, služiti kao objekat krpljenja i zakrpljavanja, objekat nerviranja, sekiracije i neizvesnosti.

7.Redovno krečite svoje potkrovlje

Krečenje je važno i zbog higijene,ali i iz estetskih razloga. Zato, menjajte farbe, igrajte se sa bojama (u okvirima sigurnog izbora za vas) i uopšte, koristite zidove kao prostor na kome možete izjaviti ljubav svom potkrovlju.

8.Koristite prirodne materijale

Prirodni materijali su važni i kada pričamo o izolaciji, ali i kada kupujete posteljinu. Zašto? Pa, zato što nemaju toksine, zato što čine dom toplijim i prirodnijim skrovištem i zato što „podupiru“ i zdravlje stanara i zdravlje prostora. O očuvanju planete da ne pričamo ovom prilikom, iako je tema i te kako bitna.

9.Opremite svoje potkrovlje nameštajem po meri

Zbog arhtitektonske specifičnosti potkrovlja, opremanje može biti prava glavobolja. Srećom, ovaj izazov se lako rešava pomoću nameštaja po meri. Jeste da ovakav pristup traži više strpljenja, vremena i ulaganja, ali ste makar sigurni da ste maksimalno iskoristili prostor na najlepši način.

10.Namirišite svoje potkrovlje

Mirisi imaju veći uticaj na naš život nego što možemo i da zamislimo. Toga smo svesni tek kad neki miris postane intenzivan ili kad nas asocira na neki važan događaj. Ali, sličan uticaj imaju i diskretni mirisi, koje praktično i ne osećamo. Da bi vaše potkrovlje lepo mirisalo, održavajte ga čistim i urednim. A ako volite neki poseban miris u domu, savetujemo vam da koristite prirodna etarska ulja ili neki drugi prirodni način da na nevidljiv način pokažete svom potkrovlju koliko ga volite 😊