Potkrovlja se smatraju teškim za uređenje, ali nije baš skroz tako. Postoje neki jednostavni saveti koje treba slediti da bismo stvorili prijatan prostor u potkrovlju. Danas ćemo pogledati nekoliko saveta i ideja kako da uredimo kuhinju u potkrovlju, tako da ona bude funkcionalna i prijatna, čak i ako je veoma mala.
Počnimo 🙂

Koristite svaki centimetar prostora


Ovo pravilo važi za sve male prostorije, tako da ni potkrovlje nije izuzetak. Smestite ormare i police, i uopšte, sve kuhinjske elemente nameštaja, na najbolji mogući način ispod tavanice i ne plašite se da neće biti upotrebljivi – hoće. Smatra se da potkrovni prostori ne podnose visoke elemente, ali nije tako: ormarići mogu biti i gornji, samo ih presecite u skladu sa uglom. Što se tiče polica, one su još jednostavnije, a mogu služiti kao stalak za začine ili, recimo, stalak za lonce koji se slažu pod pravim uglom.

Ugradite krovne prozore

U potkrovlju je potrebno da bude svetlosti, a mi vam savetujemo da u svoju kuhinju pod krovom pustite onoliko svetlosti koliko može da dozvoli krovni prozor. Imajte u vidu da, ako nema dovoljno prirodnog svetla, kuhinja deluje tmurno, hladno i neprijatno. Zato, napravite krovne prozore nad prostorom za kuvanje i jelo i obaspite ove zone svetlošću. Možete i da izaberete da ugradite nekoliko krovnih prozora i da uživate u nebu i prirodnoj svetlosti.

Dajte prostoru i nešto veštačkog svetla

Pored toga što je važno da potkrovlje bude okupano u prirodnoj svetlosti, ne zaboravite da su vam potrebna i veštačka pomagala – ako ništa, a ono makar kad zađe sunce. Zato, ne libite se da postavite lustere i lampe, samo vodite računa o njihovim dimenzijama. Jer, cilj igre je da ne opteretite prostor, sećate se?!


Nadamo se da su vam ovi saveti i primeri pomogli da svoju kuhinju u potkrovlju ulepšate, osvežite ili čak preuredite tako da ona, a i vi zajedno sa njom, koristi maksimum svojih potencijala 🙂 Pišite nam utiske u komentarima. Radujemo im se!

Izvor: How to decorate an attic kitchen