Odlučili ste da iskoristite prostor pod krovom koji vam je građevinska firma prodala kao useljiv i sad ne znate odakle da počnete? Pre svega, informišite se i uzmite u obzir sve ključne aspekte, od toga da li možete da izvedete određene radove do toga kako ćete te radove izvesti. Mi vam u ovom blogu ukazujemo na neka od najbitnijih pitanja koja morate rešiti čim sebe zamislite kako uživate u svom kutku u potkrovlju.

  1. Šta prvo?

Birokratija! Papirologija! Administracija! Proverite da li je prostor legalizovan i, ako bude potrebe, nabavite dozvole za izvođenje radova, adaptacije, reforme…  Primera radi, otvaranje prozora na krovu može dovesti do žalbe i pokretanja prilično složenog sudskog procesa…

2. Šta ću s krovom?

Izolujte ga kvalitetnim materijalom, to kao prvo. Zatim, izaberite najkvalitetnije krovne prozore kako biste izbegli bilo kakvo curenje vode (prokišnjavanje, otapanje snega i leda). Najbolja opcija krovnih prozora su VELUX prozori, koji imaju svoje posebno prozorsko „okno“, dvostruko staklo i mogu se naručiti sa i bez roletni, tako da ste jednim udarcem ubili i tu muvu, odnosno, rešili pitanje kontrolisanja svetlosti. Postoje i stakla sa niskom emisijom, koja smanjuju uticaj sunčeve svetlosti i poboljšavaju energetsku efikasnost prozora.

3. Kakav nameštaj mi paše?

Treba da izaberete lagan nameštaj, u svetlim tonovima, koji se vizuelno integrišu sa zidom i plafonom i daju osećaj prostranosti. Što se nameštaja za odlaganje stvari tiče, idealno je da bude napravljen po meri i u dogovoru sa dizajnerom enterijera. U potkrovlju svaki milimetar zlata vredi!

4. Šta ako mi zvrji prazan prostor?

To ne bi smelo da se desi! Naravno, mislimo na praznine između plafona i poda, toliko niske da odrasla osoba ne može da stoji uspravno. U zavisnosti od toga koju ćete funkciju dati svom potkrovlju, najprikladnije je da baš tu postavite nameštaj. Recimo, ako je u pitanju dnevni boravak, napravite police ili ormariće za odlaganje ili čak sakrijte radijator. Ako će vam potkrovlje biti spavaća soba, koristite ovaj prostor za ormare, stalak za cipele ili čak kao maleni radni kutak u kome je radni sto i dovoljno prostora da sednete. Što se ostalih upotreba tiče,  može se koristiti kao prostor za instalacije poput unutrašnjih klima uređaja. Drugo rešenje je postavljanje nameštaja za sedenje u delove prostorije gde je mala visina, tako da područje uzglavlja ili naslona sofe pokriva deo te pozadine (jer kada ležimo ili sedimo potrebna nam je manja visina).

5.Kako ću s bojama?

Ako ne znate kako – birajte svetle boje, u rasponu belih, sivih, zemljanih ili boje peska, u mekim i nežnim tonovima, koji pojačavaju svetlost i ujedinjuju prostor. Neka zidovi i plafoni budu iste boje. Ako se napravi razlika, stvara se osećaj smanjenog prostora.

6. Grede – da ili ne?

Uvek! Osim što doprinose osećaju veće visine, njihov doprinos dekoraticiji je ogroman.

7. Da li da moje potkrovlje bude jedna prostorija?

Da, ako prostor nije veoma veliki. Naravno, uvek se možete igrati providnim razdelnim elementima: staklenom pregradom ili policama da biste odvojili prostorije bez gubitka vizuelne amplitude.

8. Sa ili bez slika?

 Kosi krovovi i niski plafoni teško podnose slike. Bolje da stavite neku fototapetu. Naravno, ako se vama dopada kako slike stoje na zidu vašeg potkrovlja, ovaj savet zanemarite.

9. Kako da uredim  kupatilo?

Ako se podudara sa površinom nagiba plafona, WC šolju postavljamo u prostor sa manjom visinom. Ostavite najviši prostor za tuš kabinu. Što se lavaboa tiče, savetujemo vam da iskoristite čitav zid i da, osim umivaonika, instalirate ploču koja će vam služiti za kupatilske stvari. Naravno, ispod ploče je poželjno da imate i komodu.

10. A pitanje grejanja?

Na prvom mestu, i grejanje i hlađenje će vam biti manji problem ako dobro izolujete svoje potkrovlje. Izolacija vam je, inače, prioritet jer je potkrovlje najviše izloženo i hladnoći i toploti. Tek, kad ste ga ušuškali u kamenu i staklenu vunu, možemo da pričamo o grejnim telima.
Ako nemate etažno ili centralno grejanje, električni radijatori sa malom potrošnjom su možda najbolja opcija jer mogu se programirati da se uključe u željeno vreme. Druga opcija je klima uređaj, ali klima suši vazduh, a ne preporučuje se ni zbog potrošnje. Pored toga, toplota se podiže, pa su vam, ako se ovako grejete, stopala uvek hladna. Pomoćno sredstvo su grejalice koje brzo zagrevaju prostore, ali ovo ne sme biti dugotrajno rešenje. Naravno, ko može da ugradi kamin i da se greje na drva, ove naše savete o grejanju verovatno i ne čita, već razmišlja kako da tu svoju ideju sprovede u delo 🙂